Kirurgjia Torakale

Procedurat dhe ndërhyrjet

Tiroidektomia e pjesshme

Nëse hiqet vetëm një pjesë e tiroides, pjesa e mbetur zakonisht merr përsipër funksionin e të gjithë gjëndrës tiroide. Kështu që mund të mos keni nevojë për terapi hormonale tiroide.

Tiroidektomia e plotë

Nëse e gjithë tiroidja juaj hiqet, trupi juaj nuk mund të prodhojë më hormone tiroide. Pa mjekim, ju do të zhvilloni simptoma të tiroides joaktive (hipotiroidizëm). Këto simptoma mund të përfshijnë lëkurë të thatë, lodhje dhe shtim në peshë. Ju do të duhet të merrni një pilulë çdo ditë që përmban hormonin sintetik të tiroides levothyroxine (Synthroid, Unithroid, etj.).

Ezofagektomia është një procedurë kirurgjikale për të hequr një pjesë ose të gjithë tubin e gëlltitjes midis gojës dhe stomakut (ezofag) dhe më pas e rindërton atë duke përdorur një pjesë të një organi tjetër, zakonisht stomakun. Ezofagektomia është një trajtim i zakonshëm për kancerin e avancuar të ezofagut dhe përdoret herë pas here për ezofagun e Barrett nëse ka qeliza agresive prekanceroze. Një ezofagektomi mund të rekomandohet gjithashtu për gjendjet jo kanceroze kur përpjekjet e mëparshme për të shpëtuar ezofagun kanë dështuar, të tilla si me akalazinë në fazën e fundit ose ngushtimet, ose pas gëlltitjes së materialit që dëmton shtresën e brendshme të ezofagut.

metodat kirurgjikale:

Ezofagektomia е hapur. Kjo qasje përfshin bërjen e një ose më shumë prerjeve të mëdha në qafë, gjoks ose bark. Kirurgu mund të zgjedhë një ezofagektomi transtorakale, në të cilën ezofagu hiqet përmes prerjeve në bark dhe gjoks. Ose kirurgu mund të kryejë një ezofagektomi transhiatal, në të cilën prerjet bëhen në bark dhe qafë. Herë pas here, nevojitet një prerje e qafës, gjoksit dhe barkut dhe kjo quhet ezofagektomia me tre fusha.

Ezofagektomia minimale invazive. Ky lloj i qasjes përfshin heqjen e ezofagut përmes disa prerjeve të vogla në bark (në mënyrë laparoskopike) ose në gjoks (torakoskopik). Gjatë operacionit laparoskopik, kirurgu fut instrumente dhe një pajisje me majë kamera përmes prerjeve për të parë dhe kryer operacionin pa i ndarë muskujt ose pa thyer një brinjë. Në disa qendra, kjo procedurë mund të ndihmohet nga robotët.

Mastektomia është një emër tjetër për kirurgjinë e heqjes së gjirit. Ju mund të keni nevojë për kirurgji për të hequr indin e gjirit nëse keni kancer gjiri ose keni një rrezik të lartë për t'u prekur nga kanceri i gjirit.

Mjekimi

Kur keni kancer të gjirit, shpresa më e mirë për ta mposhtur atë është të hiqni qelizat e kancerit nga trupi juaj. Kjo do të thotë të hiqni çdo ind ku ekzistojnë qelizat e kancerit. Ky mund të jetë një operacion relativisht i vogël ose relativisht i madh, në varësi të madhësisë së tumorit dhe sasisë së indeve që duhen hequr.

Shumica e tumoreve fibroadenoma nuk kanë nevojë të trajtohen. Megjithatë, duhet të kontrollohet në intervale të rregullta për qëllime përcjellëse. Megjithatë, mund të kërkohet heqja kirurgjikale, veçanërisht në rastet kur tumori fibroadenoma bën që gjoksi të zmadhohet ose të ndryshojë formën e tij.

Fibroadenoma ndonjëherë mund të ndalojë së rrituri vetë ose edhe të tkurret pa ndonjë trajtim. Në raste të tilla, nëse masa e gjirit konfirmohet se është fibroadenoma, masa mund të lihet në vend dhe të monitorohet për të siguruar që ajo të mos rritet.

Kur nuk është e nevojshme, heqja e tumoreve fibroadenoma nënkupton heqjen e indit normal të gjirit pranë masës. Për këtë arsye është e rëndësishme të kryhet procesi me një mjek specialist për procedurën kirurgjikale.

Është e rëndësishme që të bëhen ekzaminime të rregullta të gjirit ose teste imazherike për t'u siguruar që fibroadenoma nuk po rritet.

Në rastet kur pamja e fibroadenomës është jonormale, rritet tepër ose shkakton ankesa në ekzaminime dhe analiza, mund të preferohet heqja e masës.

Kistet e gjirit janë qese të mbushura me lëngje që zakonisht janë jo kanceroze. Ndonjëherë mund t'i ndjeni ato, veçanërisht nëse ato bëhen të dhimbshme disa ditë para ciklit tuaj menstrual. Në shumicën e rasteve, cistat e gjirit nuk kanë nevojë për trajtim.

Si trajtohen cistat e gjirit?

Në shumicën e rasteve, nuk keni nevojë për trajtim. Kistet e thjeshta të gjirit nuk shkaktojnë ndonjë dëm dhe ndonjëherë edhe largohen vetë.

Nëse kisti është i pakëndshëm, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të kullojë lëngun prej tij me një biopsi me gjilpërë. Megjithatë, lëngu mund të kthehet. Nëse kthehet dhe vazhdon të jetë e dhimbshme, mund t'ju duhet kirurgji për ta hequr atë.

Për cistet e komplikuara ose komplekse të gjirit, mund t'ju nevojiten kontrolle më të shpeshta për të vëzhguar çdo ndryshim.

Tumoret e murit të kraharorit janë rritje që formohen në murin e kraharorit, i cili është struktura mbrojtëse që rrethon zemrën, mushkëritë dhe mëlçinë. Ato mund të jenë kanceroze ose jo kanceroze. Lloji më i zakonshëm i tumorit kanceroz të murit të kraharorit tek të rriturit është kondrosarkoma. Trajtimet përfshijnë kirurgjinë për të hequr tumorin dhe rindërtimin e murit të kraharorit.

Cili është trajtimi për tumoret e murit të kraharorit?

Trajtimi për tumoret e murit të kraharorit zakonisht përfshin:

Kirurgji (rezeksion) për të hequr tumorin.

Kirurgji rindërtuese për të riparuar dëmtimin që tumori i ka shkaktuar murit tuaj të kraharorit.

Nëse tumori është kanceroz, mund t'ju duhet gjithashtu:

Terapia me rrezatim.

kemoterapi

Ofruesi juaj do të shpjegojë kohën më të mirë për trajtimet tuaja. Për shembull, ofruesi juaj mund t'ju rekomandojë të bëni kimioterapi përpara operacionit për të zvogëluar madhësinë e tumorit përpara heqjes së tij.

Deformimet e murit të kraharorit, ose zhvillimi dhe pamja jonormale e gjoksit, mund të ndryshojnë nga të lehta në të rënda. Këto deformime konsiderohen si të lindura dhe mund të jenë të dukshme në lindje ose më vonë në fëmijëri. Pavarësisht, ashpërsia e keqformimit zakonisht përparon me shpejtësi gjatë pubertetit. Përshkruhen një sërë anomalish, megjithatë më të zakonshmet janë pectus excavatum (gjoks i fundosur ose gjoks me gyp) ose pectus carinatum (gjoks pëllumbi). Llojet më pak të zakonshme të anomalive të murit të kraharorit përfshijnë pectus arcuatum, sindromën Jeune dhe defekte të brinjëve dhe sternumit.

Pectus Excavatum

Pectus excavatum karakterizohet nga një depresion në sternum, zakonisht në gjysmën e poshtme të sternumit. Depresioni i sternumit shkakton komprimim kardiak dhe kufizim të kapacitetit të mushkërive. Kur është e rëndë, pacientët mund të përjetojnë gulçim, dhimbje gjoksi dhe simptoma të ngjashme me astmën. Keqformimi gjithashtu mund të shkaktojë vetë-imazh të dobët të trupit për pacientët.

Pectus Carinatum

Pectus carinatum karakterizohet nga një zgjatje e sternumit që ndodh si rezultat i një rritjeje jonormale dhe të pabarabartë të kërceve brinjë që lidhin brinjët me sternumin. Në vend që të rriten në mënyrë simetrike përgjatë murit të kraharorit, kërcet bregdetare rriten nga jashtë, duke e shtyrë sternumin përpara.

Операцијата за бенигни деформитети на ѕидот на градниот кош најчесто се изведува од козметички причини, но во некои случаи поради рестриктивни респираторни или срцеви симптоми. Постекцизија, дефекти на градниот ѕид поголеми од 5 cm ќе бараат реконструкција за да се намалат парадоксалните движења и нарушената размена на гасови. Сите дефекти на дијафрагмата со целосна дебелина треба да се поправат кога ќе се дијагностицираат за да се спречи доцниот почеток на перфорација или задушување на абдоминалната содржина во градниот кош. Евенцијата на дијафрагмата бара поправка само за симптоми на нарушена размена на гасови.

Tumoret (të quajtura edhe neoplazi) janë masa qelizash. Ato mund të jenë beninje (jo kancer) ose malinje (kancer). Tumoret mediastinale janë rritje që formohen në zonën e gjoksit që ndan mushkëritë. Kjo zonë, e quajtur mediastinum, është e rrethuar nga kocka e gjoksit përpara, shpina në shpinë dhe mushkëritë në secilën anë. Mediastinumi përmban zemrën, aortën, ezofagun, timusin, trakenë, nyjet limfatike dhe nervat. Thymus është një organ që është pjesë e sistemit imunitar.

Si trajtohen tumoret mediastinale?

Trajtimi i përdorur për tumoret mediastinale varet nga lloji i tumorit dhe vendndodhja e tij:

Timomat kërkojnë rezeksion kirurgjik me rrezatim të mundshëm për t'u ndjekur. Kjo mund të arrihet me teknika minimale invazive si torakoskopia ose rezeksioni robotik ose me sternotominë mesatare, një qasje e hapur që ndan kockën e gjoksit.

Kanceri i timusit shpesh kërkon kirurgji, rrezatim dhe kimioterapi.

Limfomat, pasi diagnostikohen, trajtohen me kimioterapi e ndjekur nga rrezatimi. Kirurgjia mund të kërkohet për të marrë indet diagnostike.

Tumoret neurogjene që gjenden në mediastinumin e pasmë (mbrapa) trajtohen kirurgjik.

Disa masa, nëse nuk janë kancerogjene dhe nuk shkaktojnë probleme, trajtohen me pritje vigjilente, që do të thotë se ato monitorohen me kalimin e kohës.

Play Video

Caktoni termin tani: