Која е разликата помеѓу камчиња во жолчното кесе и бубрезите? – д-р Арбен Асани

They’re usually just a few millimeters in size, but they can be oh-so-painful. We’re talking about stones — gallbladder stones (or gallstones) and kidney stones, that is. They form in different systems of the body, but they’re similar in many ways. For example, both gallstones and kidney stones are common and can exist inside your body without causing any problems. They won’t cause pain or require treatment unless they get big enough to block the regular flow of fluids in their respective bodily systems.

Камчиња во бубрезите:

Каде се развиваат? Мочен канал. Тие можат да бидат мали како зрно песок и можат да пораснат до неколку сантиметри во дијаметар.

Колку се големи? Може да бидат мали како зрно песок, а може да пораснат и до неколку сантиметри во дијаметар.

Кога предизвикуваат болка? Тие се движат низ уринарниот тракт (во уретерот) и го блокираат протокот на урината.

Кои се други симптоми? Крв во урината, болно мокрење, неможност за мокрење или често мокрење. Често придружени со гадење, повраќање, треска или потење.

Кој е во ризик? Камчињата во бубрезите се најчести кај средовечните возрасни. Зголемен ризик имаат луѓето кои имаат семејна историја на камења во бубрезите, многу ниска урина или други здравствени состојби кои влијаат на нивото на одредени супстанции во урината.

Која храна придонесува за нивно формирање? Исхрана богата со натриум, оксалати или животински протеини. Недоволно внесување течности или калциум.

Третман: Помалите камења (<10 мм) можат сами да поминат или со помош на лекови кои можат да го релаксираат уретерот. Достапни се и голем број минимално инвазивни хируршки интервенции.

Можете ли да се наталожат повторно камчињата? Да, многу луѓе имаат повторливи бубрежни камчиња.

Доктори

СПОДЕЛИ СО ПРИЈАТЕЛИ