Болести кои може да се дијагностицираат со гинеколошка лапароскопија и видови на лапароскопски третмани – д-р Коста Василевски

Лапароскопијата генерално има пократко време за опоравување од отворената операција. Остава помали лузни. Гинеколог, општ хирург или друг вид специјалист може да ја изврши оваа процедура. Гинеколошката лапароскопија е алтернатива на отворената операција. Користете лапароскоп за да погледнете внатре во карличната област. Отворената операција често бара голем рез. Лапароскоп е тенок, осветлен телескоп. Ова му овозможува на вашиот лекар да види внатре во вашето тело. Дијагностичката лапароскопија може да утврди дали имате состојби како што се ендометриоза или фиброиди. Тоа може да биде и форма на третман. Со минијатуризирани инструменти, вашиот лекар може да изврши различни операции.

Болестите кои може да се дијагностицираат со лапароскопија вклучуваат:

 1. ендометриоза
 2. миома на матката
 3. цисти или тумори на јајниците
 4. ектопична бременост
 5. карличен апсцес или гној
 6. pelvic adhesions or painful scar tissue
 7. неплодност
 8. пелвична инфламаторна болест
 9. репродуктивни карциноми

Некои видови на лапароскопски третман вклучуваат:

 1. хистеректомија или отстранување на матката
 2. отстранување на јајниците
 3. отстранување на цисти на јајниците
 4. отстранување на фиброиди
 5. блокирање на протокот на крв во фиброидите
 6. аблација на ендометријално ткиво, што е третман за ендометриоза
 7. отстранување на адхезијата
 8. промена на контрацептивна операција наречена тубална лигатура
 9. Бурч процедура за инконтиненција
 10. суспензија од свод за третман на пролапсирана матка

Закажете консултација со Др. Коста Василевски: 078 822 777

 

Доктори

СПОДЕЛИ СО ПРИЈАТЕЛИ