Што е хистероскопија и нејзините индикации! – д-р Коста Василевски

Хистероскопија е минимално инвазивна краткотрајна хируршка процедура која овозможува испитување на внатрешноста на матката со цел да се дијагностицираат и третираат промените во внатрешноста на матката, како на пр. полипи, фиброиди и септум. на промени во внатрешноста на матката. Се препорачува за жени кои лекуваат неплодност.

Индикации:

  • Откривање на причините за крварење
    Откривање на причините за неплодност и последователни абортуси
    Откривање и отстранување на про, мени на слузокожата на матката (полипи, фиброиди) како и отстранување на малигни промени.

Хистероскопија може да биде дијагностички или терапевтски. Обично се изведува веднаш по менструалниот циклус. Хистероскопијата е краткотрајна еднодневна интервенција и пациентот може да си оди дома по 3-4 часа. Закрепнувањето е брзо и кратко. Хистероскопијата најчесто се користи за отстранување на полипи, фиброиди, септум на матката или ендометријална биопсија.

 

Закажи термин за косултација со Др. Коста Василевски

Доктори

СПОДЕЛИ СО ПРИЈАТЕЛИ