Што е уринарниот тракт? Кои се симптомите на ИНФЕКЦИЈА НА УРИНАРНИОТ ТРАКТ? – д-р Арбен Асани

Што е уринарниот тракт? Уринарниот систем (исто така наречен „уринарен тракт“) е дел од вашето тело што произведува урина. Се состои од два бубрега, уретерите, мочниот меур и уретрата.

Како се прави урината? Вашите бубрези создаваат урина со отстранување на отпадот и дополнителната вода од вашата крв. Урината патува од вашите бубрези низ две тенки цевки наречени уретери и го исполнува мочниот меур. Кога мочниот меур е полн, едно лице уринира низ уретрата за да се ослободи од отпадот.

Што е инфекција на уринарниот тракт? Инфекција на уринарниот тракт (исто така наречена „ИУТ“) е она што се случува кога бактериите (микробите) ќе влезат во уринарниот систем и ќе се размножат. Резултатот е црвенило, оток и болка. Ако инфекцијата не се лекува навремено, бактеријата може да патува до бубрезите и да предизвика посериозен тип на инфекција, наречена пиелонефритис.

Дали одредени луѓе имаат поголема веројатност да добијат УРИНАРНИ ИНФЕКЦИИ? Секој може да добие еден, но некои луѓе се поверојатно од другите. Жените добиваат ИУТ многу почесто од мажите. Ова може да биде затоа што жените имаат пократок уретра, што може да им олесни на бактериите да стигнат до мочниот меур. Луѓето со дијабетес може да имаат промени во одбранбениот систем на нивното тело, што го олеснува добивањето уринарни инфекции. Луѓето со блокади во уринарниот тракт, како што е камен во бубрегот, имаат поголема веројатност да добијат ИУТ. Зголемената жлезда на простата кај мажот исто така може да го блокира протокот на урина и да предизвика ИНФЕКЦИЈА НА УРИНАРНИОТ ТРАКТ.

Кои се симптомите на ИНФЕКЦИЈА НА УРИНАРНИОТ ТРАКТ?

Некои луѓе не чувствуваат никакви симптоми. Сепак, повеќето луѓе ќе имаат едно или повеќе од следниве:

  • итна потреба за мокрење, често со само неколку капки урина
  • чувство на печење за време на мокрењето
  • чувство на болка, притисок или болка во долниот дел на стомакот (стомакот)
  • заматена или крвава урина
  • силен мирис на урината
  • Ако инфекцијата се прошири на бубрезите и станува посериозна, може да имате и:
  • болка во долниот дел на грбот
  • треска
  • гадење и повраќање

Како се лекуваат ИНФЕКЦИИТЕ НА УРИНАРНИОТ ТРАКТ?

ИУТ се третираат со „антибиотици“. Антибиотиците се лекови кои ги уништуваат бактериите и го спречуваат нивниот раст. Можеби ќе ви биде кажано да земате антибиотици една или две недели. Ова помага да бидете сигурни дека инфекцијата е излечена. Можеби ќе ви биде побарано да пиете многу вода.

 

 

 

Доктори

СПОДЕЛИ СО ПРИЈАТЕЛИ