3 arsye pse personat mbi 40 vjeç duhet të bëjnë KOLONOSKOPI!

Kanceri kolorektal është një lloj kanceri i zakonshëm në popullatën tonë. Shumë pacientë që nuk kanë bërë kurrë një kolonoskopi si ekzaminim për kancerin e zorrës së trashë shpesh diagnostikohen me një fazë të rëndë. Kryesisht sepse ata mendojnë se nuk ka gjasa të kenë kancer, ose vendosin të bëjnë ekzaminimin vetëm kur dhimbja jonormale e barkut fillon të shfaqet dhe rrjedh gjak gjatë defekimit.

1. Kanceri kolorektal është shumë i zakonshëm tek njerëzit mbi 50 vjeç. Prandaj, është jetike që çdo 5 vjet të bëhet një kontroll për kancerin kolorektal me kolonoskopi. Megjithatë, nëse keni një të afërm të afërt të diagnostikuar me kancer kolorektal, duhet të bëni një analizë të kolonoskopisë në moshën 40 vjeç dhe ta përsërisni testin çdo 3-5 vjet.

Nëse prisni të shfaqet një shenjë jonormale, si gjak në jashtëqitje, diarre me gjak, kapsllëk, ka të ngjarë që të jeni në rrezik të lartë.
2. Kolonoskopia është një test i mirë depistues për kancerin kolorektal sepse nëse zbulohet një polip, ai mund të jetë një faktor që shkakton kancerin kolorektal, mund të trajtohet në një fazë të hershme dhe ka një shans më të mirë për t'u shëruar plotësisht.

3. Edhe pse kolonoskopia është një test skrining për kancerin kolorektal, ai mund të përdoret gjithashtu për të diagnostikuar sëmundje të tjera të zorrëve. Gjithashtu, këshillohet që të bëni një endoskopi gastrointestinale, veçanërisht me rekomandimin e mjekut tuaj, dhe të ekzaminoheni nga një specialist ekspert në teknologjinë endoskopike për të marrë një diagnozë të saktë dhe trajtim të menjëhershëm.

SHPËRNDAJE ME MIQ