Ndërhyrjet ortopedike

Procedurat dhe ndërhyrjet

Para së gjithash, është e nevojshme të shmangni punët që detyrojnë duart dhe kyçet e duarve dhe të mos bëni tendosje të tepërt. Njerëzit që përdorin duart dhe gishtat për arsye profesionale nuk duhet t'i mbajnë kyçet e tyre të përkulura gjatë gjithë kohës. Megjithatë, muskujt duhet të forcohen duke bërë ushtrime që forcojnë dorën, kyçin e dorës dhe gishtat. Mos lënia e palëvizshme e këtyre zonave është pika më e rëndësishme në mbrojtje.

Në trajtimin e sindromës së tunelit të kyçit të dorës, është e dobishme përdorimi i qetësuesve rajonalë të dhimbjes dhe xheleve që lehtësojnë edemën. Megjithatë, nyjet e kyçit të dorës për t'u përdorur vetëm gjatë natës dhe injeksionet e kortikosteroideve rreth nervit ofrojnë trajtim jashtëzakonisht të sigurt dhe efektiv. Në pacientët, ankesat e të cilëve për dhimbje dhe dobësi vazhdojnë pavarësisht mjekimeve dhe trajtimeve të tjera, ose në të cilat ata kanë avancuar, është e mundur të arrihet shërim i plotë me një operacion të vogël që zgjat rreth 15 minuta nën anestezi të thjeshtë dhe lokale. Pas dy javësh pushim duarsh, pacientët kthehen në jetën e tyre normale të përditshme.

Çfarë është ligamentoplastika?

Operacioni konsiston në mbledhjen dhe më pas shartimin e ligamentit nga trupi juaj. Faza e parë e procedurës konsiston në mbledhjen e një ligamenti të shëndetshëm, i cili do të zëvendësojë ligamentin e këputur. Ligamentet më të përdorura janë tendoni flexor i gjurit, tendoni patellar dhe tendoni i gjurit.

Përdorimi i materialeve sintetike rekomandohet vetëm nëse ligamenti këputet përsëri. Operacioni zakonisht nuk zgjat më shumë se 45 minuta dhe është një procedurë artroskopike – një formë kirurgjikale minimalisht invazive që mund të lejojë gjithashtu kirurgun të zgjidhë çështje të tjera në të njëjtën kohë.

Si kryhet artroskopia e gjurit?

Bëhen dy prerje në anët e kupës së gjurit. Dimensionet e këtyre prerjeve janë afërsisht gjysmë centimetri. Nëpërmjet prerjes së bërë, brenda futet një kamerë gjysmë centimetri. Falë kësaj kamere të quajtur artroskop, strukturat në nyje pasqyrohen në ekranin e dhomës së operacionit dhe analizohen në detaje. Kështu, zbulohen me saktësi strukturat problematike, të dëmtuara ose të dëmtuara në nyje. Nëse është e nevojshme, këto struktura të diagnostikuara mund të priten, korrigjohen ose fiksohen me mini-vegla me përmasa disa milimetra duke bërë prerje me madhësi jo më të madhe se 1 centimetër. Pas artroskopisë së gjurit, në zonën e operacionit mund të mbeten shenja të vogla që nuk kalojnë një centimetër. Këto plagë nuk janë të përhershme dhe zhduken brenda disa muajsh.

 

Kirurgu juaj mund të injektojë lëng në shpatull për të fryrë kyçin. Kjo e bën më të lehtë për të parë të gjitha strukturat e shpatullës suaj përmes artroskopit. Më pas kirurgu juaj do të bëjë një birë të vogël në shpatullën tuaj (rreth madhësisë së një vrime butoni) për artroskopin. Lëngu rrjedh nëpër artroskop për të mbajtur pamjen e qartë dhe për të kontrolluar çdo gjakderdhje. Imazhet nga artroskopi projektohen në ekranin e videos duke treguar kirurgun tuaj pjesën e brendshme të shpatullës suaj dhe çdo dëmtim.

Pasi problemi të identifikohet qartë, kirurgu juaj do të fusë instrumente të tjera të vogla përmes prerjeve të veçanta për ta trajtuar atë. Instrumentet e specializuara përdoren për detyra si rruajtja, prerja, kapja, kalimi i qepjeve dhe lidhja e nyjeve. Në shumë raste, pajisje speciale përdoren për të ankoruar qepjet në kockë.

 

Cilat sëmundje mund të trajtohen me artroskopinë e kyçit të këmbës?

 

Ankesat për dhimbje, ënjtje dhe kufizim në lëvizje, të cilat shpesh ndodhin pas ndrydhjes së kyçit të këmbës dhe nuk largohen me gjithë trajtimin afatgjatë, ndodhin si pasojë e dëmtimeve të kërcit dhe ngjeshjes së indeve të buta, që janë patologjitë më të shpeshta. Këto patologji të kërcit dhe indeve të buta trajtohen me sukses me ndihmën e artroskopisë së kyçit të këmbës. Në sëmundjet reumatizmale, në rastet me hemofili dhe gjakderdhje të ngjashme intra-artikulare, sinoviti, i cili shfaqet kur indet sinoviale në nyje rriten, duke mbushur kyçin e këmbës dhe duke shkaktuar ënjtje, mund të trajtohet në mënyrë artroskopike. Heqja e tumoreve të rralla intra-artikulare kryhet gjithashtu me sukses në mënyrë artroskopike.

Trajtimi kirurgjik:

Trajtimi kirurgjik për kistin e Baker-it nevojitet rrallë. Megjithatë, mund të rekomandohet nëse keni simptoma të dhimbshme që nuk lehtësohen me trajtim jokirurgjikal ose nëse kisti juaj kthehet në mënyrë të përsëritur pas aspirimit.

Artroskopia. Në këtë procedurë, mjeku juaj bën prerje të vogla nën anestezi, më pas fut një kamerë të vogël të quajtur artroskop në nyjen e gjurit. Kamera shfaq imazhe në një ekran video dhe mjeku juaj i përdor këto imazhe për të drejtuar instrumentet miniaturë kirurgjikale.

Artroskopia përdoret për të trajtuar gjendjet brenda gjurit, të tilla si çarjet e meniskut, që mund të shkaktojnë kist të Baker.

Ekcizioni. Për cistat e mëdha ose ato që shkaktojnë probleme nervore dhe vaskulare, mjeku juaj mund të kryejë një procedurë të hapur kirurgjikale për të hequr (hequr) të gjithë kistin.

Tumoret beninje të indeve të buta janë më të zakonshme se tumoret beninje të kockave. Ato mund të ndodhin pothuajse në çdo vend, si brenda ashtu edhe ndërmjet muskujve, ligamenteve, nervave dhe enëve të gjakut. Këto tumore ndryshojnë shumë në pamje dhe sjellje. Ndër tumoret më të zakonshme që mund të klasifikohen si tumore beninje të indeve të buta janë lipoma, angiolipoma, fibroma, histiocitoma fibroze beninje, neurofibroma, schwannoma, neurilemmona, hemangioma, tumori me qeliza gjigante të mbështjellësit të tendinit dhe miksoma. Disa kushte, si fasciiti nodular, nuk janë tumore, por mund të kërkojnë trajtim të ngjashëm. Një numër i vogël i këtyre tumoreve mund të jetë i lidhur me një gjendje të trashëguar.

Cilat janë opsionet e mia të trajtimit?

Në varësi të llojit të tumorit që keni, mjeku juaj mund të rekomandojë ose jo kirurgji. Tumoret hiqen në mënyrë kirurgjikale me qëllim të minimizimit të rrezikut për enët normale të gjakut përreth, nervat, muskujt ose kockat.

Kirurgjia e sinovektomisë bëhet për të hequr indin e përflakur të kyçit (membranën sinoviale) që po shkakton dhimbje të papranueshme ose po kufizon aftësinë tuaj për të funksionuar ose gamën tuaj të lëvizjes. Ligamentet dhe strukturat e tjera mund të zhvendosen mënjanë për të hyrë dhe hequr rreshtimin e inflamuar të kyçit. Procedura mund të kryhet duke përdorur artroskopi.

Kirurgjia

Sinovektomia mund të kryhet ose si një procedurë e hapur kirurgjikale ose me ndihmën e artroskopisë, në të cilën kirurgu ortoped përdor instrumente të vogla, teknologji fiberoptike dhe një kamerë të vogël të futur përmes prerjeve shumë të vogla në lëkurë. Fotot e zmadhuara nga kamera projektohen në një monitor televiziv në paketën operative, duke e udhëhequr kirurgun gjatë gjithë procedurës.

Caktoni termin tani: