Здравото срце е клучно за целокупното добро здравје – д-р Агим Зеќири

Здравото срце е клучно за целокупното добро здравје. Прифаќањето на здрав начин на живот на која било возраст може да спречи срцеви заболувања и да го намали ризикот од срцев или мозочен удар. Никогаш не сте премногу стари или премногу млади за да почнете да се грижите за своето срце.

Изборот на поздрава храна и вежбањето се два од најдобрите начини да придонесете за добро здравје на срцето. Постојат голем број дополнителни работи што можете да ги направите за да го намалите ризикот од срцеви заболувања. Работите што ве ставаат под поголем ризик за срцеви заболувања вклучуваат:

 • Пушењето
 • висок крвен притисок
 • Дебелина / прекумерна тежина.
 • Високо ниво на холестерол.
 • Неактивност (без вежбање).
 • Семејна историја на срцеви заболувања (особено родител или брат или сестра).

Ако не сте сигурни од каде да започнете, обидете се да додадете само еден здрав аспект во вашиот живот засега. Додека чувствувате дека стекнувате контрола, обидете се да додадете друга, па друга. Наскоро, ќе се чувствувате моќни наместо преоптоварени.

 • Направете избор на здрава храна
 • Внимавајте на вашата тежина
 • Биди активен
 • Престани да пушиш
 • Престанете да се стресувате

Кога треба да видите лекар

Во зависност од вашата возраст, треба да добивате редовни прегледи од вашиот лекар за крвен притисок и ниво на холестерол. Ова се два показатели за срцеви заболувања. Ако ви е дијагностицирана срцева болест, вашиот лекар ќе ви препише план за третман кој вклучува здрав начин на живот. Исто така, најверојатно ќе вклучи лекови на рецепт за да помогне во контролата на холестеролот или високиот крвен притисок.

If you believe you are having a heart attack or stroke, you should call 911 immediately. Heart attack symptoms vary, but common heart attack signs include:

Непријатност во градите. Ова може да биде притисок, стегање, стискање или болка во центарот на градите. Обично трае повеќе од неколку минути. Понекогаш поминува и се враќа.
Болка во едната или двете раце. Понекогаш оваа болка не е ограничена само на вашите раце. Може да почувствувате болка во вилицата, вратот, грбот или стомакот.
Ова ќе се појави ненадејно и може да изгледа како варење.
Скратен здив.
Ладна пот.
Вртоглавица.

Доктори

СПОДЕЛИ СО ПРИЈАТЕЛИ