УСЛУГИ И ПРОЦЕДУРИ

Третман

Повеќето папочни кила кај бебињата сами се затвораат на возраст од 1 или 2. Вашиот лекар може дури и да може да ја турне испакнатоста назад во стомакот за време на физичкиот преглед. Сепак, не го пробувајте ова самостојно.

Иако некои луѓе тврдат дека хернијата може да се поправи со залепување паричка преку испакнатоста, не го пробувајте ова. Поставувањето лента или предмет над испакнатоста не помага и микробите може да се акумулираат под лентата, предизвикувајќи инфекција.

За деца, операцијата обично е резервирана за папочна кила која:

Се болни

Тие се малку поголеми од 1/4 до 3/4 инчи (1 до 2 сантиметри) во дијаметар

Се големи и не се намалуваат во текот на првите две години од животот

не исчезнуваат до 5-годишна возраст

тие се заглавуваат или го блокираат цревата

За возрасни, вообичаено се препорачува операција за да се избегнат можните компликации, особено ако папочната кила станува поголема или болна.

За време на операцијата, се прави мал засек во близина на папокот. Хернираното ткиво се враќа во абдоминалната празнина, а отворот во абдоминалниот ѕид е зашиен затворен. Кај возрасните, хирурзите често користат мрежа за да помогнат во зајакнувањето на абдоминалниот ѕид.

What is hemorrhoid surgery?

Денес, технолошките и медицинските истражувања ставија на располагање алтернативен хируршки третман за хемороиди, прилагоден на пациентите:  THD® Doppler процедура.

 

Доплер методот е напредна хируршка техника за третман на хемороиди, чија главна придобивка е зачувување на аноректалната анатомија без отстранување на хемороидите.

 

За време на оваа процедура, колоректалниот хирург ги врзува садовите кои носат артериска крв до хемороидите, намалувајќи го прекумерниот проток на крв. Оваа лигатура се јавува во област помалку чувствителна на болка и потоа следи репозиционирање на пролапсираните хемороиди на нивното првобитно место.

 

Резултатите постигнати со користење на методот Доплер доведоа до зголемен број на хирурзи кои нудат ТХД на зголемен број пациенти.

Тестовите и процедурите што се користат за дијагностицирање на апендицитис вклучуваат:

Физички преглед за да се процени вашата болка. Вашиот лекар може да изврши нежен притисок на болната област. Кога притисокот ненадејно ќе се ослободи, болката од апендицитис често ќе се потенцира и зголеми, што сигнализира дека соседниот перитонеум е воспален.

Вашиот лекар може исто така да бара абдоминална ригидност и тенденција да ги зацврстите вашите стомачни мускули како одговор на притисокот над воспаленото слепото црево (заштитување).

Вашиот лекар може да користи подмачкан прст со ракавици за да го прегледа вашиот долен ректум (дигитален ректален преглед). На жените во репродуктивна возраст може да им се даде карличен преглед за да се проверат можните гинеколошки проблеми кои би можеле да ја предизвикаат болката.

 

Тест на крвта. Ова му овозможува на вашиот лекар да провери дали има висок број на бели крвни зрнца, што може да укаже на инфекција.

Тест на урина. Вашиот доктор можеби ќе сака да направите анализа на урината за да се увери дека инфекција на уринарниот тракт или камен во бубрег не предизвикува болка.

Тестови за сликање. Вашиот лекар може исто така да препорача абдоминална рендгенска снимка, абдоминален ултразвук, компјутеризирана томографија (КТ) или магнетна резонанца (МРИ) за да помогне да се потврди апендицитисот или да се најдат други причини за вашата болка.

Операција за отстранување на слепото црево (апендектомија)

Апендектомијата може да се изврши како отворена операција со користење на еден абдоминален засек долг околу 2 до 4 инчи (5 до 10 сантиметри) (лапаротомија). Или операцијата може да се направи преку неколку мали абдоминални засеци (лапароскопска хирургија). За време на лапароскопска апендектомија, хирургот вметнува специјални хируршки алатки и видео камера во вашиот стомак за да го отстрани слепото црево.

Генерално, лапароскопската хирургија ви овозможува да закрепнете побрзо и да заздравите со помалку болка и лузни. Можеби е подобро за постарите возрасни лица и луѓето со дебелина.

Но, лапароскопската хирургија не е соодветна за секого. Ако вашето слепото црево пукнало и инфекцијата се проширила надвор од слепото црево или имате апсцес, можеби ќе ви треба отворена апендектомија, која му овозможува на вашиот хирург да ја исчисти абдоминалната празнина.

Очекувајте да поминете еден или два дена во болница по вашата апендектомија.

