Kirurgji e përgjithshme

Shërbimet

Rektumi dhe anusi formojnë pjesën e fundit të traktit tretës – zorrën e trashë. Në këtë pjesë relativisht të vogël të zorrëve ndodhin një numër sëmundjesh të ndryshme. Sëmundjet e anorektumit si më poshtë:

Lëndimet e anorektumit dhe prania e një trupi të huaj – shumica e këtyre dëmtimeve ndodhin aksidentalisht pasi një objekt i mprehtë bie si rezultat i manipulimit terapeutik, futjes së trupave të huaj nga eksitimet seksuale etj. Imazhi klinik ndryshon, në varësi të madhësisë së trupit të huaj, sa kohë është mbajtur në rektum, inflamacioni i mundshëm ose perforim i zorrëve. Diagnoza bëhet me një dush të rektumit dhe një ekzaminim të rektumit. Trajtimi është kirurgjikal në varësi të ashpërsisë së dëmtimit. Lloji i anestezisë është zakonisht kurrizor.

Sëmundja hemorroide – është një zmadhim patologjik i ganglionit venoz hemorroid, i sipërm dhe i poshtëm, ose i njohur gjerësisht si hemorroide të brendshme dhe të jashtme. Simptomat e kësaj sëmundje janë: dhimbje në defekacion, ënjtje brenda dhe rreth anusit, prani e gjakut të kuq të pastër në fund të defekimit, nyje të palpueshme përreth mishrave. Shkaqet e kësaj sëmundjeje janë multifaktoriale – përbërëse trashëgimore, dobësi e muskujve të murit të venave, proceseve inflamatore në atë rajon, shtatzëni, profesione të shoqëruara me ulje të zgjatur, sëmundje të organeve të brendshme, etj. Diagnoza e sëmundjes bazohet në një ekzaminim të jashtëm të anusit ose endoskopikisht. Në varësi të asaj se sa e përparuar është sëmundja, dallojmë 4 faza. Trajtimi mund të jetë konservator ose kirurgjikal, në varësi të fazës së sëmundjes.

Absorbimi i rajonit anorektal – ndodh si rezultat i pushtimit të hapësirave pararektale nga mikroorganizmat patogjenë dhe ndodh më shpesh në meshkuj. Më shpesh shkaku i infeksionit fillon në kripërat anale. Pacienti ankohet për dhimbje që shfaqet kur uleni ose lëvizni, gjë që bëhet më e rëndë me kalimin e kohës, e ndjekur nga temperatura e ngritur e trupit. Një kontrollim nga një kirurg është e mjaftueshme për të bërë një diagnozë. Nëse nuk bëhet zbrazje spontane e qelbit, duhet të kryhet operacioni, me prerje dhe kullim. Ndërhyrja bëhet në një dhomë septike dhe me anestezi kurrizore. Një ndërlikim i zakonshëm i vonshëm i kësaj sëmundje është zhvillimi i fistulës ano-rektale.

Çarje anale – Kjo sëmundje është një ulçerë e mukozës anale që shfaqet më shpesh tek pacientët që kanë vështirësi në zbrazje dhe tendosje gjatë defekimit. Imazhi klinik manifestohet nga dhimbje jashtëzakonisht të forta që përshkruhen si dhëmbëza, djegie. Karakteristikë e çarjeve anale është kronikiteti i tyre me periudha përkeqësimi dhe përmirësimi. Një ekzaminim i kujdesshëm i rektumit është i mjaftueshëm për të diagnostikuar këtë sëmundje. Trajtimi i hershëm është konservator dhe në rastet e kronikitetit – kirurgjikal dhe kryhet në anestezi kurrizore.

Fistura në anorektum – ndodhin si pasojë e proceseve inflamatore në atë zonë. Mund të jenë të thjeshta ose të ndërlikuara. Sëmundja zakonisht është kronike në natyrë. Prania e sekretimit kronik purulent përmes hapjes paranazale dhe është e rëndësishme për të diagnostikuar këtë sëmundje. Ndonjëherë është e nevojshme të kryhet një ekzaminim me rreze X me kontrast ose fistulografi. Trajtimi është ekskluzivisht kirurgjik dhe me anestezi kurrizore. Në të gjithë botën, recidivi ose përsëritja e sëmundjes është e lartë.

Mastektomia është heqja kirurgjikale e gjirit. Cili lloj mastektomie do të përdoret është një vendim i kirurgut i cili e kryen operacionin në marrëveshje me onkologun dhe kirurgun plastik nëse në një operacion gjoksi rindërtohet. Shkaku më i zakonshëm është kanceri i gjirit tek gratë dhe më rrallë, por nuk përjashtohet tek meshkujt. Ajo kryhet nën anestezi të përgjithshme dhe në disa raste, përveç heqjes së gjirit, është e nevojshme heqja e nyjeve limfatike. Mastektomia mund të jetë mastektomi e thjeshtë, radikale e modifikuar, radikale, mastektomi me ruajtjen e lëkurës, mastektomi me ruajtjen e thithës, mastektomi radikale e zgjatur.

This procedure involves placing a catheter through the urethra to the bladder. In certain medical conditions and in certain procedures it is necessary to place a catheter to measure the amount of urine, to pay attention to the appearance and concentration, but sometimes to remove the accumulated urine in the bladder for some reason that caused a stop. The procedure is performed by a doctor and it is painless. If catheterization is done and should be continued at home, then training for proper manipulation is done. Catheter removal is also a procedure performed by a doctor in a hospital setting.

Gurët e tëmthit në fshikëz e tëmthit ndodhin duke grumbulluar përmbajtjen e tij, kolesterolin dhe bilirubin. Ato variojnë në madhësi nga shumë të vogla (1-2 mm) deri në formë rëre, deri në shumë të mëdha që mbushin tërë fshikëzën e tëmthit dhe kanë formën e saj. Shpesh pacienti ka një përzierje të të gjitha madhësive.

The gallstones in the gallbladder are present in 20-30% of the population, are more common in females, the ratio is 4:1. In 80% of cases they are made of cholesterol and the rest of bilirubin. In some cases, small gallstones give a picture of bile sludge and never form a stone. Many patients have no symptoms, in which case it is “silent” or asymptomatic calculosis.

In other “unfortunate” patients the symptoms are: pain under the right costal arch and scoop and may spread to the right shoulder, nausea, vomiting. In some cases, with mild calculus, a pebble can penetrate the main gallbladder, obstructing bile leakage, and in this case the first symptom in the patient is yellowing of the skin and visible mucous membranes, followed by elevated body temperature and white and oily manure. In this case it is a complication of the disease.

The standard method for proving biliary calculus is abdominal ultrasound. In some cases, when the surgeon assesses, more complex diagnostic tests – ERCP and MRCP – may be necessary.

Cholelithiasis is unfortunately only a surgical disease (treated only by surgery). The standard method of operative treatment worldwide is the Laparoscopic method, or popularly known as ‘four-hole surgery’. The type of anesthesia is always with general anesthesia. With this operation, the patient has no incision as before, excluding the possibility of ventral hernias at the site of surgery, the duration of surgery is shortened, the need for antibiotics and pain medication is reduced, the amount of anesthesia is reduced, postoperative pain is drastically reduced, the patient rapidly mobilizes and rapidly switches to fluid and food intake by mouth. The rehabilitation of the patient is much faster, and the working ability is possible after one week. At the same time, the laparoscopic method allows examination of other organs in the stomach and possibly their operative treatment, i.e. “two operations in one”’.

Koledokolithiaza është prania e guralecëve në kanalin kryesor të biliare që bart biliare nga fshikëza e tëmthit deri në duoden. Kjo gjendje bën që biliare të rrjedh në duoden dhe të kthehet në mëlçi duke shkaktuar inflamacion dhe mundësinë e dëmtimit të mëlçisë me komplikime serioze.

Simptomat e kësaj sëmundje janë:

Dhimbje e fortë nën brinjët e djathtë
Të përziera dhe të vjella, veçanërisht pas një vakti ushqimor
Njolla të verdhë në lëkurë dhe mukozë (ikter)
Jashtëqitja bëhet e bardhë dhe e yndyrshme dhe i ngjan argjilës
Rritja e temperaturës së trupit me ethe, lodhje, në rast të procesit inflamator të kanaleve biliare (kolangjiti)

Diagnoza e kësaj sëmundje bëhet në bazë të historisë klinike dhe ekzaminimit objektiv, studimeve laboratorike, eho me ultratingull abdominal, ERFP dhe MEDF. Trajtimi i kësaj sëmundje mund të jetë konservator dhe kirurgjik.
Në mënyrë ideale, nëse keni arritur të merrni një papilotomi dhe guralecë të hequr brenda ERFP. I përket fushës së mjekësisë interne ndërhyrëse.

Trajtimi kirurgjik bëhet nën anestezi të përgjithshme, mund të jetë laparoskopik (më rrallë) ose klasik. Kjo në thelb heq fshikëzën e tëmthit, hap fshikëzën e tëmthit kryesor, largon guralecat ose gurët prej saj, kontrollon plotësisht për çdo guralecë të mbetur të pranishëm në të. Kirurgjia përfundimisht përfundon me një tub të veçantë duke u futur në kanal i cili hiqet pas dy javësh të operacionit. Imazhet e kontrastit me kanalet biliare të mëparshme kontrollojnë kalimin e rrugëve biliare.

Hernia, ose e njohur gjerësisht si kila ose bruh, është një kombinim i presionit të rritur intra-abdominal (kur ngre pesha të rënda, kapsllëku, kollitjen e zgjatur dhe teshtitja, tumoret, dështimi e zemrës, etj.) Dhe hapjes së muskujve ose dobësisë së tyre. Presioni i rritur shtyn organet dhe indet përmes pikës së dobët në mur.

Dobësia e muskujve mund të jetë e lindur, por zakonisht ndodh në një kohë të mëvonshme në jetë. Në varësi të vendit të shfaqjes dallojmë: Hernia Ingenuale, Hemorale, Kërthizore, Epigastrike dhe tejet e rrallë Spiegel. Grupi special përfshin qepjet ventrale ose incisale, të cilat ndodhin në vendin e një operacioni të mëparshëm abdominal.

Hernia nuk njeh kufi moshe, ajo prek si burrat ashtu edhe gratë. Ajo manifestohet si një ënjtje pa dhimbje ose pak e ndjeshme e lëkurës së stomakut, e cila zakonisht ndodh pas ushtrimit fizik dhe zhduket kur pacienti është shtrirë.
Evolucionarisht, me kalimin e kohës, hernia rritet në madhësi. Përjashtimisht në moshë të re mund të ndodhë që muri i muskujve të zhvillohet që njollat e dobëta forcohen natyrshëm. Kjo është arsyeja pse në moshë të re mund të trajtoheni me trajtim operativ

Hernia është një sëmundje që trajtohet ekskluzivisht me operacion. Nëse nuk ka sëmundje shoqëruese te pacienti dhe trajtimi kirurgjikal është në rrezik të shtuar, atëherë këshillohet që të vishni rripa sigurie. Zakonisht, ndërhyrjet kirurgjikale në hernie të pakomplikuara dhe në një pacient të përgatitur siç duhet, d.m.th. ” Operacionet e ftohta ” hyjnë në grupin e ndërhyrjes me rrezik të ulët dhe mundësia e komplikimeve minimizohet. Në atë rast, frika nga operacioni është e pajustifikuar. Përndryshe, nëse pacienti nuk e ka zgjidhur problemin e tij në kohë dhe vjen me hernie të ndërlikuar ose ‘të ngulitur’ – ky është rasti kur përmbajtja e trupit të ligët nuk mund të kthehet në zgavrën e barkut, d.m.th. operacioni ‘i nxehtë’ duhet të bëhet rreziku dhe mundësia e komplikimeve të rritet. Prandaj rekomandimet janë për trajtimin e hershëm kirurgjikal.

Trajtimi kirurgjik i hernies mund të jetë me metoda të hapura, laparoskopike ose të përziera. Lloji i anestezisë është anestezi regjionale ose kurrizore dhe trajtimi spitalor zgjat 24 orë. Rekomandimet moderne që ndjek spitali ynë janë që çdo hernie, me përjashtime të rralla, të bëhet me material protetik, d.m.th. rrjet. Periudha e rikuperimit dhe kursimi relativ i ushtrimit të rëndë fizik zgjat 3-4 javë.

Lipoma është një formim beninj i indit dhjamor, pa dhimbje, i lokalizuar në çdo pjesë të trupit, me madhësi të ndryshme, një ose më shumë në numër. Nevojitet një ekzaminim fizik nga një kirurg për të bërë një diagnozë. Ekzistojnë disa lloje dhe rrallë ky ndryshim mund të jetë malinj, kështu që për t’i diferencuar ato mjeku mund të ketë nevojë për teste shtesë si ekzaminimi ekosonografik i indeve të buta, tomografi kompjuterike, rezonancë magnetike, biopsi. Zakonisht nuk kërkohet trajtim. Nëse është një problem estetik për ju ose mjeku ka rekomanduar heqjen, atëherë trajtimi është heqja kirurgjikale, me ekstraktim minimal dhe një mbresë sa më të vogël, nën anestezi lokale.

Make an appointment at our SURGERY DEPARTMENT