Како се развива плодот во месеците од бременоста – д-р Гордана Кипроска

Како се развива плодот во месеците од бременоста – д-р Гордана Кипроска

Недела 4: Фетусот ја развива структурата лице-врат. Ова е исто така момент на развој на срцето, крвните садови, белите дробови, желудникот и црниот дроб.

Недела 8: Се формираат очните капаци, ушите и се гледа врвот на носот. Рацете и нозете се веќе формирани и прстите почнуваат да се развиваат. Ова е време за првиот ултразвук – ултразвук за дијагноза на бременост

Недела 12: Фетусот ги започнува првите движења. Лекарот може да го слушне чукањето на срцето на бебето. Гениталните органи на фетусот почнуваат да стануваат јасни. Ултразвук со нуклеарна проѕирност / НТ ултразвук се препорачува за дијагноза на Даунов синдром (недела 11-14)

Недела 16: Срцето и крвните садови се целосно формирани. Се создаваат и отпечатоци од прсти.

20-та недела: Ова е периодот кога фетусот е најактивен. Во 20-та недела може да се одреди точниот пол на фетусот. Се препорачува ултразвук од второ ниво / морфологија на фетусот (недела 20-24)

Недела 24: Внатрешното уво е целосно развиено и како резултат на тоа бебето успева да ја разбере насоката на сместување во матката. Време е за доплер ултразвук (24-40 недели)

Недела 28: Тоа е месецот кој бележи и најголем број на предвремени породувања со големи шанси за преживување на бебето.

Недела 32: Кожата на бебето може да има брчки бидејќи слој од маснотии се создава под неа. Од овој период до раѓањето, фетусот добива половина од родилната тежина.

Week 36: The brain develops rapidly and the lungs are almost fully developed. In this month the fetus is positioned down in the pelvis ready for birth.

 

The date of birth is calculated using the first day of the last menstrual period. Based on this information, pregnancy can last from 38 до 42 недела.

Закажете термин со Д-р Гордана Кипроска

Доктори

СПОДЕЛИ СО ПРИЈАТЕЛИ