Ако имате хронична пилонидална циста или таа се влошила и формирала синусна празнина под вашата кожа, тоа е сериозен случај и можеби ќе ви треба операција за целосно отстранување (отстранување) на цистата. После тоа, хирургот може или да ја остави раната отворена (вметнување газа) или да ја затвори раната со конци или со кожа земена од здрав дел од вашето тело). Секогаш кога имате операција, важно е добро да се грижите за вашата рана за да не се зарази. Вашиот хирург ќе ви каже како да ја одржувате раната чиста (вклучувајќи го и бричењето на областа) и колку долго треба да ја држите покриена. Тие, исто така, ќе ви ги кажат предупредувачките знаци на инфекција и кога треба да се јавите кај вашиот провајдер.

Третманот за чешање на анусот обично прво се фокусира на воспоставување добра анална хигиена. Темелно исчистете го анусот по изметот, исушете ја областа и нанесете немедициран талк во прав.

Ако имате секундарен пруритис на анусот, вашиот третман зависи од специфичната причина.

Третманите може да вклучуваат:

Антибиотици и антифунгални лекови

Вашиот давател на здравствена заштита може да препише антибиотици или антифунгални лекови доколку се сомнева дека инфекцијата предизвикува чешање на анусот.

Избегнувајте одредени видови храна и пијалоци

Млечни производи, газирани пијалоци, пијалоци со кофеин и кисела или зачинета храна може да предизвикаат анален чешање. Најдобро е да не ги избегнувате сите овие намирници и пијалоци одеднаш. Постепено отстранување на еден од овие ставки на секои неколку дена може да ви помогне да одредите која храна или пијалок предизвикува чешање на анусот.

Носете памучна долна облека

Памучната долна облека ја апсорбира влагата. Погрижете се долната облека да ви стои правилно и често менувајте ја. Користете детергенти без мирис за миење на долната облека.

Нехируршки третмани

Вашиот лекар може да препорача:

Надворешно применет нитроглицерин (Rectiv), за да помогне да се зголеми протокот на крв во пукнатината и да се промовира заздравувањето и да се помогне да се релаксира аналниот сфинктер. Нитроглицеринот генерално се смета за медицински третман на избор кога другите конзервативни мерки не успеваат. Несаканите ефекти може да вклучуваат главоболка, која може да биде тешка.

Локалните анестетички креми како што е лидокаин хидрохлорид (ксилокаин) може да бидат корисни за ублажување на болката.

Инјектирање на ботулински токсин тип А (ботокс), го парализира мускулот на аналниот сфинктер и ги релаксира спазмите.

Лековите за крвен притисок, како што се орален нифедипин (Прокардија) или дилтиазем (Кардизем) можат да помогнат во релаксирање на аналниот сфинктер. Овие лекови може да се земаат преку уста или да се применуваат надворешно и може да се користат кога нитроглицеринот не е ефикасен или предизвикува значителни несакани ефекти.

Хирургија:

Ако имате хронична анална пукнатина која е отпорна на други третмани или ако вашите симптоми се тешки, вашиот лекар може да препорача операција. Лекарите обично вршат процедура наречена латерална внатрешна сфинктеротомија (ЛИС), која вклучува сечење на мал дел од мускулот на аналниот сфинктер за да се намали спазмот и болката и да се промовира заздравувањето.

 

Истражувањата покажаа дека за хронична пукнатина, операцијата е многу поефикасна од било кој медицински третман. Сепак, операцијата има мал ризик да предизвика инконтиненција.

Кои се третманите за анална фистула?

Скоро секогаш е неопходна операција за да се излечи аналната фистула. Операцијата ја изведува хирург на дебелото црево и ректумот. Целта на операцијата е рамнотежа помеѓу ослободувањето од фистулата додека ги штити мускулите на аналниот сфинктер, што може да предизвика инконтиненција доколку се оштети.

 

Фистулите во кои нема или има малку зафатен сфинктер мускул се третираат со фистулатомија. Во оваа постапка, кожата и мускулите над тунелот се отвораат за да се претворат од тунел во отворен жлеб. Ова му овозможува на фистула тракт да се лекува од дното нагоре.

Малите ректовагинални фистули можат сами да заздрават со текот на времето. Можеби ќе ви требаат антибиотици за инфекции или лекови за ИБД.

На повеќето луѓе со ректовагинални фистули им е потребна операција за затворање на отворот. Вашиот давател на здравствена заштита може да го користи вашето ткиво или ткиво направено од лабораторија за да ја поправи ректовагиналната фистула. Дури 9 од 10 луѓе целосно закрепнуваат по операцијата.

Ако отворот е голем, можеби ќе ви треба привремена колостома. Оваа процедура го пренасочува изметот (столицата) подалеку од дебелото црево и ректумот додека фистулата не заздрави. Столицата го напушта вашето тело преку хируршки отвор во стомакот наречен стома. Се собира во кеса која редовно ја менувате. Подоцна ќе ви треба уште една операција за повторно да го поврзете вашето црево и да ја затворите стомата.

Како да го поправите ректалниот пролапс?

Постојат неколку хируршки пристапи за фиксирање на ректален пролапс. Која процедура ќе ја имате ќе зависи од спецификите на вашата состојба. За генерално здрави возрасни лица, првиот избор е обично ректопекси, што е процедура за поправка на ректумот преку вашиот стомак. Сепак, некои луѓе можеби не се добри кандидати за абдоминална хирургија. Во овие случаи, операцијата на ректумот е друга опција.

 

 

Абдоминален пристап (ректопекси)

Оваа процедура го враќа вашиот ректум во првобитната положба во карлицата. Вашиот хирург ќе го прикачи вашиот ректум на задниот ѕид на карлицата (вашиот сакрум) со трајни конци. Тие исто така може да го зајакнат со мрежа. Тие ќе го држат вашиот ректум доволно долго за да се развие ткиво со лузни, што ќе го одржи на место потоа. Ректопексија има 97% долгорочна стапка на успех во фиксирањето на ректален пролапс.

Во зависност од проценката и искуството на вашиот хирург, може да ја направите вашата ректопексија со отворена абдоминална хирургија или минимално инвазивна хирургија. Отворената операција значи отворање на абдоминалната празнина за пристап до органите. Минимално инвазивната хирургија се прави преку мали засеци со „клучалката“, со помош на мала камера, а понекогаш се прави и со употреба на хируршки робот. Двете процедури се прават под општа анестезија.

 

Ако сте имале историја на хроничен запек и ако ова е фактор кој придонесува за вашиот ректален пролапс, вашиот хирург може да предложи делумна ресекција на дебелото црево во моментот на вашата ректопексија. Тоа значи отстранување на дел од дебелото црево. Вашиот хирург може да го идентификува делот од дебелото црево каде што имаат тенденција да се појават тешкотии со запек. Отстранувањето на проблематичниот дел често ја подобрува функцијата на цревата потоа.

 

 

Ректален пристап (перинеална)

Ако абдоминалната операција не е идеална опција за вас, вашиот хирург може да му пристапи на вашиот ректален пролапс преку вашиот анус. Ректалната хирургија не бара секогаш општа анестезија како што бара абдоминалната хирургија. Некои луѓе може да го имаат со епидурална анестезија. Ректалниот или „перинеалниот“ пристап може исто така да биде подобар избор ако имате многу мал пролапс или ако вашиот ректум е заглавен однадвор (затворен). Постојат две вообичаени процедури:

Алтемаер постапка. Во оваа процедура, вашиот хирург го извлекува пролапсираниот ректум низ вашиот анус и го отстранува. Тие исто така може да го отстранат долниот дел од дебелото црево (сигмоиден колон) ако е вклучен во пролапсот (проктосигмоидектомија). Потоа тие ги шијат двата краја на дебелото црево (преостанатото дебело црево и анусот) повторно заедно. Новиот крај на дебелото црево сега станува вашиот нов ректум.

Оваа процедура е помалку инвазивна од отворената абдоминална операција и полесна за опоравување, но нејзиниот недостаток е што пролапсот може да се повтори потоа. Една од причините е што новиот ректум направен од дебелото црево не е толку силен како што беше вашиот оригинален ректум. Поради ова, некои хирурзи ја комбинираат процедурата на алтемаер со „леваторопластика“ - затегнување на мускулите на дното на карлицата со шиење поблиску еден до друг.

Делорме процедура. Ако имате само пролапс на мукозата или мал надворешен пролапс, вашиот хирург може да избере поситна процедура. Постапката Делорме ја отстранува само пролапсираната мукозна обвивка на вашиот ректум. Вашиот хирург потоа го преклопува назад мускулниот ѕид на ректумот на себе и го спојува внатре во вашиот анален канал. Двојниот мускулен ѕид помага да се зајакне ректумот.

Благата ректоцела може да се управува со вежби на карличниот под за зајакнување на мускулите на карличниот под. Вашиот давател на здравствена заштита може исто така да препорача песар. Вагинален песар е отстранлив уред вметнат во вашата вагина за поддршка на пролапсирани органи.

Со умерен до потежок пролапс, вашиот давател на здравствена заштита може да препорача операција за поправка на ректоцела. Може да разговарате за следново со вашиот добавувач за да ја одредите вистинската процедура:

Вашата возраст и општо здравје.

Степенот на вашиот пролапс.

Вашата желба за идна бременост.

Вашата желба да продолжите да имате сексуален однос (една операција за ПОП наречена колпоклеиза го запечатува вашиот вагинален отвор).

A surgical procedure called posterior colporrhaphy is commonly used to repair rectoceles. During the procedure, your provider removes damaged tissue that’s no longer supporting your pelvic organs and sutures the healthy tissue together for added support.

Често, вашиот провајдер врши операции на ректоцела преку вашата вагина, пристап кој не остава лузни.

Play Video

Make an appointment now!