Gjithçka që duhet të dini për zbardhimin e dhëmbëve! - Dr. Ermina Ejupi

Çfarë është zbardhja e dhëmbëve?

Zbardhja e dhëmbëve është një nga procedurat më të njohura në stomatologjinë estetike, e cila largon dekolorimet e ndryshme nga sipërfaqet e dhëmbëve, duke i bërë dhëmbët më të bardhë. Çdo person ka dëshirë për një pamje të shëndetshme dhe tërheqëse. Një metodë popullore dhe e përhapur është zbardhja e dhëmbëve. Dhëmbët mund të lyhen me ngjyrë të verdhë, jeshile, gri, kafe dhe të zezë në varësi të shkakut. Ngjyrosja mund të jetë: e brendshme dhe e jashtme. Ngjyrosja e brendshme e dhëmbëve ndodh si pasojë e një ndryshimi në përbërjen ose trashësinë e indit të dhëmbit:

Çngjyrosje tetraciklinike – antibiotikë që nuk rekomandohen për gratë shtatzëna, sepse kanë një efekt negativ në fetus (ngjyrosin përherë dhëmbët e fëmijës në të verdhë ose gri-kafe). Fluoroza e dhëmbëve – shfaqet kur përqendrimet e larta të fluorit merren gjatë periudhës së zhvillimit të dhëmbëve dhe ka një ndryshim në ngjyrën dhe strukturën e dhëmbëve.

Ndryshimet e jashtme të dhëmbëve lokalizohen në sipërfaqen e dhëmbëve dhe zakonisht janë pasojë e higjienës së keqe orale, konsumimit të kafesë, çajit, verës së kuqe, cigareve etj.

ZBARDHJA E DHËMBËVE
Procesi i zbardhjes së dhëmbëve

 

Si zbardhen dhëmbët?

Ekziston një zbardhje profesionale që kryhet nën mbikëqyrjen e një dentisti, në kushte zyre dhe mund të japë rezultate të menjëhershme që quhet edhe zbardhja e zyrës. Me këtë lloj zbardhimi mund të arrihen rezultate shumë të mira ku dhëmbët mund të zbardhen nga një nuancë në disa nuanca në varësi të sa seancave të zbardhjes në zyrë janë kryer.

Një lloj tjetër i zbardhjes është zbardhja profesionale në shtëpi. Për këtë teknikë zbardhjeje përdoren lugë zbardhuese të prodhuara posaçërisht dhe xhel profesional zbardhues, të cilët kanë një përqendrim më të ulët se ata që përdorim për zbardhjen e zyrës. Për të arritur një efekt vërtet më të bardhë me këtë sistem kërkon pak më shumë këmbëngulje dhe aplikim të këtij sistemi për disa ditë rresht.

A janë të gjithë dhëmbët të ndjeshëm ndaj zbardhjes?

Jo të gjithë dhëmbët janë të ndjeshëm ndaj zbardhjes. Për shembull, zbardhja e tetraciklinit, kur dhëmbët janë të ngjyrosur në nuanca nga e bardha në gri, kërkon trajtim afatgjatë zbardhues dhe jo gjithmonë garanton rezultatin e dëshiruar. Gjithashtu materialet artificiale si kurora porcelani në njërin nga dhëmbët e përparmë ose nëse njëri nga dhëmbët e përparmë ka mbushje atëherë nuk mund të zbardhet, nëse bëhet zbardhja atëherë buzëqeshja pas zbardhjes do të jetë shumëngjyrëshe sepse materialet artificiale nuk i nënshtrohen zbardhjes. . Pastaj dhëmbët periodontal nuk i nënshtrohen zbardhjes, zbardhja e dhëmbëve është kundërindikuar edhe gjatë shtatzënisë dhe laktacionit, si dhe te fëmijët deri në 16 vjeç ose 18 vjeç, në varësi të pacientit.

A është i dëmshëm zbardhja e dhëmbëve?

No, many studies have shown that this intervention is not harmful, especially one that is performed in strictly controlled conditions in a dental practice under the supervision of a dentist.

Sa zgjasin rezultatet e zbardhjes së dhëmbëve?

Është individuale. Secilit pacient i jepen rekomandime pas ndërhyrjes për zbardhjen e dhëmbëve. Megjithatë është individuale. Zgjat nga 2 deri në 10 vjet pas ndërhyrjes dhe nëse pacientët i përmbahen këtyre rekomandimeve, nëse shmanget kafeja, cigaret, çaji, pijet me ngjyra ose vera e kuqe atëherë rezultatet mund të jenë dukshëm më të gjata. Zbardhja e dhëmbëve mund të bëhet edhe nga 6 deri në 12 muaj varësisht nëse dhëmbët janë tepër të ndjeshëm. Gjithashtu kjo procedurë mund të kryhet sipas nevojës së pacientit.

Mjekët

SHPËRNDAJE ME MIQ