GASTROENTEROLOGJIA

Procedurat

Shkaku i simptomave tuaja të tretjes

Një gastroskopi mund të bëhet për të kontrolluar se çfarë po shkakton simptomat tuaja të tretjes, të tilla si:

vështirësi në gëlltitje ose dhimbje gjatë gëlltitjes (disfagia)

dispepsi, urth ose dhimbje stomaku që nuk largohen ose vazhdojnë të vijnë, edhe nëse merrni ilaçe

ju vazhdoni të ndiheni të sëmurë (të përzier) ose të sëmurë (të vjella), ose të dyja

vjellje gjaku

jashtëqitjet tuaja janë të zeza dhe ngjitëse, si katrani (mund të ketë gjak në të nga stomaku juaj)

Trajtimi i problemeve

Një gastroskopi ndonjëherë mund të përdoret gjithashtu për të trajtuar problemet me sistemin tuaj të tretjes.

 

Një gastroskopi mund të ndihmojë:

 • zgjeroni tubin tuaj të ushqimit (ezofag) nëse është shumë i ngushtë dhe shkakton dhimbje ose vështirësi gjatë gëlltitjes
 • ndaloni gjakderdhjen brenda stomakut ose ezofagut tuaj
 • hiqni rritjet
 • me ushqyerjen nëse nuk jeni në gjendje të hani normalisht (një gastroskopi mund t'i ndihmojë mjekët të vendosin një tub ushqimor në stomakun tuaj)

Kontrolli për kancer

Një gastroskopi mund të përdoret për të kontrolluar disa lloje të kancerit, si p.sh:

 • kanceri i stomakut
 • Kanceri i ezofagut – ky është kanceri i tubit ushqimor (ezofag), tubi që lidh gojën me stomakun tuaj
 • Gjatë një gastroskopie një mostër e vogël indi mund të hiqet nga stomaku ose ezofag për testim. Kjo quhet biopsi.
 • Biopsia testohet për të parë nëse ka ndonjë qelizë kanceroze në të.

Një kolonoskopi mund të bëhet për të kërkuar një sërë gjërash. Shkaku i simptomave të zorrëve tuaja

Një kolonoskopi bëhet shpesh për të kontrolluar se çfarë po shkakton simptomat e zorrëve tuaja, të tilla si:

 

 • gjakderdhje nga fundi juaj ose gjak në vathin tuaj
 • diarre ose kapsllëk që nuk largohet
 • humbja e peshës ose ndjenja e lodhjes pa asnjë arsye

Pse bëhet polipektomia?

You may need to have a polyp removed if the polyp:

 

 • Shkakton simptoma ose komplikime.
 • Duket kanceroze ose prekanceroze.
 • Duhet të ekzaminohet në laborator.
 • Shumë ofrues të kujdesit shëndetësor rekomandojnë heqjen e të gjitha polipeve si masë parandaluese.

 

Edhe polipet që nuk duken të jenë kancerogjene, parakanceroze ose shkaktojnë simptoma mund të vazhdojnë të rriten dhe të ndryshojnë dhe të bëhen problematike më vonë.

Play Video

Caktoni termin tani: