Пренатален скрининг тестови од втор триместар - Д-р Катерина Станкова

Пренатален скрининг тестови од втор триместар Повеќето ултразвуки во вториот триместар или ултразвук „ниво 2“ се прават помеѓу 18-20 недели за да се испита анатомијата на бебето и да се потврди дека бебето се развива нормално. Жените со високоризична бременост може да имаат повеќекратни ултразвук во вториот триместар.

Скрининг за гликоза: Овој тест проверува дали има гестациски дијабетес, краткорочна форма на дијабетес што се развива кај некои жени за време на бременоста и може да предизвика здравствени проблеми за бебето, особено ако не е дијагностициран или лекуван. Ќе пиете слатка течност, а потоа ќе направите тест на крвта еден час подоцна за да го проверите нивото на гликоза. Обично се прави во 24-та до 28-та недела, но може да биде и порано ако жената е изложена на поголем ризик за гестациски дијабетес.

Амниоцентеза: Овој тест зема примерок од амнионската течност што го опкружува бебето за да провери дали има знаци на проблеми како што се хромозомски нарушувања, генетски проблеми и дефекти на невралната туба. Тоа обично се прави помеѓу 15 и 20 недели кај жени кои се сметаат со поголем ризик да имаат бебе со овие нарушувања.

Перкутано земање примероци од папочна крв (PUBS): Исто така познат како кордоцентеза, земање примероци од фетална крв или земање примероци од папочна вена, овој брз тест ја испитува феталната крв директно од папочната врвца за да открие нарушувања кај фетусот. Обично се прави по 18 недели од бременоста. Не се прави толку често како другите дијагностички тестови (како што се амниоцентеза и земање примероци од хорионски ресички), но може да се користи доколку резултатите од тие тестови не се убедливи.

Кои други тестови може да се понудат?

Давателите на здравствена заштита може да нарачаат други тестови за време на бременоста на жената врз основа на работи како што се нејзината лична медицинска историја (и на нејзиниот партнер) и факторите на ризик. Важно е да разговарате со генетски советник ако вашето бебе е изложено на ризик од наследни состојби.

 

Понудените скрининг или дијагностички тестови вклучуваат тестови за:

  • болест на тироидната жлезда
  • токсоплазмоза
  • Хепатитис Ц
  • цитомегаловирус (CMV)
  • Теј-Саксова болест
  • синдром на кревка Х
  • тѕберкулоза
  • Канаванова болест

Закажете го вашиот термин за скрининг тест во вториот триместар со Др. Катерина Станкова (Специјалист по гинекологија и акушерство)

Доктори

СПОДЕЛИ СО ПРИЈАТЕЛИ