SHËRBIMET DHE PROCEDURAT

Mjekimi

Shumica e hernieve të kërthizës tek foshnjat mbyllen vetë në moshën 1 ose 2 vjeç. Mjeku juaj mund të jetë në gjendje ta shtyjë fryrjen përsëri në bark gjatë një ekzaminimi fizik. Sidoqoftë, mos e provoni këtë vetë.

Edhe pse disa njerëz pretendojnë se një hernie mund të rregullohet duke ngjitur një monedhë poshtë mbi fryrje, mos e provoni këtë. Vendosja e shiritit ose e një objekti mbi fryrje nuk ndihmon dhe mikrobet mund të grumbullohen nën shirit, duke shkaktuar infeksion.

Për fëmijët, operacioni zakonisht rezervohet për herniet e kërthizës që:

Janë të dhimbshme

Janë pak më të mëdha se 1/4 deri në 3/4 inç (1 deri në 2 centimetra) në diametër

Janë të mëdha dhe nuk zvogëlohen në madhësi gjatë dy viteve të para të jetës

nuk zhduken deri në moshën 5 vjeçare

ato bllokohen ose bllokojnë zorrën

Për të rriturit, kirurgjia zakonisht rekomandohet për të shmangur komplikimet e mundshme, veçanërisht nëse hernia e kërthizës bëhet më e madhe ose bëhet e dhimbshme.

Gjatë operacionit, bëhet një prerje e vogël pranë kërthizës. Indi i herniuar kthehet në zgavrën e barkut dhe hapja në murin e barkut qepet e mbyllur. Tek të rriturit, kirurgët shpesh përdorin rrjetë për të ndihmuar në forcimin e murit të barkut.

What is hemorrhoid surgery?

Sot studimet teknologjike dhe mjekësore kanë vënë në dispozicion një trajtim kirurgjik alternativ miqësor për pacientët për hemorroidet:  procedura e THD® Doppler

 

Metoda Doppler është një teknikë e avancuar kirurgjikale për trajtimin e hemorroideve, përfitimi kryesor i së cilës është ruajtja e anatomisë anorektale pa hequr hemorroidet.

 

Gjatë kësaj procedure, kirurgu kolorektal lidh enët që sjellin gjakun arterial në hemorroide, duke reduktuar rrjedhjen e tepërt të gjakut. Kjo lidhje ndodh në një zonë më pak të ndjeshme ndaj dhimbjes dhe më pas pasohet nga ripozicionimi i hemorroideve të prolapsuara në vendin e tyre origjinal.

 

Rezultatet e arritura duke përdorur metodën Doppler kanë çuar në një numër në rritje të kirurgëve që ofrojnë THD për një numër në rritje pacientësh.

Testet dhe procedurat e përdorura për të diagnostikuar apendicitin përfshijnë:

Një ekzaminim fizik për të vlerësuar dhimbjen tuaj. Mjeku juaj mund të ushtrojë presion të lehtë në zonën e dhimbshme. Kur presioni lirohet papritur, dhimbja e apendicitit shpesh do të intensifikohet dhe rritet, duke sinjalizuar se peritoneumi ngjitur është i përflakur.

Mjeku juaj mund të kërkojë gjithashtu ngurtësi të barkut dhe një tendencë që ju të ngurtësoni muskujt e barkut në përgjigje të presionit mbi apendiksin e përflakur (mbrojtës).

Mjeku juaj mund të përdorë një gisht të lubrifikuar me doreza për të ekzaminuar rektumin tuaj të poshtëm (ekzaminimi dixhital rektal). Gratë në moshë riprodhuese mund t'i nënshtrohen një ekzaminimi të legenit për të kontrolluar për probleme të mundshme gjinekologjike që mund të shkaktojnë dhimbje.

 

Testi i gjakut. Kjo i lejon mjekut tuaj të kontrollojë për një numër të lartë të qelizave të bardha të gjakut, që mund të tregojë një infeksion.

Testi i urinës. Mjeku juaj mund të dëshirojë që ju të bëni një analizë të urinës për t'u siguruar që një infeksion i traktit urinar ose një gur në veshka nuk po shkakton dhimbjen tuaj.

Testet imazherike. Mjeku juaj mund të rekomandojë gjithashtu një radiografi të barkut, një ultratinguj abdominal, skanim të tomografisë së kompjuterizuar (CT) ose imazhe me rezonancë magnetike (MRI) për të ndihmuar në konfirmimin e apendiksit ose gjetjen e shkaqeve të tjera për dhimbjen tuaj.

Kirurgji për heqjen e apendiksit (apendektomia)

Apendektomia mund të kryhet si operacion i hapur duke përdorur një prerje abdominale rreth 2 deri në 4 inç (5 deri në 10 centimetra) të gjatë (laparotomi). Ose operacioni mund të bëhet përmes disa prerjeve të vogla të barkut (kirurgji laparoskopike). Gjatë një apendektomie laparoskopike, kirurgu fut mjete speciale kirurgjikale dhe një videokamerë në bark për të hequr apendiksin tuaj.

Në përgjithësi, kirurgjia laparoskopike ju lejon të rikuperoni më shpejt dhe të shëroheni me më pak dhimbje dhe dhëmbëza. Mund të jetë më mirë për të moshuarit dhe njerëzit me obezitet.

Por kirurgjia laparoskopike nuk është e përshtatshme për të gjithë. Nëse apendiksi juaj është çarë dhe infeksioni është përhapur përtej apendiksit ose keni një absces, mund t'ju duhet një apendektomi e hapur, e cila lejon kirurgun tuaj të pastrojë zgavrën e barkut.

Prisni të kaloni një ose dy ditë në spital pas apendektomisë suaj.

Nëse keni një kist pilonidal kronik ose është përkeqësuar dhe ka formuar një zgavër sinusi nën lëkurë, është një rast serioz dhe mund t'ju duhet kirurgji për të hequr (hequr) plotësisht kistin. Pas kësaj, kirurgu mund ta lërë plagën të hapur (duke futur garzë) ose mbyllni plagën me sutura ose me lëkurë të marrë nga një pjesë e shëndetshme e trupit tuaj). Sa herë që keni një operacion, është e rëndësishme të kujdeseni mirë për plagën tuaj në mënyrë që të mos infektohet. Kirurgu juaj do t'ju tregojë se si ta mbani plagën të pastër (duke përfshirë rruajtjen zona) dhe sa kohë duhet ta mbani të mbuluar. Ata gjithashtu do t'ju thonë shenjat paralajmëruese të infeksionit dhe kur të telefononi ofruesin tuaj.

Trajtimi për kruarjen e anusit zakonisht fokusohet fillimisht në vendosjen e higjienës së mirë anale. Pastroni tërësisht anusin tuaj pas derdhjes, thani zonën dhe aplikoni pluhur talk pa mjekim.

Nëse keni pruritis ani dytësor, trajtimi juaj varet nga shkaku specifik.

Trajtimet mund të përfshijnë:

Antibiotikët dhe ilaçet antifungale

Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të përshkruajë antibiotikë ose medikamente antifungale nëse dyshojnë se një infeksion po shkakton kruarjen e anusit tuaj.

Shmangni disa ushqime dhe pije

Produktet e qumështit, pijet e gazuara, pijet me kafeinë dhe ushqimet acidike ose pikante mund të shkaktojnë kruajtje anale. Është më mirë të mos shmangni të gjitha këto ushqime dhe pije në të njëjtën kohë. Heqja graduale e një prej këtyre artikujve çdo disa ditë mund t'ju ndihmojë të përcaktoni se cili ushqim ose pije po shkakton kruarjen e anusit tuaj.

Vishni të brendshme pambuku

Të brendshmet e pambukut thithin lagështinë. Sigurohuni që të brendshmet tuaja të përshtaten siç duhet dhe ndërrojini ato shpesh. Përdorni detergjentë pa aromë për të larë të brendshmet tuaja.

Trajtimet jokirurgjikale

Mjeku juaj mund të rekomandojë:

Nitroglicerinë e aplikuar nga jashtë (Rectiv), për të ndihmuar në rritjen e rrjedhjes së gjakut në çarje dhe për të nxitur shërimin dhe për të ndihmuar në relaksimin e sfinkterit anal. Nitroglicerina përgjithësisht konsiderohet trajtimi mjekësor i zgjedhur kur masat e tjera konservatore dështojnë. Efektet anësore mund të përfshijnë dhimbje koke, e cila mund të jetë e rëndë.

Kremrat anestezikë lokalë si lidokaina hidroklorur (Xylocaine) mund të jenë të dobishme për lehtësimin e dhimbjes.

Injeksioni i toksinës botulinum të tipit A (Botox), paralizon muskulin e sfinkterit anal dhe relakson spazmat.

Medikamentet për presionin e gjakut, të tilla si nifedipina orale (Procardia) ose diltiazem (Cardizem) mund të ndihmojnë në relaksimin e sfinkterit anal. Këto medikamente mund të merren nga goja ose të aplikohen nga jashtë dhe mund të përdoren kur nitroglicerina nuk është efektive ose shkakton efekte anësore të rëndësishme.

Kirurgjia:

Nëse keni një çarje kronike anale që është rezistente ndaj trajtimeve të tjera, ose nëse simptomat tuaja janë të rënda, mjeku juaj mund të rekomandojë kirurgji. Mjekët zakonisht kryejnë një procedurë të quajtur sfinkterotomi e brendshme anësore (LIS), e cila përfshin prerjen e një pjese të vogël të muskulit të sfinkterit anal për të reduktuar spazmën dhe dhimbjen dhe për të nxitur shërimin.

 

Studimet kanë zbuluar se për çarjen kronike, operacioni është shumë më efektiv se çdo trajtim mjekësor. Megjithatë, operacioni ka një rrezik të vogël për të shkaktuar mosmbajtjeje.

Cilat janë trajtimet për fistulën anale?

Kirurgjia është pothuajse gjithmonë e nevojshme për të kuruar një fistulë anale. Operacioni kryhet nga kirurg i zorrës së trashë dhe rektalit. Qëllimi i operacionit është një ekuilibër midis heqjes së fistulës duke mbrojtur muskujt e sfinkterit anal, i cili mund të shkaktojë mosmbajtje nëse dëmtohet.

 

Fistulat në të cilat nuk ka ose ka pak muskul sfinkter të përfshirë trajtohen me një fistulotomi. Në këtë procedurë, lëkura dhe muskujt mbi tunel priten për ta kthyer atë nga një tunel në një brazdë të hapur. Kjo lejon që trakti i fistulës të shërohet nga poshtë lart.

Fistula të vogla rektovaginale mund të shërohen vetë me kalimin e kohës. Ju mund të keni nevojë për antibiotikë për infeksione ose medikamente për IBD.

Shumica e njerëzve me fistula rektovaginale kanë nevojë për kirurgji për të mbyllur hapjen. Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të përdorë indet tuaja ose indet e bëra në laborator për të riparuar një fistulë rektovaginale. Rreth 9 në 10 njerëz shërohen plotësisht pas operacionit.

Nëse hapja është e madhe, mund t'ju duhet një kolostomi e përkohshme. Kjo procedurë e largon jashtëqitjen nga zorra e trashë dhe rektumi derisa të shërohet fistula. Jashtëqitja largohet nga trupi juaj përmes një hapjeje kirurgjikale në bark të quajtur stoma. Mblidhet në një qese që e ndërroni rregullisht. Do t'ju duhet një operacion tjetër më vonë për të rilidhur zorrët dhe për të mbyllur stomën.

Si ta rregulloni prolapsin rektal?

Ka disa qasje kirurgjikale për të rregulluar prolapsin rektal. Cila procedurë do të varet nga specifikat e gjendjes suaj. Për të rriturit përgjithësisht të shëndetshëm, zgjedhja e parë është zakonisht rektopeksia, e cila është një procedurë për të riparuar rektumin tuaj përmes barkut. Megjithatë, disa njerëz mund të mos jenë kandidatë të mirë për kirurgji abdominale. Në këto raste, operacioni rektal është një tjetër mundësi.

 

 

Qasja abdominale (rektopeksia)

Kjo procedurë e rikthen rektumin në pozicionin e tij origjinal në legen. Kirurgu juaj do të bashkojë rektumin tuaj në murin e pasmë të legenit tuaj (sacrum tuaj) me qepje të përhershme. Ata gjithashtu mund ta përforcojnë atë me rrjetë. Këto do ta mbajnë rektumin tuaj në vend aq gjatë sa të zhvillohet indi mbresë, i cili do ta mbajë atë në vend pas kësaj. Rektopeksia ka një shkallë suksesi afatgjatë prej 97% në rregullimin e prolapsit rektal.

Në varësi të gjykimit dhe përvojës së kirurgut tuaj, ju mund të kryeni rektopeksinë tuaj ose me operacion të hapur abdominal ose me kirurgji minimalisht invazive. Kirurgjia e hapur nënkupton hapjen e zgavrës së barkut për të hyrë në organet tuaja. Kirurgjia minimale invazive bëhet përmes prerjeve të vogla me "vrima çelësi", duke përdorur një kamerë të vogël dhe ndonjëherë bëhet me përdorimin e një roboti kirurgjik. Të dyja procedurat kryhen nën anestezi të përgjithshme.

 

Nëse keni pasur një histori të kapsllëkut kronik dhe nëse ky ishte një faktor kontribues në prolapsin tuaj të rektumit, kirurgu juaj mund të sugjerojë një rezeksion të pjesshëm të zorrëve në kohën e rektopeksisë suaj. Kjo do të thotë të hiqni një pjesë të zorrës së trashë. Kirurgu juaj mund të identifikojë pjesën e zorrës së trashë ku priren të shfaqen vështirësi me kapsllëk. Heqja e seksionit problematik shpesh përmirëson funksionin e zorrëve më pas.

 

 

Qasja rektale (perineale)

Nëse operacioni abdominal nuk është një opsion ideal për ju, kirurgu juaj mund t'i afrohet prolapsit të rektumit përmes anusit tuaj. Kirurgjia rektale nuk kërkon gjithmonë anestezi të përgjithshme siç kërkon kirurgjia abdominale. Disa njerëz mund ta kenë me anestezi epidurale. Qasja rektale ose "perineale" mund të jetë gjithashtu një zgjedhje më e mirë nëse keni një prolaps shumë të vogël, ose nëse rektumi juaj është i mbërthyer nga jashtë (i burgosur). Ekzistojnë dy procedura të zakonshme:

Procedura Altemeier. Në këtë procedurë, kirurgu juaj tërheq rektumin e prolapsuar përmes anusit dhe e heq atë. Ata gjithashtu mund të heqin pjesën e poshtme të zorrës së trashë (kolon sigmoid) nëse është i përfshirë në prolaps (proctosigmoidectomy). Pastaj ata qepin dy skajet e zorrëve tuaja të mëdha (kolonën e mbetur dhe anusin) përsëri së bashku. Fundi i ri i zorrës së trashë tani bëhet rektumi juaj i ri.

Kjo procedurë është më pak invazive sesa operacioni i hapur abdominal dhe më i lehtë për t'u rikuperuar, por disavantazhi i saj është se prolapsi mund të përsëritet më pas. Një arsye është se rektumi i ri i bërë nga zorra e trashë nuk është aq i fortë sa ishte rektumi juaj origjinal. Për shkak të kësaj, disa kirurgë kombinojnë procedurën altemeier me një "levatoroplastikë" - duke shtrënguar muskujt e legenit duke i qepur më afër njëri-tjetrit.

Procedura Delorme. Nëse keni vetëm një prolaps të mukozës, ose një prolaps të vogël të jashtëm, kirurgu juaj mund të zgjedhë një procedurë më të vogël. Procedura Delorme heq vetëm rreshtimin e mukozës së prolapsuar të rektumit tuaj. Kirurgu juaj më pas palos murin muskulor të rektumit në vetvete dhe e qep atë së bashku brenda kanalit tuaj anal. Muri i dyfishtë i muskujve ndihmon në përforcimin e rektumit.

Rektoceli i butë mund të menaxhohet me ushtrime të dyshemesë së legenit për të forcuar muskujt e dyshemesë së legenit. Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të rekomandojë gjithashtu një pessar. Pesari vaginal është një pajisje e lëvizshme e futur në vaginë tuaj për të mbështetur organet e prolapsuara.

Me prolaps të moderuar deri në më të rëndë, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të rekomandojë kirurgji për të riparuar rektocelën. Ju mund të diskutoni sa më poshtë me ofruesin tuaj për të përcaktuar procedurën e duhur:

Mosha juaj dhe shëndeti i përgjithshëm.

Shkalla e prolapsit tuaj.

Dëshira juaj për shtatzënitë e ardhshme.

Dëshira juaj për të vazhduar marrëdhënien (një operacion për POP i quajtur colpocleisis mbyll hapjen e vaginës).

A surgical procedure called posterior colporrhaphy is commonly used to repair rectoceles. During the procedure, your provider removes damaged tissue that’s no longer supporting your pelvic organs and sutures the healthy tissue together for added support.

Shpesh, ofruesi juaj kryen operacione rektocele përmes vaginës suaj, një qasje që nuk lë shenja.

Play Video

Make an appointment now!