Gjithçka që duhet të dini për nivelet e sheqerit në gjak dhe si të parandaloni diabetin! – Dr. Ksenija Bogoeva Kostovska

Cilat nivele të sheqerit në gjak janë normale?

Vlerat normale të sheqerit në gjak ose të glukozës variojnë nga 4,5 deri në 5,6 mmol/l në stomak bosh nga gjaku kapilar dhe dy orë pas vaktit 7,8 mmol/l maksimumi 8,0 mmol/l. Vlerat më të larta, veçanërisht nëse përsëriten në disa matje, zakonisht janë shenjë e diabetit. Vlerat e ngritura çojnë në ndryshime në enët e gjakut.

PSE ËSHTË I RËNDËSISHËM VETËKONTROLLI?

Vetëkontrolli është gatishmëria, dëshira dhe njohuria për të përcaktuar vetë gliceminë në çdo kohë, si dhe për të kontrolluar vlerën e sheqerit në urinë, aceton dhe mikroalbuminuri. Përcaktimi i glicemisë bëhet me ndihmën e shiritave dhe një pajisjeje për përdorim shtëpiak.

Kur duhet të bëni vetëkontroll?

Sa herë që mundeni dhe sa më shpesh. Në mëngjes me stomak bosh, dy orë pas drekës dhe para gjumit. Këto rregulla zbatohen vetëm për pacientët që janë vetëm në dietë ose me pilula. Njerëzit me insulinë duhet të kontrollojnë më shpesh sheqerin në gjak, veçanërisht nëse janë në të ashtuquajturën terapi intensive me insulinë duke marrë insulinë para çdo vakti. Një minimum prej tetë matjesh në ditë rekomandohet për gratë shtatzëna me diabet. Sot konsiderohet më e rëndësishmja që glicemia të mos jetë e mirë vetëm në stomak bosh, por edhe pas një vakti, duke parandaluar kështu komplikimet e enëve të gjakut. Vlerat më të mira janë nën 8 mmol/l dy orë pas vaktit kryesor.

Përbërja e duhur e ushqimit:

Ushqimi duhet të ketë një shpërndarje të duhur të përbërësve, p.sh. karbohidratet, proteinat dhe yndyrnat. Ushqimet për diabetikët duhet të përfaqësohen nga
Karbohidratet 50-60%
Yndyrna 30-35%
Proteina 10-15%
Kripë gatimi 3-6 g. çdo ditë
Sheqer i bardhë 25-30 g në ditë
Sheqeri kafe ose i verdhë ka më pak karbohidrate se i bardhë.
Përveç një diete të ekuilibruar për të mbajtur peshën normale trupore dhe gliceminë e rregullt, çdo lloj aktiviteti fizik është i nevojshëm për të paktën 150 minuta në javë.

PSE ËSHTË I RËNDËSISHËM AKTIVITETI FIZIK?

Çdo lloj aktiviteti fizik çon në shfrytëzimin më të mirë të sheqerit në gjak përmes përmirësimit të ndjeshmërisë së qelizave ndaj tij.
Humbje peshe për shkak të shpenzimit të energjisë
Përmirësimi i niveleve të yndyrës, si dhe reduktimi i rrezikut të sëmundjeve të sistemit kardiovaskular
Përmirësimi i efektit të barnave
Cilësi më e mirë e jetës dhe humor më të mirë
Përveç rëndësisë së ushtrimit të aktivitetit fizik, një fakt veçanërisht interesant që mund të mos e keni ditur është puna fizike. pastrimi i shtëpisë, pastrimi etj., janë aktivitetet fizike më të përshtatshme dhe më efektive që rekomandohen për diabetikët.
Së fundi, jeta juaj me diabet mund të jetë mjaft e këndshme dhe normale nëse ndiqni udhëzimet për rregullim të mirë dhe jeni të përkushtuar ndaj gjendjes tuaj.

SHPËRNDAJE ME MIQ