Што е DEXA SCAN и за што се користи? – проф.д-р Нада Марина

Дензитометријата, исто така наречена апсорптиометрија со двојна енергија на Х-зраци, DEXA или DXA, користи многу мала доза на јонизирачко зрачење за да произведе слики од внатрешноста на телото (обично долниот (или лумбалниот) 'рбет и колковите) за мерење на губење на коскената маса. . Најчесто се користи за дијагностицирање на остеопороза и за проценка на ризикот кај поединецот за развој на остеопоротични фрактури. DXA е едноставен, брз и неинвазивен. Тој е исто така најчесто користен и најстандарден метод за дијагностицирање на остеопороза.

Овој испит бара мала или никаква посебна подготовка. Кажете му на вашиот лекар и технолог ако сте бремени или ако неодамна сте направиле тест за бариум или сте примиле КТ или контраст со радиоизотоп. Оставете го накитот дома и носете широка, удобна облека. Можеби ќе ви биде побарано да носите наметка. Не треба да земате додатоци на калциум најмалку 24 часа пред прегледот.

 

Доктори

СПОДЕЛИ СО ПРИЈАТЕЛИ