Një zemër e shëndetshme është thelbësore për shëndetin e mirë të përgjithshëm – Dr. Agim Zeqiri

Një zemër e shëndetshme është thelbësore për shëndetin e përgjithshëm të mirë. Përqafimi i një stili jetese të shëndetshëm në çdo moshë mund të parandalojë sëmundjet e zemrës dhe të ulë rrezikun për një atak në zemër ose goditje në tru. Ju kurrë nuk jeni shumë i vjetër apo shumë i ri për të filluar të kujdeseni për zemrën tuaj.

Zgjedhja e ushqimeve më të shëndetshme dhe stërvitja janë dy nga mënyrat më të mira për të kontribuar në shëndetin e mirë të zemrës. Ka një sërë gjërash shtesë që mund të bëni për të ulur rrezikun për sëmundje të zemrës. Gjërat që ju vënë në rrezik më të lartë për sëmundjet e zemrës përfshijnë:

 • Pirja e duhanit
 • Presioni i larte i gjakut
 • Obeziteti/ mbipesha.
 • Nivelet e larta të kolesterolit.
 • Inaktivitet (pa ushtrime).
 • Historia familjare e sëmundjeve të zemrës (veçanërisht prindi ose vëlla ose vëlla).

Nëse nuk jeni të sigurt se ku të filloni, përpiquni të shtoni vetëm një aspekt të shëndetshëm në jetën tuaj tani për tani. Ndërsa mendoni se po fitoni kontrollin, provoni të shtoni një tjetër, pastaj një tjetër. Shumë shpejt, do të ndiheni të fuqizuar në vend që të jeni të mbingarkuar.

 • Bëni zgjedhje të shëndetshme ushqimore
 • Kujdes peshën tuaj
 • Behu aktiv
 • Ndaloni duhanin
 • Ndaloni së stresuari

Кur duhet të shihni një mjekun

Në varësi të moshës suaj, duhet të merrni kontrolle të rregullta nga mjeku juaj për presionin e gjakut dhe nivelin e kolesterolit. Këta janë dy tregues të sëmundjeve të zemrës. Nëse jeni diagnostikuar me sëmundje të zemrës, mjeku juaj do të përshkruajë një plan trajtimi që përfshin një mënyrë jetese të shëndetshme. Ai gjithashtu ka të ngjarë të përfshijë medikamente me recetë për të ndihmuar në kontrollin e kolesterolit ose presionit të lartë të gjakut.

If you believe you are having a heart attack or stroke, you should call 911 immediately. Heart attack symptoms vary, but common heart attack signs include:

Siklet në gjoks. Kjo mund të jetë presion, shtrëngim, shtrydhje ose dhimbje në qendër të gjoksit tuaj. Zakonisht zgjat më shumë se disa minuta. Ndonjëherë largohet dhe kthehet.
Dhimbje në njërin ose të dy krahët. Ndonjëherë kjo dhimbje nuk kufizohet vetëm në krahët tuaj. Mund të ndjeni dhimbje në nofullën, qafën, shpinën ose stomakun.
Kjo do të ndodhë papritur dhe mund të ndihet si dispepsi.
Frymëmarrje e shkurtër.
Djerse te ftohta.
Marramendje.

Mjekët

SHPËRNDAJE ME MIQ