Sa shpesh duhet të bëjë ekzaminim të zorrës së trashë? Llojet e analizave për zorrën e trashë!

Kur mbushni 40 vjeç, është mirë të kontrolloni shëndetin tuaj dhe stilin e jetesës. Disa nga zakonet tuaja mund të kenë qenë të mira dhe të shëndetshme deri tani, por shumica prej nesh nuk e bëjnë mënyrën më të shëndetshme të jetesës.

Mjeku juaj mund të ketë një arsye shumë të mirë për të rekomanduar një kolonoskopi edhe nëse jeni nën 40 vjeç, sepse kanceri kolorektal është mjaft i zakonshëm tek meshkujt.

Kanceri i zorrës së trashë ose kanceri kolorektal mund të parandalohen nëse kapen shumë herët dhe trajtohen me sukses. Shkalla e kancerit të zorrës së trashë është në rënie falë njerëzve që marrin masa parandaluese, veçanërisht rritjes së skriningut kolonoskopik për kancerin kolorektal. Të gjithë duhet të përpiqemi të jetojmë jetë më të gjatë dhe më të shëndetshme me familjet tona. Nëse mjeku juaj ju ka rekomanduar një kolonoskopi, është mirë të ndiqni këshillat.

Ekzaminimi kolorektal për të rinjtë:

Meshkujt dhe gratë e tyre ata janë të kujdesshëm për më shumë vëmendje për të qenë të sigurt se kur ndonjë herë. I madhi i pjesës nga koha, të gjithë ne jemi aq përfatësuar me kafshët tona, që едвај помислуваме на медицински прегледи. njerëz të moshës nga 20 vjet. Si përgjigje, mosha mesatare për kolonoskopinë e parë të rekomanduar është rritur nga 50 në 45 vjeç.

Sa shpesh duhet të bëj një ekzaminim të zorrëve?

Kontrollet e rregullta zakonisht rekomandohen çdo 3 deri në 5 vjet për meshkujt në të 20-at dhe 30-at e tyre. Pasi të mbushin moshën 40 vjeç, ata duhet të rrisin vizitat e tyre çdo 1 ose 2 vjet.

Megjithatë, shumica e njerëzve nuk e bëjnë këtë kontroll aq shpesh sa duhet. Arsyeja më e zakonshme që njerëzit e vonojnë ekzaminimin kolorektal, përveç vlerësimit se është i panevojshëm, është për shkak të frikës nga e panjohura.Për fat të mirë, shumë shqetësime të zakonshme të kolonoskopisë janë të pabaza. Shumë pacientë thonë se të kuptuarit e procesit i ndihmon ata të përgatiten.

Llojet e testeve të zorrëve Ekzistojnë dy lloje të testeve të shqyrtimit kolorektal: There are two types of colorectal screening tests:

Një test i jashtëqitjes është i aftë vetëm për të zbuluar kancerin para-ekzistues. Testet më specifike, duke përfshirë kolonoskopinë, kolonografinë CT ose sigmoidoskopinë, mund të zbulojnë kancerin si dhe indet parakanceroze të quajtura polipe. Kolonoskopia zakonisht preferohet nga mjekët sepse u lejon atyre të heqin të gjitha polipet prekanceroze gjatë ekzaminimit, nëse ka. Gjithashtu i lejon ata t'ju përgatisin për operacion nëse zbulohet një tumor ose kancer.

Skenari më i mirë: Asgjë nuk është gjetur dhe nuk keni pse ta përsërisni këtë ekzaminim në 2 deri në 5 vitet e ardhshme. Nëse keni një problem, keni një histori të një personi të dashur me kancer kolorektal ose jeni mbi 40 vjeç, atëherë është koha të telefononi dhe të caktoni një ekzaminim ose kolonoskopi, sepse suksesi më i madh arrihet me diagnostikimin dhe trajtimin në kohë.

Ekzaminimi me kolonoskopi

SHPËRNDAJE ME MIQ