Si zhvillohet fetusi gjatë muajve të shtatzënisë – Dr. Gordana Kiproska

Si zhvillohet fetusi gjatë muajve të shtatzënisë – Dr. Gordana Kiproska

Java 4: Fetusi zhvillon strukturën fytyrë-qafë. Ky është gjithashtu momenti i zhvillimit të zemrës, enëve të gjakut, mushkërive, stomakut dhe mëlçisë.

Java 8: Qepallat, veshët janë formuar dhe maja e hundës mund të shihet. Krahët dhe këmbët tashmë janë formuar dhe gishtat e këmbëve fillojnë të zhvillohen. Kjo është koha për ekografinë e parë – Ultratinguj për të diagnostikuar shtatzëninë

Java 12: Fetusi fillon lëvizjet e para. Mjeku mund të dëgjojë rrahjet e zemrës së foshnjës. Organet gjenitale të fetusit fillojnë të bëhen të qarta. Ultratinguj me tejdukshmëri bërthamore / Ultratinguj NT rekomandohen për diagnostikimin e sindromës Down (java 11-14)

Јаva 16:` Zemra dhe enët e gjakut janë formuar plotësisht. Gjithashtu krijohen gjurmët e gishtërinjve.

Java 20: Kjo është periudha kur fetusi është më aktiv. Në javën e 20-të mund të përcaktohet gjinia e saktë e fetusit. Rekomandohet ekografia e nivelit të dytë / Morfologjia e fetusit (java 20 -24)

Java 24: Veshi i brendshëm është plotësisht i zhvilluar dhe si rrjedhojë fëmija arrin të kuptojë drejtimin e vendosjes në mitër. Është koha për ultratinguj Doppler (24-40 javë)

Java 28: Është muaji që shënon edhe numrin më të madh të lindjeve të parakohshme me shanse të larta për të mbijetuar foshnjat.

Java 32: Lëkura e foshnjës mund të ketë rrudha pasi një shtresë yndyre krijohet poshtë saj. Nga kjo periudhë deri në lindje, fetusi merr gjysmën e peshës së lindjes.

Week 36: The brain develops rapidly and the lungs are almost fully developed. In this month the fetus is positioned down in the pelvis ready for birth.

 

The date of birth is calculated using the first day of the last menstrual period. Based on this information, pregnancy can last from 38 deri në 42 javë.

Caktoni termin me Dr. Gordana Kiproska

Mjekët

SHPËRNDAJE ME MIQ