Pediatria

Pediatria është një fushë e mjekësisë që merret me parandalimin e sëmundjeve dhe trajtimin e fëmijëve, si dhe këshillimin me prindërit.
Pediatria parandaluese merret me fëmijë të shëndetshëm dhe përfshin:
Monitorimin e rritjes dhe zhvillimit të fëmijës.
Vaksinimin sipas kalendarëve kombëtar dhe ndërkombëtar të vaksinimit.
Imazhe ultratinguj të vitheve në vitin e parë të jetës.
Ekzaminimet sistematike për parashkollorët dhe pas shkollorët

Të kujdesesh për shëndetin dhe trajtimin e fëmijëve është gjithashtu një ilaç parandalues për popullatën e rritur. Kujdesi për më të rinjtë ka për qëllim parandalimin e sëmundjeve duke vaksinuar dhe kontrolluar rregullisht fëmijët e të gjitha moshave.
Ekzaminimet sistematike (parandaluese) janë baza për monitorimin e rregullt të shëndetit të një fëmije dhe ndryshojnë me moshën.

Ekzaminimi sistematik përfshin matjen e peshës, perimetrin e kokës, gjoksin, ekzaminimin e të gjitha shqisave, zemrën, mushkëritë, kockat dhe muskujt. Kjo lejon monitorimin e rritjes dhe zhvillimit, shenjat e pubertetit, gjendjen kurrizore, shtimin në peshë, zakonet e këqija të ngrënies dhe stilin e jetës së përditshme, si dhe zbulimin në kohë të sëmundjeve dhe çrregullimeve.

Në trajtimin dhe përcjelljen e fëmijëve me sëmundje kronike, edukimi për stilin e jetës së re dhe trajtimi është i pashmangshëm, gjë që lehtëson ashpërsinë dhe rrjedhën e sëmundjes kronike, por gjithashtu përmirëson shumë cilësinë e jetës së një fëmije të sëmurë kronikë.

Nëse keni ndonjë pyetje, ju lutemi na kontaktoni në: [email protected] ose +389 (0) 44 344 414

Për të caktuar termin kliko këtu

Nëse keni ndonjë pyetje, ju lutemi na kontaktoni në: [email protected] ose +389 (0) 44 344 414

Për të caktuar termin kliko këtu

Shërbimet

Infeksionet e frymëmarrjes janë infeksionet më të zakonshme në moshën pediatrike dhe ndahen në infeksione të sipërme dhe të poshtme të frymëmarrjes. Infeksionet e sipërme të frymëmarrjes janë më të përhapura dhe më së shpeshti në pediatri. Më të zakonshmet nga këto janë viruset, por në një masë më të vogël mund të kemi edhe infeksione bakteriale ose atipike. Infeksionet e poshtme të frymëmarrjes, më serioze se sa të sipërmet, po u kushtohet më shumë vëmendje nga prindërit dhe gjithashtu nga ne pediatret, dhe duhet të trajtohen në ambiente të përshtatshme.

Përveç këtyre infeksioneve kemi edhe reaksione alergjike të shkaktuara nga aeroallergenet që kërkojnë parandalim dhe trajtim të duhur.

Infeksionet e traktit urinar te fëmijët pas infeksioneve të traktit të sipërm respirator janë një nga infeksionet më të zakonshme. Infeksionet e traktit urinar ndahen në infeksione të traktit urinar të sipërm dhe infeksione të traktit urinar të poshtëm. Shkaku më i zakonshëm i infeksioneve të traktit urinar janë bakteret, dhe E. coli është më i përhapur ndërsa më pak klamidia ose proteusi.

Simptomat janë të ndryshme dhe këto simptoma manifestohen ndryshe sipas moshës së fëmijëve. Pjesa e sipërme e infeksionit është më e vështirë për tu kopjuar dhe imazhi klinik është më i theksuar me ethe, të vjella, siklet abdominal, refuzim të ushqimit nga foshnjat. simptomatologji atipike si: verdhëza, ankthi, të vjella, mos-përparim në peshë, konvulsione, etj.

Infeksionet e fshikëzës së poshtme, ose infeksionet e fshikëzës, janë simptomatologji më të butë dhe nuk shkaktojnë të vjella ose ethe, por ne kemi një shqetësim abdominal, ku fëmijët janë të shqetësuar për rajonin suprapubik me dysuria, frekuencë ose vendosja e rendit dhe ritmi i kontrollit urinar kanë filluar të humbasin këtë kont

Çfarë duhet bërë?

Kontrolli pediatrik i një fëmije. Një ekzaminim i përgjithshëm kryhet duke marrë gjak dhe urinë për të parë nëse kemi leukocite të ngritura, si dhe urinë për të zbuluar leukocitet, bakteret dhe nitritet. Nëse kemi leukocite të ngritura në rrjedhën e gjakut, kemi vlera të larta CRP (indikatori i inflamacionit) si dhe leukocitet në urinë mbi 10 leukocitet e Fushës së Fuqisë së Lartë atëherë duhet të konsiderohen pyelonefrit ose infeksion i veshkave dhe duhet të mjekohet me antibiotikë. Ndërsa nëse kemi vetëm leukocite të ngritura vetëm në urinë dhe leukocite të qetë në gjak dhe simptomat e buta atëherë është një infeksion i fshikëzës ose infeksion i traktit të poshtëm urinar dhe duhet trajtuar me antibiotikë (nga goja).

Anemia është një rënie në vlerat e hemoglobinës dhe një rënie në numrin e qelizave të kuqe të gjakut. Anemia tek fëmijët është e zakonshme sidomos pas 5-6 muajsh për shkak të mungesës së hekurit dhe rritjes dhe zhvillimit të një fëmije në atë moshë që ka nevojë për hekur.

Zakonisht fëmijët kanë lëkurë të zbehtë dhe membrana mukoze, nervozizëm, oreks të ulur, dobësi të përgjithshme, etj. Analizat ofrojnë një numër të gjakut të hemoglobinës dhe parametrave të tjerë si hematokriti, MCV dhe hekuri në gjak …

Terapia – Nëse kemi nivele të ulëta të hemoglobinës, do të jepet një dozë terapeutike e hekurit sipas peshës së fëmijës.

Verdhëza ose ikteri paraqet nivele të larta të bilirubinës në gjak. Bilirubina ndahet në bilirubinë direkte dhe indirekte.
Verdhëza infantile pas ditës së dytë të lindjes deri në 2 javë është një verdhëz fiziologjike dhe në shumicën e rasteve është e një lloji indirekt.

Gjëja më e rëndësishme është që verdhëza ndodh pas ditës së dytë të lindjes dhe nuk vazhdon më shumë se 2 javë. Në rastet kur verdhëza ndodh që nga dita e parë ose vazhdon për më shumë se 2 javë dhe është me ethe, përgjumje, organomegali dhe simptoma të tjera, foshnja duhet t’i referohet një pediatri dhe testet laboratorike që fillojnë me Bilirubin, direkte dhe indirekte, duhet të kryhen skanime, kërp, sedimentim i urinës dhe hetime të tjera laboratorike për të përcaktuar etiologjinë e vlerës së bilirubinës së zgjatur ose të lartë të gjakut.