Ортопедски интервенции

Процедури и интервенции

Најпрво, потребно е да се избегнуваат работи кои ги принудуваат рацете и зглобовите и да не се врши прекумерно оптоварување. Луѓето кои ги користат рацете и прстите од професионални причини не треба постојано да ги држат зглобовите свиткани. Сепак, мускулите треба да се зајакнат со правење вежби кои ги зајакнуваат раката, зглобот и прстите. Не оставањето неподвижни овие области е најважната точка во заштитата.

Во третманот на синдромот на карпален тунел, корисно е да се користат регионални лекови против болки и гелови за олеснување на едемот. Сепак, шините на зглобот и зглобот што треба да се користат само ноќе и инјекциите на кортикостероиди околу нервот обезбедуваат исклучително безбеден и ефикасен третман. Кај пациенти чии поплаки за болка и слабост продолжуваат и покрај лековите и другите третмани, или кај кои тие напредувале, можно е целосно закрепнување со мала операција која трае околу 15 минути под едноставна и локална анестезија. По две недели одмор на рацете, пациентите се враќаат во нивниот нормален секојдневен живот.

Што е лигаментопластика?

Операцијата се состои од собирање и потоа калемење на лигаментот од вашето тело. Првата фаза од процедурата се состои од собирање на здрав лигамент, кој ќе го замени пукнатиот лигамент. Најчесто користени лигаменти се флексорната тетива на коленото, пателарната тетива и тетивата на коленото.

Употребата на синтетички материјали се препорачува само ако лигаментот повторно пукне. Операцијата обично не трае подолго од 45 минути и тоа е артроскопска процедура - минимално инвазивна форма на операција која исто така може да му овозможи на хирургот да решава и други прашања во исто време.

Како се изведува артроскопијата на коленото?

На страните на шапката на коленото се прават два засеци. Димензиите на овие засеци се приближно половина сантиметар. Преку направениот засек внатре е вметната камера од половина сантиметар. Благодарение на оваа камера наречена артроскоп, структурите во зглобот се рефлектираат на екранот во операционата сала и детално се анализираат. Така, точно се откриваат проблематични, повредени или оштетени структури во зглобот. Доколку е потребно, овие дијагностицирани структури може да се исечат, коригираат или фиксираат со мини-алатки со димензии од неколку милиметри со правење засеци со големина не поголема од 1 сантиметар. По артроскопија на коленото, мали лузни кои не надминуваат еден сантиметар може да останат во областа на операцијата. Овие лузни не се трајни и исчезнуваат за неколку месеци.

 

Вашиот хирург може да инјектира течност во рамото за да го надува зглобот. Ова го олеснува гледањето на сите структури на вашето рамо преку артроскопот. Тогаш вашиот хирург ќе направи мала пункција во вашето рамо (околу големина на дупка за копче) за артроскопот. Течноста тече низ артроскопот за да го задржи погледот чист и да го контролира секое крварење. Сликите од артроскопот се проектираат на видео екранот на вашиот хирург да му ја покаже внатрешноста на вашето рамо и каква било штета.

Откако проблемот е јасно идентификуван, вашиот хирург ќе вметне други мали инструменти преку посебни засеци за да го третира. Специјализираните инструменти се користат за задачи како што се бричење, сечење, фаќање, пуштање конци и врзување јазли. Во многу случаи, специјални уреди се користат за прицврстување на конците во коските.

 

Кои болести може да се третираат со артроскопија на глуждот?

 

Поплаките за болка, оток и ограничување на движењето, кои често се јавуваат по истегнување на глуждот и не исчезнуваат и покрај долготраен третман, се јавуваат како резултат на повреди на 'рскавицата и компресија на меките ткива, кои се најчестите патологии. Овие патологии на 'рскавицата и меките ткива успешно се третираат со помош на артроскопија на глуждот. Кај ревматските заболувања, кај случаите со хемофилија и слично интраартикуларно крварење, синовитисот, кој настанува кога синовијалните ткива во зглобот прераснуваат, го исполнуваат глуждот и предизвикуваат отоци, може да се третира артроскопски. Отстранувањето на ретки интраартикуларни тумори исто така успешно се изведува артроскопски.

Хируршки третман:

Ретко е потребен хируршки третман за Бејкерова циста. Сепак, може да се препорача ако имате болни симптоми кои не се ублажуваат со нехируршки третман или ако вашата циста постојано се враќа по аспирација.

Артроскопија. Во оваа процедура, вашиот лекар прави мали засеци под анестезија, а потоа вметнува мала камера наречена артроскоп во зглобот на коленото. Камерата прикажува слики на видео екран и вашиот лекар ги користи овие слики за да ги води минијатурните хируршки инструменти.

Артроскопијата се користи за лекување на состојби во внатрешноста на коленото, како што се кинење на менискусот, што може да доведе до Бејкерова циста.

Ексцизија. За големи цисти или оние кои предизвикуваат нервни и васкуларни проблеми, вашиот лекар може да изврши отворена хируршка процедура за да ја акцизира (отстрани) целата циста.

Бенигните тумори на меките ткива се почести од бенигните тумори на коските. Тие можат да се појават на речиси секое место, и во и помеѓу мускулите, лигаментите, нервите и крвните садови. Овие тумори се разликуваат многу по изглед и однесување. Меѓу најчестите тумори кои може да се класифицираат како бенигни тумори на меките ткива се липом, ангиолипом, фиброма, бенигна фиброзен хистиоцитом, неврофибром, шванома, неурилемона, хемангиом, гигантски клеточен тумор на тетивата обвивка и миксом. Некои состојби, како нодуларен фасциитис, не се тумори, но може да бараат сличен третман. Мал број од овие тумори може да се поврзани со основната наследна состојба.

Кои се моите опции за третман?

Во зависност од видот на туморот што го имате, вашиот лекар може или не може да препорача операција. Туморите се отстрануваат хируршки со цел да се минимизира ризикот за околните нормални крвни садови, нерви, мускули или коски.

Синовектомија е направена за да се отстрани воспаленото зглобно ткиво (синовијална мембрана) што предизвикува неприфатлива болка или ја ограничува вашата способност за функционирање или опсегот на движења. Лигаментите и другите структури може да се тргнат настрана за да се пристапи и да се отстрани воспалената обвивка на зглобот. Постапката може да се направи со артроскопија.

Хирургија

Синовектомијата може да се изврши или како отворена хируршка процедура или со помош на артроскопија, во која ортопедскиот хирург користи минијатуризирани инструменти, фибероптичка технологија и мала камера вметната преку многу мали засеци во кожата. Зголемените слики од камерата се проектираат на телевизиски монитор во оперативниот пакет, водејќи го хирургот во текот на целата процедура.

Закажете термин веднаш: