Кои се причините за нарушена функција на вашата тироидна жлезда?

Причините за нејзината промена може да бидат многубројни, меѓутоа ниедна со сигурност не може да се потврди. Може да биде предизвикано од: генетска причина, автоимуно оштетување, бременост, акумулиран стрес, дефицит на нутритиенти во исхраната или од токсични материи од средината.

Еве неколку знаци и симптоми на хипо и хипертиреоза, кои во комбинација несомнено укажуваат на проблем со тироидната жлезда:
•1. Менструалниот циклус ви се променил
•2. .Се чувствувате слабо и постојано уморно
•3.Се чувствувате напнато и анксиозно
•4. Вашиот апетит е засилен
•5. Вашиот мозок е успорен
•6. Се чувствувате вознемирено
•7. Кожата ви е по сува од вообичаено
•8. Вашиот пулс е забрзан или забавен
•9. Гласот ви се променил и чувствувате промени во вратот
•10. Имате проблем со спиењето
•11. Сте накачиле килограми за краток период
•12. Косата ви се истенчува и паѓа повеќе од обично

Доколку имате некој од симптомите својствени за хипотиреоза или хипертиреоза потребно е:
Да Направите ЕХО преглед на тироидната жлезда.
Да се одреди нивото на TSH и нивоата на слободни тироидни хормони во крвта.

СПОДЕЛИ СО ПРИЈАТЕЛИ