Процедури и интервенции

Вазектомијата е форма на машка контрола на раѓање која го намалува снабдувањето со сперма до вашата сперма. Тоа се прави со сечење и запечатување на цевките што носат сперма. Вазектомијата има низок ризик од проблеми и обично може да се изврши во амбулантски услови под локална анестезија. Пред да направите вазектомија, треба да бидете сигурни дека не сакате да станете татко на дете во иднина. И покрај тоа што се можни промени во вазектомијата, вазектомијата треба да се смета за постојана форма на машка контрола на раѓање.

Një hidrocelë (HI-droe-seel) është një lloj ënjtjeje në skrotum që ndodh kur lëngu mblidhet në mbështjellësin e hollë që rrethon një testikul. Hidrocela është e zakonshme tek të porsalindurit dhe zakonisht zhduket pa trajtim deri në moshën 1 vjeçare. Djemtë e moshuar dhe burrat e rritur mund të zhvillojnë një hidrocelë për shkak të inflamacionit ose lëndimit brenda skrotumit. Një hidrocelë zakonisht nuk është e dhimbshme ose e dëmshme dhe mund të mos ketë nevojë për ndonjë trajtim. Por nëse keni ënjtje të skrotalit, shihni mjekun tuaj për të përjashtuar shkaqe të tjera.

Кога да идете на лекар

Посетете го вашиот лекар ако вие или вашето дете почувствувате оток на скротумот. Важно е да се исклучат други причини за оток кои би можеле да бараат третман. На пример, хидроцелата може да биде поврзана со слаба точка на абдоминалниот ѕид што дозволува цревната јамка да се прошири во скротумот (ингвинална хернија).

Хидроцелата кај бебето обично исчезнува сама по себе. Но, ако хидроцелата на вашето бебе не исчезне по една година или ако се зголеми, побарајте од докторот на вашето дете повторно да ја испита хидроцелата.

Симптомите на зголемена простата вклучуваат:

  • тешко е да се започне со мочање
  • напрегање да моча
  • има слаб проток на урина
  • „стоп-почни“ мочање
  • потреба од итно и/или често мокрење
  • треба често да станувате во текот на ноќта за да мочате
  • случајно истекување на урина (уринарна инконтиненција)
  • Истекувањето на урината може да се случи кога ќе почувствувате ненадејна потреба да мочате и не можете да спречите истекување на мокрење пред да стигнете во тоалет. Ова се нарекува ургентна инконтиненција.
  • Истекување урина може да се случи и кога се напрегате. На пример, кога кашлате, кивате или кревате тежок предмет. Ова се нарекува стресна инконтиненција.

Најчеста форма на протекување е кога мала количина на урина се капе во вашата долна облека по мочкање.

Цистоскопијата е процедура за гледање во внатрешноста на мочниот меур со помош на тенка камера наречена цистоскоп. Цистоскоп се вметнува во уретрата (цевката што го носи мочањето надвор од телото) и се пренесува во мочниот меур за да му овозможи на лекарот или медицинската сестра да видат внатре. Мали хируршки инструменти, исто така, може да се пренесат преку цистоскопот за да се третираат некои проблеми со мочниот меур во исто време.

Операција за отстранување на цистата:

Голема циста што предизвикува симптоми може да бара операција. За да пристапите до цистата, хирургот прави неколку мали засеци во вашата кожа и вметнува специјални алатки и мала видео камера. Додека гледа видео монитор во операционата сала, хирургот ги води алатките до бубрегот и ги користи за да ја исцеди течноста од цистата. Потоа ѕидовите на цистата се исечени или изгорени. Операцијата ретко се изведува за едноставни цисти. Постапката почесто се користи за сложени цисти со промени кои може да бидат рак.

Уретротомијата, позната и како внатрешна уретротомија со директен вид, е хируршка процедура која се користи за лекување на болеста на уретрална стриктура.
Станува збор за амбулантска хирургија која вклучува употреба на уретротом или хируршки нож поминат низ цистоскоп за да се прошири стеснет уретрата. Уретротомијата генерално се изведува само кај мажи бидејќи уретралните стриктури кај жените се многу, многу ретки.

Ако се жалите на симптомКако што се болка при мокрење, инфекции на уринарниот тракт, крв во урината, мокрење и неможност целосно да го испразните мочниот меур, вашиот лекар може да се сомнева во стеснување на уретрата (цевката што ја исцедува урината од вашиот мочен меур). меур).

Закажете термин веднаш: