Торакална хирургија

Процедури и интервенции

Делумна тироидектомија

Ако се отстрани само дел од тироидната жлезда, преостанатиот дел обично ја презема функцијата на целата тироидна жлезда. Значи, можеби нема да ви треба терапија со тироидни хормони.

Целосна тироидектомија

Ако ви се отстрани целата тироидна жлезда, вашето тело повеќе не може да произведува тироидни хормони. Без лекови, ќе развиете симптоми на недоволна тироидна жлезда (хипотироидизам). Овие симптоми може да вклучуваат сува кожа, замор и зголемување на телесната тежина. Ќе треба да земате пилула секој ден што содржи синтетички тироиден хормон левотироксин (Synthroid, Unithroid, други).

Езофагектомијата е хируршка процедура за отстранување на дел или целата цевка за голтање помеѓу устата и желудникот (езофагус), а потоа се реконструира со помош на дел од друг орган, обично желудникот. Езофагектомијата е вообичаен третман за напреднат рак на хранопроводникот и повремено се користи за Барет-ов хранопроводник доколку се присутни агресивни преканцерозни клетки. Езофагектомија, исто така, може да се препорача за неканцерозни состојби кога претходните обиди да се спаси хранопроводникот не успеале, како на пример со краен стадиум на ахалазија или стриктури, или по ингестија на материјал што ја оштетува слузницата на хранопроводникот.

хирушки методи:

Отворена Езофагектомија. Овој пристап вклучува правење на еден или повеќе големи засеци во вратот, градите или стомакот. Хирургот може да избере трансторакална езофагектомија, во која езофагусот се отстранува преку засеци во стомакот и градниот кош. Или хирургот може да изврши трансхиатална езофагектомија, во која засеците се прават во абдоменот и вратот. Повремено, потребна е инцизија на вратот, градниот кош и абдоминалната празнина и тоа се нарекува езофагектомија со три полиња.

Минимално инвазивна езофагектомија. Овој тип на пристап вклучува отстранување на хранопроводникот преку неколку мали засеци во абдоменот (лапароскопски) или градниот кош (торакоскопски). За време на лапароскопската хирургија, хирургот вметнува инструменти и уред на врвот на камерата низ засеците за да ја прегледа и изврши операцијата без да ги дели мускулите или да скрши ребро. Во некои центри, оваа постапка може да биде со помош на робот.

Мастектомија е друго име за операција за отстранување на градите. Можеби ќе ви треба операција за отстранување на ткивото на дојката ако имате рак на дојка или имате висок ризик да добиете рак на дојка.

Третман

Кога имате рак на дојка, најдобрата надеж да го победите е да ги отстраните клетките на ракот од вашето тело. Тоа значи отстранување на секое ткиво каде што постојат клетките на ракот. Ова може да биде релативно мала или релативно голема операција, во зависност од тоа колку е голем туморот и колку ткиво треба да се отстрани.

Повеќето тумори на фиброаденом не треба да се третираат. Сепак, треба да се проверува во редовни интервали за да се следат цели. Сепак, може да биде потребно хируршко отстранување, особено во случаи кога туморот на фиброаденом предизвикува дојката да се зголеми или да ја промени својата форма.

Фиброаденомите понекогаш можат сами да престанат да растат или дури и да се намалат без никаков третман. Во такви случаи, ако се потврди дека масата на дојката е фиброаденом, масата може да се остави на место и да се следи за да се осигура дека не расте.

Кога не е потребно, отстранувањето на туморите на фиброаденом значи отстранување на нормалното ткиво на дојката до масата. Поради оваа причина, важно е процесот да се спроведе кај лекар специјалист за хируршката процедура.

Важно е да се прават редовни прегледи на дојките или тестови за снимање за да се уверите дека фиброаденомите не растат.

Во случаи кога изгледот на фиброаденомот е абнормален, претерано расте или предизвикува поплаки при прегледите и тестовите, може да се претпочита отстранување на масата.

Цистите на дојката се кеси исполнети со течност кои обично се неканцерозни. Понекогаш можете да ги почувствувате, особено ако стануваат болни неколку дена пред вашиот менструален циклус. Во повеќето случаи, цистите на дојката не бараат третман.

Како се лекуваат цистите на дојката?

Во повеќето случаи, не ви треба третман. Едноставните цисти на дојката не предизвикуваат никаква штета, а понекогаш дури и исчезнуваат сами од себе.

Ако цистата е непријатна, вашиот давател на здравствена заштита може да ја исцеди течноста од неа со иглена биопсија. Сепак, течноста може да се врати. Ако се врати и продолжи да биде болно, можеби ќе ви треба операција за да го отстраните.

За комплицирани или сложени цисти на дојка, можеби ќе ви требаат почести прегледи за да ги следите сите промени.

Туморите на градниот ѕид се израстоци кои се формираат во ѕидот на градниот кош, кој е заштитна структура што го опкружува срцето, белите дробови и црниот дроб. Тие можат да бидат канцерогени или неканцерозни. Најчестиот тип на канцероген тумор на градниот ѕид кај возрасните е хондросарком. Третманите вклучуваат операција за отстранување на туморот и реконструкција на ѕидот на градниот кош.

Кој е третман за тумори на градниот ѕид?

Третманот за тумори на градниот ѕид обично вклучува:

Операција (ресекција) за отстранување на туморот.

Реконструктивна хирургија за поправка на штетата предизвикана од туморот на ѕидот на градниот кош.

Ако туморот е канцероген, можеби ќе ви требаат и:

Терапија со зрачење.

кемотерапија

Вашиот провајдер ќе ви го објасни најдобриот тајминг за вашите третмани. На пример, вашиот давател на услуги може да ви препорача да имате хемотерапија пред операцијата за да ја намалите големината на туморот пред неговото отстранување.

Деформациите на градниот ѕид, или абнормалниот развој и изглед на градниот кош, може да варираат од благи до тешки. Овие деформитети се сметаат за вродени и може да бидат видливи при раѓање или подоцна во детството. Без разлика, сериозноста на малформацијата обично напредува брзо за време на пубертетот. Опишани се различни аномалии, но најчести се pectus excavatum (потонати гради или градни со инка) или pectus carinatum (гради од гулаб). Поретки типови на абнормалности на градниот ѕид вклучуваат pectus arcuatum, Jeune синдром и дефекти на ребрата и градната коска.

Pectus Excavatum

Pectus excavatum се карактеризира со вдлабнатина во градната коска, типично долната половина на градната коска. Депресијата на градната коска предизвикува срцева компресија и ограничување на капацитетот на белите дробови. Кога се тешки, пациентите може да доживеат отежнато дишење, болка во градите и симптоми слични на астма. Малформацијата може да предизвика и лоша слика за телото за себе кај пациентите.

Pectus Carinatum

Pectus carinatum се карактеризира со испакнување на градната коска што се јавува како резултат на абнормален и нееднаков раст на крајбрежните 'рскавици што ги поврзуваат ребрата со градната коска. Наместо да растат симетрично по ѕидот на градниот кош, крајбрежните 'рскавици растат нанадвор, туркајќи ја градната коска напред.

Операцијата за бенигни деформитети на ѕидот на градниот кош најчесто се изведува од козметички причини, но во некои случаи поради рестриктивни респираторни или срцеви симптоми. Постекцизија, дефекти на градниот ѕид поголеми од 5 cm ќе бараат реконструкција за да се намалат парадоксалните движења и нарушената размена на гасови. Сите дефекти на дијафрагмата со целосна дебелина треба да се поправат кога ќе се дијагностицираат за да се спречи доцниот почеток на перфорација или задушување на абдоминалната содржина во градниот кош. Евенцијата на дијафрагмата бара поправка само за симптоми на нарушена размена на гасови.

Туморите (исто така наречени неоплазми) се маси на клетки. Тие можат да бидат бенигни (не рак) или малигни (рак). Медијастиналните тумори се израстоци кои се формираат во областа на градниот кош што ги дели белите дробови. Оваа област, наречена медијастинум, е опкружена со градната коска напред, 'рбетот во задниот дел и белите дробови на секоја страна. Медијастинумот содржи срцето, аортата, хранопроводникот, тимусот, трахеата, лимфните јазли и нервите. Тимусот е орган кој е дел од имунолошкиот систем.

Како се третираат медијастиналните тумори?

Третманот што се користи за медијастинални тумори зависи од видот на туморот и неговата локација:

За тимомите е потребна хируршка ресекција со можно зрачење. Ова може да се постигне со минимално инвазивни техники како што се торакоскопија или роботска ресекција или со средна стернотомија, отворен пристап кој ја дели градната коска.

Ракот на тимусот често бара операција, зрачење и хемотерапија.

Лимфомите, откако ќе се дијагностицираат, се третираат со хемотерапија проследена со зрачење. Може да биде потребна хируршка интервенција за да се добие дијагностичко ткиво.

Неврогените тумори кои се наоѓаат во задниот (заден) медијастинум се третираат хируршки.

Некои маси, доколку не се канцерогени и не предизвикуваат проблеми, се лекуваат со будно чекање, што значи дека се надгледуваат со текот на времето.

Play Video

Закажете термин веднаш: