Услуги

Стрес тестот, наречен и стрес тест за вежбање, покажува како функционира вашето срце за време на физичката активност. Бидејќи вежбањето го прави срцето да пумпа потешко и побрзо, стрес тестот за вежбање може да открие проблеми со протокот на крв во срцето.

Стрес тестот обично вклучува одење на лента за трчање или возење велосипед додека се следат ритамот на срцето, крвниот притисок и дишењето. Или ќе добиете лек кој ги имитира ефектите од вежбањето.

 

Вашиот лекар може да препорача стрес тест ако имате знаци или симптоми на коронарна артериска болест или абнормален срцев ритам (аритмија).

 

Стрес тестот може да помогне:

 • Водење одлуки за третман
 • Определете колку добро функционира лекувањето на срцето
 • Дијагностицира сериозноста на постоечка срцева состојба

Апаратот за крвен притисок Холтер пациентот го носи дваесет и четири часа. Уредот ги снима промените на крвниот притисок во период од 24 часа. Холтерскиот мониторинг на крвниот притисок ги проценува нивоата на крвниот притисок на пациентот 24 часа, во нормална средина и активности на пациентот надвор од ординацијата. Испитувањето е неопходно во случај на покачени отчитувања на крвниот притисок за да се исклучи или потврди дијагнозата на хипертензија и да се проценат резултатите од третманот на претходно дијагностицирана хипертензија.

 

За време на истрагата, манжетната за крвен притисок ќе биде прикачена на надлактицата и рекордер е прикачен на нивото на колкот. Вообичаено, рекордерот го регистрира крвниот притисок на секои 30 минути во текот на денот и на секои 2 часа во текот на ноќта. Генерално, истрагата добро се поднесува. Автоматското надувување на манжетната може да предизвика непријатно чувство на притисок кај пациенти со особено високи вредности на крвниот притисок. Не се препорачува да се прават големи движења со раката што е опремена со манжетната и спие или да се влажни раката (бања или туширање итн.).

Холтер мониторот е мал уред за носење кој го снима срцевиот ритам. Се користи за откривање или одредување на ризикот од неправилни отчукувања на срцето (аритмии).

Холтер-монитор тест може да се направи ако традиционалниот електрокардиограм (ЕКГ или ЕКГ) не дава доволно детали за состојбата на срцето. Ако неправилните отчукувања на срцето се ретки, можеби ќе биде потребен подолг монитор наречен снимач на настани.

Давателот на здравствена заштита може да препорача Холтер монитор ако имате:

 • Знаци и симптоми на неправилен срцев ритам (аритмија)
 • Необјаснето несвестица
 • Срцева состојба која го зголемува ризикот од аритмии

Аритмија е секоја промена во брзината или ритамот на чукањето на срцето (неправилно чукање на срцето). Вашето срце може да чука премногу брзо (тахикардија), премногу бавно (брадикардија) или во неправилна шема.

Видови на аритмија

Постојат многу видови на аритмии, кои се движат од неколку прескокнати отчукувања кои главно се само непријатност до забрзано срце кое може да доведе до долгорочно оштетување.

Најчестиот тип на аритмија е атријална фибрилација или Афиб, брз и неправилен срцев ритам што може да доведе до згрутчување на крвта, мозочен удар и срцева слабост.

Arrhythmia Symptoms:

 • Непријатност во градите
 • Брзо или бавно отчукување на срцето
 • Зашеметеност или вртоглавица
 • Скратен здив (отежнато дишење)
 • Потење

Некои луѓе со аритмија не доживуваат никакви симптоми. Всушност, не е невообичаено состојбата да се открие за време на рутинска физичка активност.

Ендокардитисот е опасно по живот воспаление на внатрешната обвивка на срцевите комори и вентили. Оваа обвивка се нарекува ендокардиум.

Endokarditi zakonisht shkaktohet nga një infeksion. Bakteret, kërpudhat ose mikrobet e tjera hyjnë në qarkullimin e gjakut dhe ngjiten në zonat e dëmtuara në zemër. Gjërat që ju bëjnë më të prirur të merrni endokardit janë valvulat artificiale të zemrës, valvulat e dëmtuara të zemrës ose defekte të tjera të zemrës.

Без брз третман, ендокардитисот може да ги оштети или уништи срцевите залистоци. Третманите за ендокардитис вклучуваат лекови и хирургија.

