Çfarë është Uretrotomia? Dr Artan Rrushaj

Uretrotomia, e njohur gjithashtu si uretrotomia e brendshme e shikimit të drejtpërdrejtë, është një procedurë kirurgjikale që përdoret për të trajtuar sëmundjen e ngushtimit të uretrës.
Është një operacion ambulator që përfshin përdorimin e një uretrotom ose një thike kirurgjikale të kaluar përmes një cistoskopi për të zgjeruar një uretër të ngushtuar. Uretrotomitë në përgjithësi kryhen vetëm tek meshkujt sepse ngushtimet e uretrës tek femrat janë shumë, shumë të rralla.

Nëse ankoheni për simptomëPër shembull, dhimbje gjatë urinimit, infeksione të traktit urinar, gjak në urinë, urinim dhe paaftësia për të zbrazur plotësisht fshikëzën tuaj, mjeku juaj mund të dyshojë për një ngushtim të uretrës (tubi që largon urinën nga fshikëza). flluskë).

Hapi tjetër do të jetë konfirmimi nëse keni një shtrëngim uretral. Striktura e uretrës mund të diagnostikohet nga:

  • Ekzaminim i thjeshtë fizik Rrezet uretral ose ekografi Uretrogramë retrograde
    Uretroskopia
    Cistoskopia

Vetëm pasi të jetë vendosur kjo diagnozë, mjeku juaj do t'ju rekomandojë të bëni një uretrotomi.

Procedurat alternative për uretrotominë:

Procedurat alternative për uretrotominë janë zgjerimi dhe uretroplastika. Zgjerimi përfshin futjen e shufrave të hollë (dilatorëve) me përmasa të rritura në uretër për të shtrirë shtrëngimin dhe për të zgjeruar ngushtimin.
Uretroplastika është rindërtimi ose zëvendësimi i një uretre të ngushtë me kirurgji të hapur, përgjithësisht kur shtrëngimi është shumë i gjatë për t'u trajtuar me cistoskopi më pak invazive me uretrotomi. Ajo që mjeku juaj do t'ju rekomandojë të bëni varet kryesisht nga ashpërsia e ngushtimit të uretrës, si dhe nga suksesi i procedurave të mëparshme që mund të keni kryer më parë. Për shkak se do t'ju jepet anestezi, ju këshillohet të mos hani të paktën gjashtë deri në tetë orë përpara kohës së caktuar për uretotominë tuaj dhe mund të pini lëngje të pastra vetëm deri në dy orë para operacionit. E gjithë kjo duhet të sqarohet nga anesteziologu. Nëse keni ndonjë medikament që merrni çdo ditë, duhet të pyesni mjekun tuaj se si t'i merrni ato në ditën e operacionit tuaj. Operacioni zakonisht zgjat rreth 30 minuta. Ka të ngjarë që mjeku juaj të kryejë teste imazherike dhe/ose të kryejë një cistoskopi për të matur gjatësinë dhe peshën e ngushtimit. Ai ose ajo mund të kërkojë gjithashtu disa analiza gjaku për t'u siguruar që jeni në gjendje të mirë shëndetësore. Një mostër e urinës suaj gjithashtu do të testohet për t'u siguruar që nuk ka baktere në të. Në varësi të moshës tuaj dhe çdo sëmundjeje para-ekzistuese të zemrës që mund të keni, mjeku juaj mund të urdhërojë një elektrokardiogramë kardiake (EKG).

Mjekët

SHPËRNDAJE ME MIQ