Како солта може да влијае на Вашиот крвен притисок и на бубрезите? - д-р Арбен Асани

Промената на внесот на сол може да влијае на Вашето здравје и долговечност.

Кога размислувате за крвниот притисок, можеби нема да Ви паднат на ум бубрезите. Но, кога овие органи во форма на грав ќе се оштетат или ќе се исфрлат од рамнотежа - можеби поради обилен внес на сол - и вашиот крвен притисок и вашето срце може да ги почувствуваат последиците. Вашите бубрези филтрираат повеќе од 120 литри крв секој ден. Тие извлекуваат токсини и несакана течност од клетките низ телото, а потоа ги испраќаат до мочниот меур. Консумирање премногу сол може да им отежне на бубрезите да ја отстранат течноста, која потоа се акумулира во вашиот систем и го зголемува крвниот притисок.

Што им прави зголемениот крвен притисок, односно хипертензијата на Вашите бубрези?

Овој ефект на "пиле или јајце " можете да го видите и со висок крвен притисок и бубрежна болест. Хипертензијата врши дополнителен притисок врз единиците за филтрирање на бубрезите, што може да доведе до лузни. Ова ја нарушува способноста на бубрезите да ја регулираат течноста, што го зголемува крвниот притисок. „Ако овој циклус не се прекине, може да доведе до бубрежно заболување, оштетување и откажување на бубрезите“. д-р Арбен Асани

„Високиот крвен притисок и неконтролираниот дијабетес се најчестите причини за бубрежна болест“.

Ако искусувате некој од овие симптоми - особено ако сте изложени на ризик од бубрежна болест бидејќи сте постари од 60 години, имате висок крвен притисок, имате дијабетес или имате семејна историја на бубрежна инсуфициенција - разговарајте со вашиот лекар за здравјето на Вашите бубрези и внес на сол. Разговарајте со Вашиот лекар за да се осигурате дека внесот на сол не го зголемува Вашиот крвен притисок и не влијае на срцето и бубрезите.

Доктори

СПОДЕЛИ СО ПРИЈАТЕЛИ