Ortopedia

Procedures:

Çfarë është një zëvendësim i përbashkët endoprostetik?

Zëvendësimi dhe implantimi i nyjes endoprostetike (gju, kyçe)
është një procedurë kirurgjikale që rikthen funksionin e nyjës tashmë të dëmtuar, duke zvogëluar kështu dhimbjen e shkaktuar nga nyja e dëmtuar. Kirurgjia përfshin zëvendësimin e nyjës së dëmtuar me një endoprostezë të përbashkët artificiale.

Çfarë shkakton dëmtim të nyjeve?

Dëmtimi i kyçit të dorës mund të ndodhë si rezultat i dëmtimit, inflamacionit ose si rezultat i plakjes, d.m.th., dëmtimit degjenerues.

Cili mund të jetë zëvendësimi i kyçit të dorës (endoprosteza)?

Endoprosteza e kyçit të dorës mund të jetë totale (nëse kyçi i dorës është ndryshuar plotësisht), dhe i pjesshëm (nëse vetëm një dore është ndryshuar). Materialet nga të cilat është bërë endoprosteza mund të jenë nga metale të tilla si çeliku dhe titani, qeramika ose plastika.

Në cilat raste rekomandohet një zëvendësim i përbashkët (endoprosteza)?

Arsyeja më e zakonshme për zëvendësimin e kyçeve është lehtësimi i dhimbjes që vjen nga dëmtimi i kyçit të dorës. Pacientët të cilët janë kandidatë të mundshëm për këtë ndërhyrje kanë dhimbje gjatë ecjes, vështirësi në ngjitjen e shkallëve, ulje ose qëndrim në këmbë. Disa pacientë mund të pësojnë dhimbje gjatë gjumit.

Si kryhet operacioni?

Kirurgjia kryhet në një spital ose qendër të kirurgjisë ambulatore dhe zgjat disa orë. Gjatë operacionit, kirurgu kryen disa prerje në gjatësi në varësi të nyjes që operohet. Hiqen pjesët e dëmtuara të kyçit të dorës. Pasi pjesa adekuate të jetë gati, futet një bashkim artificial. Para se të kryhet operacioni, kirurgu kontrollon rrotullimin e kyçit të dorës.

Po pas operacionit?

Pas operacionit, ekziston një fazë rehabilitimi që është e ndryshme për secilin pacient, i cili përbëhet nga ushtrime të caktuara për të rikthyer forcën e muskujve dhe për të rivendosur fizikun tuaj.

Çfarë është artroskopia?

Artroskopia është një metodë endoskopike që mundëson vizualizimin, incizimin dhe dokumentimin e ndërhyrjes me ndihmën e një aparati fotografik dhe video.

Si kryhet?

Arthoskopia është një metodë e drejtpërdrejtë diagnostike dhe operative, në të cilën disa prerje minimale hyjnë në dore dhe saktësisht inspektojnë strukturat brenda kyçit të dorës, ose kryejnë operacione pa e hapur dorën.

Kur aplikohet?

Përdoret për të diagnostikuar dhe trajtuar problemet e mëposhtme:
– Lezioni i meniskut
– Thyerje e ligamenteve kryq dhe lateral.
– Hidromalimi i kërcit dhe fragmenteve të eshtrave
– Kërci i artikuluar i dëmtuar
– Inflamacioni i membranës sinoviale
– Paqëndrueshmëria e shtegut (kupa) etj.

Si është e ndryshme kjo ndërhyrje nga të tjerët?

Për dallim nga kirurgjia klasike e kyçeve, operacioni artroskopik është minimalisht invaziv, duke zvogëluar ndjeshëm dëmtimin e indeve përreth për dallim nga trajtimi kirurgjik klasik, dhe instrumentet implantohen me 2-3 goditje, për këtë arsye quhen minimalisht invazive.

Sa kohë qëndron në spital?

Qëndrimi në spital është nga 1-3 ditë.