Procedurat dhe ndërhyrjet

Vazektomia është një formë e kontrollit të lindjes mashkullore që shkurton furnizimin me spermë në spermën tuaj. Bëhet duke prerë dhe mbyllur tubat që bartin spermën. Vazektomia ka një rrezik të ulët të problemeve dhe zakonisht mund të kryhet në një mjedis ambulator nën anestezi lokale. Përpara se të bëni një vazektomi, duhet të jeni të sigurt se nuk dëshironi të bëni baba një fëmijë në të ardhmen. Megjithëse kthimet e vazektomisë janë të mundshme, vazektomia duhet të konsiderohet një formë e përhershme e kontrollit të lindjes mashkullore.

Një hidrocelë (HI-droe-seel) është një lloj ënjtjeje në skrotum që ndodh kur lëngu mblidhet në mbështjellësin e hollë që rrethon një testikul. Hidrocela është e zakonshme tek të porsalindurit dhe zakonisht zhduket pa trajtim deri në moshën 1 vjeçare. Djemtë e moshuar dhe burrat e rritur mund të zhvillojnë një hidrocelë për shkak të inflamacionit ose lëndimit brenda skrotumit. Një hidrocelë zakonisht nuk është e dhimbshme ose e dëmshme dhe mund të mos ketë nevojë për ndonjë trajtim. Por nëse keni ënjtje të skrotalit, shihni mjekun tuaj për të përjashtuar shkaqe të tjera.

Kur duhet të shihni një mjek

Shikoni mjekun tuaj nëse ju ose fëmija juaj përjetoni ënjtje të skrotalit. Është e rëndësishme të përjashtohen shkaqe të tjera të ënjtjes që mund të kërkojnë trajtim. Për shembull, një hidrocelë mund të shoqërohet me një pikë të dobët në murin e barkut që lejon një lak të zorrëve të shtrihet në skrotum (hernia inguinale).

Hidrocela e foshnjës zakonisht zhduket vetë. Por nëse hidrocela e foshnjës suaj nuk zhduket pas një viti ose nëse zmadhohet, kërkoni nga mjeku i fëmijës suaj që të ekzaminojë përsëri hidrocelën.

Simptomat e një prostate të zmadhuar përfshijnë:

  • duke e pasur të vështirë fillimin e urinimit
  • tendosje për urinim
  • duke pasur një rrjedhje të dobët të urinës
  • Urinimi "ndal-fillo".
  • nevoja për urinim urgjent dhe/ose shpesh
  • duhet të ngriheni shpesh gjatë natës për të urinuar
  • rrjedhje aksidentale e urinës (mosmbajtje urinare)
  • Rrjedhja e urinës mund të ndodhë kur ndjeni një nevojë të papritur për urinim dhe nuk mund të ndaloni rrjedhjen e një urinimi përpara se të shkoni në tualet. Kjo quhet mosmbajtje urgjente.
  • Rrjedhja e urinës mund të ndodhë edhe kur sforcoheni. Për shembull, kur kolliteni, teshtini ose ngrini një objekt të rëndë. Kjo quhet mosmbajtje stresi.

Forma më e zakonshme e rrjedhjes është kur një sasi e vogël urine derdhet në të brendshmet tuaja pas urinimit.

Cistoskopia është një procedurë për të parë brenda fshikëzës duke përdorur një kamerë të hollë të quajtur cistoskop. Një cistoskop futet në uretër (tubi që nxjerr urinimin jashtë trupit) dhe kalon në fshikëz për të lejuar një mjek ose infermiere të shohë brenda. Instrumentet e vogla kirurgjikale gjithashtu mund të kalojnë në cistoskopin për të trajtuar disa probleme të fshikëzës në të njëjtën kohë.

Kirurgji për heqjen e kistit:

Një kist i madh që po shkakton simptoma mund të kërkojë kirurgji. Për të hyrë në kist, një kirurg bën disa prerje të vogla në lëkurën tuaj dhe fut mjete speciale dhe një kamerë të vogël video. Ndërsa shikon një video monitor në sallën e operacionit, kirurgu i drejton mjetet në veshkë dhe i përdor ato për të kulluar lëngun nga kisti. Pastaj muret e kistit priten ose digjen. Kirurgjia kryhet rrallë për kistet e thjeshta. Procedura përdoret më shpesh për cistat komplekse me ndryshime që mund të jenë kancer.

Uretrotomia, e njohur gjithashtu si uretrotomia e brendshme e shikimit të drejtpërdrejtë, është një procedurë kirurgjikale që përdoret për të trajtuar sëmundjen e ngushtimit të uretrës.
Është një operacion ambulator që përfshin përdorimin e një uretrotom ose një thike kirurgjikale të kaluar përmes një cistoskopi për të zgjeruar një uretër të ngushtuar. Uretrotomitë në përgjithësi kryhen vetëm tek meshkujt sepse ngushtimet e uretrës tek femrat janë shumë, shumë të rralla.

Nëse ankoheni për simptomëPër shembull, dhimbje gjatë urinimit, infeksione të traktit urinar, gjak në urinë, urinim dhe paaftësia për të zbrazur plotësisht fshikëzën tuaj, mjeku juaj mund të dyshojë për një ngushtim të uretrës (tubi që largon urinën nga fshikëza). flluskë).

Caktoni termin tani: