Çfarë është PET CT, a është i dëmshëm, si bëhet dhe shumë pyetje tjera? Dr. Biljana Bozinovska u përgjigjet pyetjeve tuaja rreth PET CT!

A ka ndonjë efekt anësor të mundshëm nga PET/CT SCAN?

Nuk ka efekte anësore nga regjistrimi i skanimit PET. Vetëm sigurohuni që të pini shumë ujë dhe konsultohuni me mjekun tuaj nëse keni ndonjë shqetësim.

 

A ka alternativa për skanimin PET/CT?

Ka teste që mund të bëhen, por asnjë nuk është në të njëjtin nivel të performancës së teknologjisë PET. Aktualisht nuk ka asnjë teknikë të skanimit metabolik (biologjik) përveç PET. CT ose MRI, për shembull, të dyja ekzaminojnë strukturën anatomike (fizike) të organeve. Prandaj, ato mund të jenë të dobishme në përcaktimin e madhësisë dhe vendndodhjes së tumorit. Megjithatë, asnjëri prej tyre nuk mund të përcaktojë nëse tumori është akoma aktiv metabolikisht.

A është skanimi PET/CT pa dhimbje?

E vetmja dhimbje që do të ndjeni është shpimi me gjilpërë kur merrni injeksionin radiofarmaceutik. Është saktësisht e njëjtë me çdo lloj tjetër injeksioni.

Cilat janë përfitimet e skanimit PET?

Skanimet PET i japin mjekut informacion të vlefshëm. Për pacientët me kancer, ai mund të ndihmojë në diagnostikimin e shtrirjes së sëmundjes, të udhëheqë terapinë më efektive dhe më pas të ndihmojë në vlerësimin nëse trajtimi është efektiv. Skanimet PET ndihmojnë gjithashtu në diagnostikimin e sëmundjeve të zemrës dhe sëmundjeve neurologjike. Ky lloj imazherie mund të tregojë ndryshime shumë më herët sesa testet e tjera imazherike si CT ose MRI.

Sa kohë do të zgjasë skanimi PET/CT?

Çdo skanim PET/CT është i ndryshëm, por shumica e pacientëve mund të presin që ai të jetë brenda dy deri në tre orë. Kjo përfshin kohën që duhet që gjurmuesi i injektuar të shpërndahet në të gjithë trupin e tyre, si dhe kohën që ata kalojnë në të vërtetë duke lëvizur nëpër skaner. Lartësia e tyre dhe sipërfaqja e trupit që skanohet përcaktojnë gjatësinë e saktë të skanimit.

 

Mjekët

SHPËRNDAJE ME MIQ