Çfarë është DEXA SCAN dhe për çfarë përdoret? – Prof. Dr. Nada Marina

Densitometria, e quajtur edhe absorbimi me rreze X me energji të dyfishtë, DEXA ose DXA, përdor një dozë shumë të vogël rrezatimi jonizues për të prodhuar imazhe të pjesës së brendshme të trupit (zakonisht shpinës së poshtme (ose mesit) dhe ijeve) për të matur humbjen e kockave. . Zakonisht përdoret për të diagnostikuar osteoporozën dhe për të vlerësuar rrezikun e një individi për të zhvilluar fraktura osteoporotike. DXA është e thjeshtë, e shpejtë dhe jo invazive. Është gjithashtu metoda më e përdorur dhe më standarde për diagnostikimin e osteoporozës.

Ky provim kërkon pak ose aspak përgatitje të veçantë. Tregojini mjekut dhe teknologut tuaj nëse jeni shtatzënë ose nëse kohët e fundit keni bërë një test bariumi ose keni marrë një CT ose injeksion kontrasti radioizotop. Lërini bizhuteritë në shtëpi dhe vishni veshje të lirshme dhe të rehatshme. Mund t'ju kërkohet të vishni një fustan. Ju nuk duhet të merrni suplemente kalciumi për të paktën 24 orë para ekzaminimit tuaj.

 

Mjekët

SHPËRNDAJE ME MIQ