GYNECOLOGICAL INTERVENTIONS

Процедури и интервенции

Хистеректомијата е голема операција за жена која се препорачува само ако другите опции за третман биле неуспешни. Најчестите причини за хистеректомија вклучуваат:

  • тешки периоди - кои можат да бидат предизвикани од фиброиди
  • карлична болка - која може да биде предизвикана од ендометриоза, неуспешно третирана карлична инфламаторна болест (ПИД), аденомиоза или фиброиди
  • пролапс на матката
  • рак на утробата, јајниците или грлото на матката

Myomectomy is the removal of benign tumors of the uterus composed of smooth muscles, which, depending on the location and size, can be removed by laparotomy, laparoscopy or hysteroscopy.

Што е сакроколпопексија?

Сакроколпопексијата е хируршка процедура која се користи за лекување на пролапс на карличните органи. Пролапсот на карличните органи е состојба која е предизвикана од слабеење на нормалната потпора на карличниот под и е слична на хернија во вагината.

Органите на карлицата - областа на телото помеѓу коските на колкот - ги вклучуваат вагината, матката, грлото на матката, мочниот меур, уретрата (цевката низ која поминува урината), цревата и ректумот. Овие органи се држат на место со група мускули и друго потпорно ткиво. Кога овој потпорен систем ќе се истегне, ослабне или скине, им овозможува на карличните органи да се лизгаат од нивните нормални места или да попуштат надолу (пролапс).

Adnesectomy is surgical removal of the ovary and tube, of course when there is a medical indication.

Оофоректомија може да се изврши за:

Тубо-јајник апсцес - џеб исполнет со гној кој вклучува фалопиева цевка и јајник

Рак на јајчник

Ендометриоза

Неканцерозни (бенигни) тумори или цисти на јајниците

Намалување на ризикот од рак на јајниците или рак на дојка кај оние со зголемен ризик

Извртување на јајниците - извртување на јајниците

Play Video

Закажете термин веднаш: