Çka janë lipomat, faktorët e rrezikut, simptomat, trajtimi dhe a mund t'i parandaloni ?! – Dr. Petre Kodovski

Një lipomë është një tumor yndyror i vendosur pak nën lëkurë. Nuk është kancer dhe zakonisht është i padëmshëm. Një lipoma është një gungë yndyrore me rritje të ngadaltë, e cila më së shpeshti ndodhet midis lëkurës tuaj dhe shtresës së poshtme të muskujve. Një lipomë, e cila ndihet si brumë dhe zakonisht është e butë, lëviz lehtësisht me presion të lehtë të gishtit.

Lipoma, një rritje e indit dhjamor nën lëkurën e njeriut, pamje tërthore,

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut të lipomës:

Këtu janë disa faktorë të mundshëm rreziku:

  1. Mungesa e Аktivitetit Fizik Ashtu si me shumë gjëra, të qenit fizikisht aktiv mund t'ju mbrojë. Disa mjekë besojnë se lipomat shfaqen më shpesh tek njerëzit joaktivë. (1)
  2. Gjenetika Lipomat shpesh ndodhin në familje, kështu që gjenet mund të luajnë një rol.
  3. Mosha Megjithëse lipomat mund të zhvillohen tek kushdo, ato kanë më shumë gjasa të shfaqen tek të rriturit e moshës së mesme midis moshës 40 dhe 60 vjeç.
  4. Kushte të caktuara mjekësore Një person mund të zhvillojë një ose më shumë lipoma nëse ka sindromën Gardner (një gjendje e trashëguar që shkakton formimin e tumoreve beninje dhe malinje), adiposis dolorosa, lipomatozë të shumëfishtë familjare ose sëmundje Madelung (që shihet kryesisht te meshkujt që pinë shumë alkool).

Opsionet e trajtimit dhe mjekimit për lipomën:

Një lipomë zakonisht nuk ka nevojë të trajtohet nëse nuk ju shqetëson. Megjithatë, mjeku juaj do të rekomandojë caktimin e kontrolleve periodike për t'u siguruar që tumori nuk po rritet ose nuk po ndryshon në asnjë mënyrë. Nëse lipoma ju shqetëson, është e pakëndshme ose po rritet, mjeku juaj mund të sugjerojë heqjen e lipomës. Trajtimi i vetëm që do të heqë plotësisht lipomën është operacioni. Nëse vendosni të hiqni lipomën, ka kuptim ta bëni atë ndërsa është ende e vogël, pasi sa më e madhe të bëhet, aq më e ndërlikuar është heqja. (4) Një anestezi lokale përdoret zakonisht për të mpirë zonën përpara operacionit, megjithëse lipomat më të mëdha mund të kërkojnë anestezi të përgjithshme.

Kur duhet të kontaktoj ofruesin tim të kujdesit shëndetësor për lipomat?

Nëse keni rritje të lëkurës, gungë ose nyjë nën lëkurë, shihni ofruesin tuaj. Është thelbësore të vlerësoheni dhe të përjashtoni kushte serioze, të tilla si liposarkoma (një lloj kanceri). Simptomat e liposarkomës janë të ngjashme me shenjat e lipomës.

Nëse keni një lipomë, vizitoni ofruesin tuaj nëse vëreni ndonjë ndryshim, si dhimbje të papritura. Telefononi ofruesin tuaj nëse po rritet me shpejtësi (gjatë javësh), ndihet i vështirë ose nuk lëviz aq lehtë kur e prekni. Ofruesi juaj do të kontrollojë lipomën për të parë nëse ka enë gjaku, gjë që është një shenjë e një lloji të rrallë lipome të dhimbshme të quajtur angiolipoma.

A mund të parandaloj lipomat?

Lipomat (dhe shumë nga kushtet që shkaktojnë lipomat) janë të trashëguara. Meqenëse ato kalojnë nëpër familje, nuk është e mundur t'i parandaloni ato. Ju mund të ulni rrezikun e zhvillimit të sëmundjes së Madelung (një gjendje që shkakton rritjen e lipomave) duke kufizuar sasinë e alkoolit që pini.

Mjekët

SHPËRNDAJE ME MIQ