Сè што треба да знаете за нивото на шеќер во крвта и како да го спречите дијабетесот! – Д-р Ксенија Богоева Костовска

Кои нивоа на шеќер во крвта се нормални?

Нормалниот шеќер во крвта или гликемиските вредности се движат од 4,5 до 5,6 mmol/l на празен стомак од капиларна крв и два часа после оброк 7,8 mmol/l најмногу 8,0 mmol/l. Повисоките вредности, особено ако се повторуваат во текот на неколку мерења, обично се знак за дијабетес. Зголемените вредности доведуваат до промени во крвните садови.

ЗОШТО Е ВАЖНА САМОКОНТРОЛА?

Самоконтролата е подготвеност, желба и знаење сами да ја одредите гликемијата во секое време, како и да ја контролирате вредноста на шеќерот во урината, ацетонот и микроалбуминуријата. Одредувањето на гликемијата се врши со помош на ленти и уред за домашна употреба.

Кога треба да правите самоконтрола?

Секогаш кога можете и што почесто. Наутро на празен стомак, два часа по ручекот и пред спиење. Овие правила важат само за пациенти кои се само на диета или на апчиња. Луѓето на инсулин треба почесто да го контролираат шеќерот во крвта, особено ако се на таканаречената интензивна инсулинска терапија со земање инсулин пред секој оброк. Се препорачуваат минимум осум мерења дневно за бремени жени со дијабетес. Денес се смета за најважно гликемијата да не биде добра само на празен стомак, туку и после оброк, со што се спречуваат компликации на крвните садови. Најдобрите вредности се под 8 mmol/l два часа по главниот оброк.

Правилен состав на храна:

Храната треба да има правилна распределба на состојките, т.е. јаглехидрати, протеини и масти. Храната за дијабетичари треба да биде претставена со
Јаглехидрати 50-60%
масти 30-35%
Протеини 10-15%
Сол за готвење 3-6гр. дневно
Бел шеќер 25-30 g на ден
Кафеавиот или жолтиот шеќер има помалку јаглехидрати од белиот.
Покрај балансирана исхрана за одржување на нормална телесна тежина и редовна гликемија, физичка активност од секаков вид е неопходна најмалку 150 минути неделно.

ЗОШТО Е ВАЖНА ФИЗИЧКАТА АКТИВНОСТ?

Секој вид физичка активност води до подобро искористување на шеќерот во крвта преку подобрена чувствителност на клетките на него.
Губење на тежината поради трошење на енергија
Подобрување на нивото на масти, како и намален ризик од болести на кардиоваскуларниот систем
Подобрување на ефектот на лековите
Подобар квалитет на живот и подобро расположение
Покрај важноста од практикување физичка активност, особено интересен податок кој можеби не сте го знаеле е таа физичка работа. чистење на домот, чистење и сл., се најзгодните и најефикасните физички активности препорачани за дијабетичари.
Конечно, вашиот живот со дијабетес може да биде доста пријатен и нормален доколку ги следите упатствата за добра регулација и сте посветени на вашата состојба.

СПОДЕЛИ СО ПРИЈАТЕЛИ