Амилоидозата е ретка болест која ги ослабува органите која предизвикува органите и ткивата, вклучувајќи го срцето, бубрезите, кожата, желудникот, дебелото и тенкото црево, нервите и црниот дроб да се згуснуваат и на крајот да ја загубат функцијата.

Знаци дека треба да добиете помош за амилоидоза

Симптомите на амилоидоза зависат од тоа која област на вашето тело е зафатена. Симптомите може да го вклучуваат следново:

 • Тешкотии со дишењето (отежнато дишење)
 • Ниска толеранција на вежбање
 • Аритмии
 • Хипотензија (абнормално низок крвен притисок).
 • Замор
 • Неправилно чукање на срцето
 • Промени на кожата, како што се лесни модринки
 • Оток на рацете, нозете и јазикот
 • Намалување на телесна тежина

Аортна аневризма е испакнат дел во аортата, главната артерија која носи крв од вашето срце во градите и стомакот. Аневризмата што расте премногу може да пукне и да предизвика крварење. Руптурата на аортна аневризма може да биде опасна по живот.

Видови на аортна аневризма:

Аневризмите на торакалната аорта се јавуваат во градниот кош и обично се предизвикани од висок крвен притисок. Симптомите вклучуваат болка во градите или горниот дел од грбот, отежнато дишење и проблеми со голтањето.

Аневризмите на абдоминалната аорта се јавуваат во абдоменот и обично се предизвикани од таложење на наслаги во артериите (атеросклероза). Симптомите вклучуваат болка во грбот, задникот, препоните или нозете.

Мажите кои пушеле и луѓето со семејна историја на аневризми се изложени на поголем ризик да развијат една.

Аневризмите може да се развијат пред да предизвикаат симптоми, па затоа се препорачуваат прегледи за луѓе на возраст од 65 до 75 години.

Атријалната фибрилација, најчеста аритмија, е сериозна состојба која предизвикува неправилно и често брзо отчукување на срцето. Ова го прави срцето помалку ефикасно да пумпа крв, може да го ослаби срцето и потенцијално да доведе до мозочен удар или срцева слабост.

Атријалната фибрилација може да биде предизвикана од голем број фактори, вклучувајќи висок крвен притисок, коронарна артериска болест и валвуларна срцева болест.

Симптоми на атријална фибрилација:

Симптомите на атријална фибрилација може да го вклучуваат следново:

 • Палпитации (забележливо брзо, силно или неправилно чукање на срцето поради возбуда, напор или болест.)
 • Скратен здив (отежнато дишење)
 • Замор
 • Зашеметеност или вртоглавица
 • несвестица

Некои срцеви шумови се безопасни (невини). Невиниот срцев шум не е знак за срцева болест и не бара третман. Други срцеви шумови може да бидат знак за сериозна срцева болест. Потребни се тестови за проверка на срцето и срцевите залистоци. Третманот на срцев шум зависи од причината.

 

Симптоми:

 • Безопасните (невини) срцеви шумови обично не предизвикуваат други симптоми.
 • Симптомите на загрижувачки срцеви шумови зависат од причината. Симптомите на срцев шум може да вклучуваат:
 • Сини или сиви нокти или усни
 • Болка во градите
 • Кашлица која не поминува
 • Вртоглавица.
 • Отечен црн дроб
 • Swollen neck veins
 • несвестица
 • Силно потење со мала или никаква активност
 • Кај доенчињата слаб апетит и недостаток на раст
 • Скратен здив
 • Оток или ненадејно зголемување на телесната тежина

Pericarditis is swelling and irritation of the thin, saclike tissue surrounding the heart (pericardium). Pericarditis often causes sharp chest pain. The chest pain occurs when the irritated layers of the pericardium rub against each other.

 

Симптоми:

 

Болката во градите е најчестиот симптом на перикардитис. Обично се чувствува остра или прободена. Сепак, некои луѓе имаат досадна, болка или болка во градите слична на притисок.

 

Болката од перикардитис обично се јавува зад градната коска или на левата страна на градниот кош. Болката може:

 

 • Се шири на левото рамо и вратот
 • Се влошува кога кашлате, лежите или длабоко вдишувате
 • Бидете подобри кога седите или се навалувате напред

Закажи Ппреглед