Што е уретротомија? д-р Артан Рушај

Уретротомијата, позната и како внатрешна уретротомија со директен вид, е хируршка процедура која се користи за лекување на болеста на уретрална стриктура.
Станува збор за амбулантска хирургија која вклучува употреба на уретротом или хируршки нож поминат низ цистоскоп за да се прошири стеснет уретрата. Уретротомијата генерално се изведува само кај мажи бидејќи уретралните стриктури кај жените се многу, многу ретки.

Ако се жалите на симптомКако што се болка при мокрење, инфекции на уринарниот тракт, крв во урината, мокрење и неможност целосно да го испразните мочниот меур, вашиот лекар може да се сомнева во стеснување на уретрата (цевката што ја исцедува урината од вашиот мочен меур). меур).

Следниот чекор ќе биде да потврдите дали имате стриктура на уретрата. Уретрална стриктура може да се дијагностицира со:

  • Едноставен физички преглед Уретрален рентген или ултразвук Ретрограден уретрограм
    Уретроскопија
    Цистоскопија

Само откако ќе се постави оваа дијагноза, вашиот лекар ќе препорача да направите уретротомија.

Алтернативни процедури за уретротомија:

Алтернативни процедури за уретротомија се дилатација и уретропластика. Проширувањето вклучува вметнување на тенки шипки (дилататори) со зголемена големина во уретрата за да се истегне стриктурата и да се прошири стеснувањето.
Уретропластика е реконструкција или замена на тесна уретра со отворена операција, генерално кога стриктурата е предолга за да се третира со помалку инвазивна цистоскопија со уретротомија. Она што вашиот лекар ќе ви препорача да го правите во голема мера зависи од сериозноста на вашата уретрална стриктура, како и од успехот на претходните процедури што можеби сте ги правеле претходно. Бидејќи ќе ви биде дадена анестезија, ви се советува да не јадете најмалку шест до осум часа пред времето предвидено за вашата уретротомија, а бистрите течности можете да пиете само до два часа пред операцијата. Сето ова треба да го разјасни анестезиологот. Ако имате било какви лекови што ги земате секојдневно, треба да го прашате вашиот лекар како да ги земате на денот на вашата операција. Операцијата обично трае околу 30 минути. Веројатно е дека вашиот лекар ќе изврши тестови за снимање и/или ќе изврши цистоскопија за мерење на должината и тежината на стриктурата. Тој или таа може да побара и некои тестови на крвта за да се увери дека сте во добро здравје. Примерок од вашата урина исто така ќе биде тестиран за да се увери дека нема бактерии во неа. Во зависност од вашата возраст и која било претходно постоечка срцева болест што може да ја имате, вашиот лекар може да нареди срцев електрокардиограм (ЕКГ).

Доктори

СПОДЕЛИ СО ПРИЈАТЕЛИ