Cili është dallimi mes gurëve të tëmthit dhe gurëve në veshka? – Dr. Arben Asani

They’re usually just a few millimeters in size, but they can be oh-so-painful. We’re talking about stones — gallbladder stones (or gallstones) and kidney stones, that is. They form in different systems of the body, but they’re similar in many ways. For example, both gallstones and kidney stones are common and can exist inside your body without causing any problems. They won’t cause pain or require treatment unless they get big enough to block the regular flow of fluids in their respective bodily systems.

Gurët në veshka:

Ku zhvillohen? Traktit urinar. Ato mund të jenë të vogla sa një kokërr rërë dhe mund të rriten deri në disa centimetra në diametër.

Sa të mëdhenj janë? Ato mund të jenë të vogla sa një kokërr rërë dhe mund të rriten deri në disa centimetra në diametër.

Kur shkaktojnë dhimbje? Ata lëvizin nëpër traktin urinar (në ureter) dhe bllokojnë rrjedhjen e urinës.

Kur shkaktojnë dhimbje? Gjak në urinë, urinim i dhimbshëm, pamundësi për të urinuar ose urinim i shpeshtë. Shpesh shoqërohet me nauze, të vjella, ethe ose djersitje.

Kush është në rrezik? Gurët në veshka janë më të zakonshme tek të rriturit e moshës së mesme. Personat që kanë një histori familjare me gurë në veshka, urinë shumë të ulët ose kushte të tjera shëndetësore që ndikojnë në nivelin e disa substancave në urinë janë në rrezik të shtuar.

Cilat ushqime kontribuojnë në formimin e tyre? Dietë e pasur me natrium, oksalate ose proteina shtazore. Marrja e pamjaftueshme e lëngjeve ose e kalciumit.

Trajtimi: Gurët më të vegjël (<10 mm) mund të kalojnë vetë ose me medikamente që mund të relaksojnë ureterin. Ekzistojnë gjithashtu një sërë operacionesh minimalisht invazive.

A mund t'i grumbulloni përsëri guralecat? o, shumë njerëz kanë gurë të përsëritur në veshka.

Mjekët

SHPËRNDAJE ME MIQ