Testet e skriningut prenatal të tremujorit të dytë - Dr. Katerina Stankova

Testet e shqyrtimit prenatal të tremujorit të dytë Shumica e ekografive të tremujorit të dytë ose ultratingujve "niveli 2" bëhen midis javës 18 dhe 20 për të ekzaminuar anatominë e foshnjës dhe për të konfirmuar që fëmija po zhvillohet normalisht. Gratë me shtatzëni me rrezik të lartë mund të bëjnë ultratinguj të shumëfishtë në tremujorin e dytë.

Ekzaminimi i glukozës: Ky test kontrollon për diabetin gestacional, një formë afatshkurtër e diabetit që zhvillohet te disa gra gjatë shtatzënisë dhe mund të shkaktojë probleme shëndetësore për fëmijën, veçanërisht nëse nuk diagnostikohet ose trajtohet. Do të pini një lëng me sheqer dhe më pas bëni një test gjaku një orë më vonë për të kontrolluar nivelet e glukozës. Zakonisht bëhet në javën 24 deri në 28, por mund të jetë më herët nëse një grua është në rrezik më të lartë për diabet gestacional.

Amniocenteza: Ky test merr një mostër të lëngut amniotik që rrethon një fëmijë për të kontrolluar shenjat e problemeve të tilla si çrregullimet kromozomale, problemet gjenetike dhe defektet e tubit nervor. Zakonisht bëhet midis 15 dhe 20 javësh tek gratë që konsiderohen me rrezik më të lartë për të pasur një fëmijë me këto çrregullime.

Marrja e mostrave perkutane të gjakut të kërthizës (PUBS): E njohur gjithashtu si kordocenteza, marrja e mostrave të gjakut të fetusit ose kampionimi i venave të kërthizës, ky test i shpejtë ekzaminon gjakun e fetusit drejtpërdrejt nga kordoni i kërthizës për të zbuluar çrregullimet në fetus. Zakonisht bëhet pas javës së 18-të të shtatzënisë. Nuk bëhet aq shpesh sa testet e tjera diagnostikuese (të tilla si amniocenteza dhe marrja e mostrave të vileve korionike), por mund të përdoret nëse rezultatet nga ato teste nuk janë përfundimtare.

Cilat teste të tjera mund të ofrohen?

Ofruesit e kujdesit shëndetësor mund të urdhërojnë teste të tjera gjatë shtatzënisë së një gruaje bazuar në gjëra të tilla si historia personale mjekësore e saj (dhe e partnerit të saj) dhe faktorët e rrezikut. Është e rëndësishme të flisni me një këshilltar gjenetik nëse fëmija juaj është në rrezik për sëmundje trashëgimore.

 

Ekzaminimi ose testet diagnostike të ofruara përfshijnë teste për:

  • sëmundje tiroide
  • toksoplazmoza
  • Hepatit C
  • citomegalovirus (CMV)
  • Sëmundja Tay-Sachs
  • sindromi X i brishtë
  • tuberkuloza
  • Sëmundja Canavan

Caktoni termin për testin e skriningut të tremujorit të dytë me Dr. Katerina Stankova (Specialist në Gjinekologji dhe Obstetrikë)

Mjekët

SHPËRNDAJE ME MIQ