Што се липоми, ризик фактори, симптоми, третман и дали можете да го спречите?! – Д-р Петре Кодовски

Липом е масен тумор кој се наоѓа веднаш под кожата. Тоа не е рак и обично е безопасно. Липомот е бавно растечка, масна грутка која најчесто се наоѓа помеѓу вашата кожа и основниот мускулен слој. Липомот, кој се чувствува како тесто и обично не е нежен, лесно се движи со мал притисок на прстот.

Липом, раст на масно ткиво под човечка кожа, поглед на пресек,

Причини и фактори на ризик за липом:

Еве неколку можни фактори на ризик:

  1. Недостаток на вежбање Како и со многу работи, физичката активност може да ве заштити. Некои лекари веруваат дека липомите се јавуваат почесто кај неактивни луѓе. (1)
  2. Генетика Липомите често се јавуваат во семејства, така што гените може да играат улога.
  3. Возраст Иако липомите може да се развијат кај секого, тие најверојатно ќе се појават кај средовечни возрасни на возраст од 40 до 60 години.
  4. Одредени медицински состојби Едно лице може да развие еден или повеќе липоми ако има Гарднер синдром (наследна состојба која предизвикува формирање на бенигни и малигни тумори), adiposis dolorosa, фамилијарна мултипна липоматоза или болест Маделунг (најчесто кај мажи кои се тешки алкохоличари).

Опции за третман и лекови за липом:

Липомот обично не треба да се лекува освен ако не ви пречи. Сепак, вашиот лекар ќе препорача закажување периодични прегледи за да бидете сигурни дека туморот не расте или не се менува на кој било начин. Ако липомот ве мачи, ви е непријатен или расте, вашиот лекар може да предложи отстранување на липомот. Единствениот третман кој целосно ќе го отстрани липомот е операција. Ако одлучите да го отстраните липомот, има смисла да го направите тоа додека е сè уште мал, бидејќи колку е поголем, толку е покомплицирано да се отстрани. (4) Локален анестетик обично се користи за вкочанетост на областа пред операцијата, иако поголемите липоми може да бараат општа анестезија.

Кога треба да го видам мојот давател на здравствена заштита за липомите?

Ако имате раст на кожа, грутка или јазол под вашата кожа, посетете го вашиот добавувач. Од суштинско значење е да се процените и да се исклучат сериозни состојби, како што е липосарком  (вид на рак). Симптомите на липосарком се слични на знаците на липом.

Ако имате липом, посетете го вашиот провајдер ако забележите какви било промени, како што е ненадејна болка. Јавете се на вашиот добавувач ако расте брзо (во текот на недели), се чувствува тешко или не се движи толку лесно кога ќе го допрете. Вашиот провајдер ќе го провери липомот за да види дали има крвни садови, што е знак за редок тип на болен липом наречен ангиолипом.

Може ли да спречам липоми?

Липомите (и многу од состојбите кои предизвикуваат липоми) се наследни. Бидејќи тие се пренесуваат преку семејства, не е можно да се спречат. Можете да го намалите ризикот од развој на Madelung-ова болест (состојба што предизвикува раст на липоми) со ограничување на количината на алкохол што го пиете.

Доктори

СПОДЕЛИ СО ПРИЈАТЕЛИ