Се што треба да знаете за белење на заби! - Д-р Ермина Ејупи

1. Што претставува белењето на забите?

Белењето на забите е една од најпопуларните процедури во естетската сстоматологија, со која се отстрануваат разните дисколорацииод површините на забите, со што забите стануваат побели. Кај секој човек се крие желбата за здрав и атрактивен изглед, Популарна и широко распостранета метода е белење на забите. Забите можат да бидат пребоени жолто, зеленкасто, сиво, кафеаво и црно во зависност од причината. Пребоеноста може да биде: внатрешна и надворешна. Внатрешната пребоеност на забите се јавува како последица на промена на составот или дебелината на забното ткиво:

Промена на бојата на тетрациклините – антибиотици кои не се препорачуваат за бремени жени бидејќи имаат негативен ефект врз фетусот (трајно ги обезбојуваат забите на детето во жолта или сиво-кафена боја). Флуороза на забите – се јавува кога се земаат високи концентрации на флуор во периодот на развој на забите и доаѓа до промена на бојата и структурата на забите.

Надворешната промена на бојата на забите се наоѓа на површината на забите и најчесто е последица на лоша орална хигиена, консумирање кафе, чај, црвено вино, цигари и сл.

БЕЛЕЊЕ НА ЗАБИТЕ
Процес на белење на заби

 

Si zbardhen dhëmbët?

Постои професионално белење кое се врши под надзор на стоматолог, во ординација услови и може да даде инстант резултати што уште се нарекува канцелариско белење. Со овој тип на избелување може да се постигнат многу добри резултати каде што може да се избелат забите од една нијанса до неколку нијанси во зависност од тоа колку сесии на канцелариско белење се направени.

Друг вид на белење е професионалното белење дома. За оваа техника на избелување се користат специјално направени лажици за избелување и професионални гелови за избелување кои имаат помала концентрација од оние што ги користиме за канцелариско избелување. За да се постигне вистински побел ефект со овој систем, потребна е малку повеќе упорност и примена на овој систем неколку дена по ред.

Дали сите заби се подложни на избелување?

Не сите заби се подложни на избелување. На пример, промената на бојата на тетрациклините, кога забите се обоени во нијанси од бела до сива, бара долготраен третман за избелување и не секогаш го гарантира посакуваниот исход. Исто така, вештачките материјали како порцеланска коронка на еден од предните заби или ако еден од предните заби има пломби тогаш тие не можат да се избелат, ако се направи избелување тогаш насмевката по избелувањето ќе биде шарена бидејќи вештачките материјали не подлежат на избелување. . Тогаш пародонталните заби не подлежат на избелување, белењето на забите исто така е контраиндицирано за време на бременост и доење, како и кај деца до 16 години или 18 години, во зависност од пациентот.

Дали белењето на забите е штетно?

No, many studies have shown that this intervention is not harmful, especially one that is performed in strictly controlled conditions in a dental practice under the supervision of a dentist.

Колку долго траат резултатите од избелувањето на забите?

Тоа е индивидуално. На секој пациент му се даваат препораки по интервенцијата за избелување на забите. Сепак тоа е индивидуално. Трае од 2 до 10 години по интервенцијата и доколку пациентите се придржуваат до овие препораки, доколку се избегнуваат кафе, цигари, чај, обоени пијалоци или црвено вино тогаш резултатите може да бидат значително подолготрајни. Белење на заби може да се прави и од 6 до 12 месеци во зависност од тоа дали забите се преосетливи. Исто така оваа процедура може да се изврши според потребите на пациентот.

Доктори

СПОДЕЛИ СО ПРИЈАТЕЛИ