Колку често треба да направам преглед на дебелото црево? Видови тестови за дебелото црево!

Кога ќе наполните 40 години, добро е да го проверите вашето здравје и вашиот начин на живот. Некои од вашите навики до овој момент можеби биле добри и здрави, но повеќето од нас не го живеат најздравиот начин на живот.

Вашиот лекар може да има многу добра причина да препорача колоноскопија дури и ако сте на возраст под 40 години бидејќи колоректалниот карцином е прилично честа појава кај мажите.

Ракот на дебелото црево или колоректалниот карцином може да се спречат ако се фатат многу рано и успешно се лекуваат. Стапката на рак на дебелото црево е во опаѓање благодарение на луѓето кои преземаат превентивни мерки, особено зголемувањето на колоноскопиите за скрининг за колоректален карцином. Сите ние треба да се потрудиме да живееме подолг и поздрав живот со нашите семејства. Ако вашиот лекар препорачал колоноскопија, добро е да го послушате советот.

Колоректален скрининг за помлади луѓе:

На мажите и на жените им се препорачува да обрнат повеќе внимание на своето здравје порано од кога било досега. Поголемиот дел од времето, сите ние сме толку зафатени со нашите животи, што едвај помислуваме на медицински прегледи.Но, лекарите ширум светот почнуваат да забележуваат зголемување на стапките на рак на дебелото црево кај помладите луѓе - дури и додека вкупната стапка се намалува - кај луѓе на возраст од 20 години. Како одговор на ова, просечната возраст за препорачана прва колоноскопија е поместена од 50 години на 45 години.

Колку често треба да правам преглед за дебелото црево?

Вообичаено, редовните прегледи се препорачуваат на секои 3 до 5 години за мажи во 20-тите и 30-тите години. Откако ќе достигнат 40 години, треба да ги зголемат своите посети на секои 1 или 2 години.

Сепак, повеќето луѓе не го прават овој преглед толку често колку што треба. Најчестите причини поради кои луѓето го одложуваат колоректалниот скрининг, настрана од проценката дека е непотребен, е поради стравот од непознатото.За среќа, многу вообичаени грижи за колоноскопија се неосновани. Многу пациенти велат дека разбирањето на процесот им помага да се подготват.

Видови тестови за дебелото црево, Постојат два вида колоректален скрининг тестови: There are two types of colorectal screening tests:

Тестот од измет е способен само да открие постоечки карцином. Поспецифични испитувања во кои спаѓаат колоноскопија, КТ колонографија или сигмоидоскопија - може да открие карцином, како и преканцерозни ткива наречени полипи. Колоноскопијата обично ја претпочитаат докторите, бидејќи им овозможува да ги отстранат сите преканцерозни полипи за време на прегледот, доколку тие постојат. Исто така, им овозможува да ве подготват за операција доколку се открие тумор или рак.

Најдоброто сценарио: Ништо не е пронајдено и не мора да го повторите овој преглед во наредните 2 до 5 години. Доколку имате некој проблем, имате историја за некој ваш близок со колоректален карцином, или имате над 40 години, тогаш време е да се јавите и да закажете преглед односно колоноскопија, бидејќи најголем успех се постигнува со навремена дијагноза и третман.

Колоноскопски преглед

СПОДЕЛИ СО ПРИЈАТЕЛИ