Çfarë është trakti urinar? Cilat janë simptomat e INFEKSIONIT URINAR? – Dr.Arben Asani

Çfarë është trakti urinar? Sistemi urinar (i quajtur edhe "trakti urinar") është pjesa e trupit tuaj që prodhon urinë. Ai përbëhet nga dy veshka, ureterët, fshikëza dhe uretra.

Si bëhet urina? Veshkat tuaja prodhojnë urinë duke hequr mbetjet dhe ujin shtesë nga gjaku juaj. Urina udhëton nga veshkat tuaja përmes dy tubave të hollë të quajtur ureterë dhe mbush fshikëzën. Kur fshikëza është plot, një person urinon përmes uretrës për të hequr qafe mbeturinat.

Çfarë është një infeksion i traktit urinar? Një infeksion i traktit urinar (i quajtur edhe "UTI") është ajo që ndodh kur bakteret (mikrobet) hyjnë në sistemin urinar dhe shumohen. Rezultati është skuqje, ënjtje dhe dhimbje. Nëse infeksioni nuk trajtohet menjëherë, bakteret mund të shkojnë deri në veshka dhe të shkaktojnë një lloj infeksioni më serioz, të quajtur pielonefrit.

A janë disa njerëz më të prirur për t'u prekur nga INFEKSIONET URINARE? Çdokush mund të marrë një, por disa njerëz kanë më shumë gjasa se të tjerët. Gratë marrin UTI shumë më shpesh se burrat. Kjo mund të jetë për shkak se gratë kanë një uretër më të shkurtër, gjë që mund ta bëjë më të lehtë për bakteret që të arrijnë në fshikëzën. Njerëzit me diabet mund të kenë ndryshime në sistemin mbrojtës të trupit të tyre, duke e bërë më të lehtë marrjen e infeksioneve urinare. Njerëzit me bllokime në traktin e tyre urinar, si gurët në veshka, kanë më shumë gjasa të marrin UTI. Një gjëndër e zmadhuar e prostatës tek një mashkull gjithashtu mund të bllokojë rrjedhjen e urinës dhe të shkaktojë INFEKSION URINAR.

Cilat janë simptomat e INFEKSIONIT URINAR?

Disa njerëz nuk ndjejnë asnjë simptomë. Megjithatë, shumica e njerëzve do të kenë një ose më shumë nga këto:

  • nevojë urgjente për të urinuar, shpesh duke kaluar vetëm disa pika urinë
  • një ndjenjë djegieje gjatë urinimit
  • një ndjenjë dhimbjeje, presioni ose dhimbje në pjesën e poshtme të barkut (stomak)
  • urinë e turbullt ose e ngjyrosur me gjak
  • një erë e fortë në urinë
  • Nëse infeksioni përhapet në veshka dhe bëhet më serioz, mund të keni gjithashtu:
  • dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës
  • ethe dhe të dridhura
  • nauze dhe të vjella

Si trajtohen INFEKSIONET URINARE?

UTI-të trajtohen me "antibiotikë". Antibiotikët janë ilaçe që shkatërrojnë bakteret dhe ndalojnë rritjen e tyre. Mund t'ju thuhet të merrni antibiotikët për një ose dy javë. Kjo ndihmon për t'u siguruar që infeksioni është shëruar. Ju gjithashtu mund t'ju kërkohet të pini shumë ujë.

 

 

 

Mjekët

SHPËRNDAJE ME MIQ