Операција со модерна технологија во 21 век, кои операции се прават најчесто? – Д-р Петре Кодовски (Специјалист по општа хирургија)

Хирургијата е гранка на клиничка медицина која се занимава со третман на болести и повреди на оперативен начин, поточно, со работна рака на хирургот или со употреба на инструме

Името „хирургија“ доаѓа од грчкиот збор „Чирургија“, што значи рака и работа, што буквално ја објаснува потребата од прецизна, вешта и искусна хируршка рака за успешна операција.

За да може хирургот успешно и прецизно да ја извршува својата работа, неопходно е да има широко медицинско образование, како и познавање на техниката и технологијата.

Кои операции се прават најчесто?

– Хирургија за калкулоза на жолчката

Камчињата во жолчното ќесе настануваат со таложење на неговата содржина, холестерол и билирубин. Имаат различна големина од многу ситни (1-2мм) кои наликуваат на песок, па до многу големи кои го исполнуваат целото жолчно ќесе и ја имаат неговата форма. Често пати кај пациентот постои мешавина од сите големини.

Камчињата во х. кесичките се присутни кај 20-30% од популацијата и се почести кај женките, соодносот е 4:1. Во некои случаи, малите камчиња даваат впечаток на жолчка и никогаш не формираат камен. Симптомите се: болка под десниот ребрен лак и лажица и може да се прошири на десното рамо, гадење и повраќање. Во некои случаи, во случај на мал калкулус, камен може да навлезе во главниот жолчен канал, попречувајќи го протокот на жолчката, во кој случај првиот симптом на пациентот е пожолтување на кожата и видливите мукозни мембрани, проследено со треска и бел измет. Во тој случај се работи за компликација на болеста. Стандардниот метод за докажување на билијарните калкули е абдоминална ЕХО. Во некои случаи, кога хирургот оценува, потребно е да се направат посложени дијагностички тестови - ERCP и MRCP. Калкулусот на жолчката, за жал, е исклучиво хируршка болест (може да се лекува само со операција). Стандардниот метод на хируршки третман насекаде во светот е лапароскопската метода, популарно позната како „хирургија со четири дупки“. Типот на анестезија е секогаш општ. Со оваа операција, пациентот нема рез како порано, со што се исклучува можноста за вентрални хернии на местото на операцијата, времетраењето на операцијата се скратува, потребата од антибиотици и лекови против болки е помала, а количината на лекови при анестезија се намалува, постоперативната болка драстично се намалува, пациентот брзо се мобилизира и брзо се префрла на внесување течности и храна преку устата. Рехабилитацијата на пациентот е многу побрза, работоспособноста е можна по една недела. Истовремено со лапароскопската метода се овозможува преглед на останатите органи во абдоменот и евентуално нивно хируршко лекување, т.е. „Две операции во една“.

Хирургија на хернии на предниот абдомен или популарно познат како хернија или бранч, се јавува како комбинација на зголемен интраабдоминален притисок (при кревање тешки предмети, запек, продолжено кашлање и кивање, тумори, срцева слабост итн.) и отворање или слабост на мускулатурата или фасција каде зголемениот притисок ги турка органите и ткивата низ слабата точка на ѕидот.

Мускулната слабост може да биде вродена, но вообичаено се јавува во подоцнежниот период од животот. Во зависност од местото каде се јавуваат разликуваме: ингвинална, феморална, умбиликална, епигастрична и исклучително ретка Шпигелова хернија. Во посебна група спаѓаат вентралните или инцизионални кили, кои се јавуваат на местото на некоја претходна стомачна операција.

Хернијата не познава старосна граница, се јавува кај мажи и кај жени. Се манифестира со појава на безболен или лесно осетлив оток од кожата на стомакот, кој најчесто се јавува после физички напор и исчезнува кога пациентот е во лежечка положба.

Еволутивно, како што минува времето, хернијата се зголемува во големина. Екстремно во детството може да се случи со развојот на мускулниот ѕид по природен пат да се зајакнат тие слаби точки. Затоа, кај децата може да се очекува хируршки третман.

Што е отворена операција?

Ова е главната традиционална процедура. Овде, лекарот прави голем засек за замена или поправка на ткиво или орган во телото. Хирургот ќе користи скалпел за да направи засек до десет инчи за да овозможи пристап до органот.

Што е лапароскопска хирургија?

Исто така познат како операција на клучалката, хирургија со фластер, дијагностичка лапароскопија и минимално инвазивна хирургија, лапароскопијата е операција иницирана со мал засек. Тоа е помалку болно од другите операции и обично се користи за дијагностицирање и лекување на органи во карличниот или абдоминалниот регион.

Разлика помеѓу отворена хирургија и лапароскопска хирургија !?

Главната разлика помеѓу отворената операција и лапароскопската хирургија е големината на засекот. Отворената операција е традиционална процедура во која се прави единечен засек, долг неколку инчи, ако не и повеќе, за да се пристапи до абдоменот.

Спротивно на тоа, лапароскопската хирургија е минимално инвазивна операција кој користи неколку засеци од една четвртина или помалку. Овде, хирургот користи специјална алатка за лапароскоп за да помогне во извршувањето на процедурите користејќи многу мали засеци. Лапароскопијата користи понапредни техники во споредба со отворената операција. Оттука, многу луѓе претпочитаат лапароскопија од отворена операција.

Покрај тоа, на поединецот му треба повеќе време да се опорави од отворена операција отколку од лапароскопија. Според извештаите, лапароскопскиот пристап генерално предизвикува помала загуба на крв и помала траума и обезбедува побрзо закрепнување со намалена хоспитализација во споредба со отворената операција.

Сепак, лапароскопијата бара општа анестезија и чини повеќе од отворена операција. Исто така, постојат одредени ограничувања за луѓе со медицински состојби како што се срцеви заболувања, дебелина итн. додека отворената операција чини помалку и може да се изврши под локална анестезија додека пациентот е буден. Сепак, може да предизвика подолг престој во болница, поголеми лузни, поголема болка и поголем ризик од компликации како што се инфекција и крварење.

Со зголемувањето на јавната свест и растечкиот напредок во минимално достапната хирургија, едно од најчесто поставуваните прашања од страна на луѓето е дали треба да одат на отворена или лапароскопска хирургија. Во повеќето случаи, минимално инвазивен пристап можеби не е изводлив, а отворената операција може да има подобар исход.

Меѓутоа, понекогаш може да биде и спротивното. Во денешно време, многу хирурзи претпочитаат лапароскопска хирургија бидејќи е побрза и понапредна. Сепак, секогаш треба да се консултирате со вашиот лекар за да ги знаете придобивките и ризиците од секоја операција пред да го направите вашиот избор.

Операцијата е голем животен настан што ќе ја промени вашата иднина на подобро. Сепак, постојат одредени цени што треба да се платат за ова. И отворената хирургија и лапароскопската хирургија имаат свои добрите и лошите страни. Затоа, кога одлучувате на која операција сакате да одите, имајте ги предвид трошоците и периодот на опоравување.

Доктори

СПОДЕЛИ СО ПРИЈАТЕЛИ