Dr. Ирена Гошева, одговара на вашите прашања!

-ДА!

#Објаснување: Лажно позитивен тест за бременост многу ретко се среќава, но постои. Кај одредени жени постојат циркулирачки фактори ( хетерофилни антитела) кои може погрешно да се врзат со тест антителата ,кои се насочени за хормонот bHCG , кај одредени тестови. Многу ретко може да се јави и кај жени кои земале инјекции со хормонот HCG , користен за намалување на телесна тежина, потоа кај HCG кое се лачи од питуитарната жлезда или од одредени тумори во телото ( на јајчници, бешика, гастринтестинален тракт, бели дробови) , кои може да го продуцираат овој хормон.

#Важно: Секоја жена со позитивен тест за бременост , треба да се јави на преглед кај гинеколог, каде ќе се утврди дали станува збор за бременост, дали е нормална бременост или е со компликации!

Доктори

СПОДЕЛИ СО ПРИЈАТЕЛИ