ÇFARË DUHET TË DINI PËR SHËNDETIN E GJIRIT DHE SI TË PARANDALONI KANCERIН Е GJIRIT! – Dr. Biljana Bozinovska

Parandalimi:

– Aktiviteti fizik i rregullt mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit të gjirit deri në një të tretën.

- Ekzaminime të rregullta me ekzaminim papilar, ultrasonografik në 1 vit, duke filluar nga adoleshenca.

- Mamografia është e detyrueshme çdo vit tjetër, duke filluar nga të 40-tat.

Nëse zbulohet një ndryshim në gji, bëni:

- Rezonanca magnetike e gjirit

- Biopsia, e cila mund të jetë një biopsi me gjilpërë të imët për ndryshimet cistike të gjirit dhe një biopsi me gjilpërë BËRTHAMË që ofron më shumë material për diagnozën histopatologjike të ndryshimeve të ngurta të gjirit.

and a CORE needle biopsy that provides more material for histopathological diagnosis of solid breast changes.

DUHET TË DIHET! 

* Rekomandohet fillimi i rregullt vjetor i ekzaminimeve ekografike të gjirit që në moshën 30 vjeçare.

* Mamografia fillon nga mosha 36 deri në 40 vjeç dhe përsëritet çdo 2 vjet.

* Vetëkontrollimet e rregullta dhe ekzaminimet e rregullta mjekësore mundësojnë zbulimin e hershëm të kancerit të gjirit dhe shërimin e tij.

* 90% e kancereve mund të kurohen nëse zbulohen herët.

* Rolin më të rëndësishëm në zbulimin e hershëm të kancerit të gjirit e kanë vetëkontrolli dhe ekzaminimet e rregullta mjekësore

SHPËRNDAJE ME MIQ