ГАСТРОЕНТЕРОЛОГИЈА

Процедури

Причината за вашите дигестивни симптоми

Може да се направи гастроскопија за да се провери што ги предизвикува вашите дигестивни симптоми, како што се:

тешкотии при голтање или болка при голтање (дисфагија)

варење, металоиди или болки во стомакот кои не исчезнуваат или продолжуваат да се појавуваат, дури и ако земате лекови

постојано се чувствувате болни (гадење) или болни (повраќање), или и двете

повраќање крв

вашиот измет е црн и леплив, како катран (може да има крв во него од стомакот)

Лекување проблеми

Гастроскопија понекогаш може да се користи и за лекување на проблеми со вашиот дигестивен систем.

 

Гастроскопијата може да помогне:

 • проширете ја цевката за храна (езофагус) ако е премногу тесна и предизвикува болка или тешкотии при голтање
 • престанете со крварење во стомакот или хранопроводникот
 • отстрани израстоци
 • со хранење ако не можете да јадете нормално (гастроскопијата може да им помогне на лекарите да стават цевка за хранење во вашиот стомак)

Проверка за рак

Гастроскопија може да се користи за проверка на некои видови на рак, како што се:

 • рак на желудникот
 • рак на хранопроводникот - ова е рак на цевката за храна (езофагус), цевката што ја поврзува устата со стомакот
 • За време на гастроскопија, може да се отстрани мал примерок од ткиво од вашиот стомак или хранопроводник за тестирање. Ова се нарекува биопсија.
 • Биопсијата се тестира за да се види дали во неа има канцерогени клетки.

Може да се направи колоноскопија за да се бараат повеќе работи. Причината за симптомите на дебелото црево

Колоноскопија често се прави за да се провери што ги предизвикува симптомите на дебелото црево, како што се:

 

 • крварење од вашето дно или крв во вашиот измет
 • дијареа или запек што не поминува
 • губење на тежината или чувство на навистина умор без причина

Зошто се прави полипектомија?

You may need to have a polyp removed if the polyp:

 

 • Предизвикува симптоми или компликации.
 • Изгледа канцерогено или преканцерозно.
 • Треба да се испита во лабораторија.
 • Многу даватели на здравствени услуги препорачуваат отстранување на сите полипи како превентивна мерка.

 

Дури и полипите кои не изгледаат канцерогени, преканцерозни или предизвикуваат симптоми може да продолжат да растат и да се менуваат и подоцна да станат проблематични.

Play Video

Закажете термин веднаш: