Shërbimet

Një test stresi, i quajtur gjithashtu një test stresi ushtrimor, tregon se si funksionon zemra juaj gjatë aktivitetit fizik. Për shkak se stërvitja e bën zemrën tuaj të pompojë më fort dhe më shpejt, një test stresi ushtrimor mund të zbulojë probleme me rrjedhjen e gjakut brenda zemrës suaj.

Një test stresi zakonisht përfshin ecjen në një rutine ose ngasjen e një biçiklete të palëvizshme ndërsa monitorohen ritmi i zemrës, presioni i gjakut dhe frymëmarrja. Ose do të merrni një ilaç që imiton efektet e stërvitjes.

 

Mjeku juaj mund të rekomandojë një test stresi nëse keni shenja ose simptoma të sëmundjes së arterieve koronare ose një ritëm jonormal të zemrës (aritmi).

 

Një test stresi mund të ndihmojë:

 • Udhëzime në vendimet e trajtimit
 • Përcaktimi se sa mirë funksionon trajtimi i zemrës
 • Diagnostikon ashpërsinë e një gjendjeje ekzistuese të zemrës

Një pajisje Holter për presionin e gjakut mbahet nga pacienti për njëzet e katër orë. Pajisja regjistron ndryshimet në presionin e gjakut gjatë një periudhe 24-orëshe. Monitorimi me Holter i presionit të gjakut vlerëson nivelet e presionit të gjakut të pacientit për 24 orë, në mjedisin normal dhe aktivitetet e pacientit jashtë zyrës së mjekut. Hetimi është i nevojshëm në rast të presionit të gjakut të ngritur për të përjashtuar ose konfirmuar diagnozën e hipertensionit dhe për të vlerësuar rezultatet e trajtimit të hipertensionit të diagnostikuar më parë.

 

Gjatë hetimit, një pranga e presionit të gjakut do të ngjitet në pjesën e sipërme të krahut dhe një regjistrues është ngjitur në nivelin e ijeve. Zakonisht, regjistruesi regjistron presionin e gjakut çdo 30 minuta gjatë ditës dhe çdo 2 orë gjatë natës. Në përgjithësi, hetimi tolerohet mirë. Fryrja automatike e manshetës mund të shkaktojë një ndjenjë të pakëndshme presioni te pacientët me vlera veçanërisht të larta të presionit të gjakut. Nuk rekomandohet të bëni lëvizje në shkallë të gjerë me krahun që është i pajisur me manshetë dhe të flini ose ta lagni krahun (bëni banjë ose dush, etj.).

Një monitor Holter është një pajisje e vogël, e veshur që regjistron ritmin e zemrës. Përdoret për të zbuluar ose përcaktuar rrezikun e rrahjeve të parregullta të zemrës (aritmive).

Një test monitor Holter mund të bëhet nëse një elektrokardiogram tradicional (EKG ose EKG) nuk jep detaje të mjaftueshme për gjendjen e zemrës. Nëse rrahjet e parregullta të zemrës janë të rralla, mund të nevojitet një monitor afatgjatë i quajtur regjistrues ngjarjesh.

Një ofrues i kujdesit shëndetësor mund të rekomandojë një monitor Holter nëse keni:

 • Shenjat dhe simptomat e një ritmi të parregullt të zemrës (aritmia)
 • Të fikat e pashpjegueshme
 • Një gjendje e zemrës që rrit rrezikun e aritmive

Një aritmi është çdo ndryshim në ritmin ose ritmin e rrahjeve të zemrës suaj (rrahje të parregullta të zemrës). Zemra juaj mund të rrahë shumë shpejt (takikardi), shumë ngadalë (bradikardi) ose në një model të parregullt.

Llojet e aritmive

Ka shumë lloje të aritmive, duke filluar nga disa rrahje të anashkaluara që janë kryesisht vetëm një bezdi deri në një zemër të rrahur që mund të çojë në dëmtime afatgjatë.

Lloji më i zakonshëm i aritmisë është fibrilacioni atrial, ose Afib, një ritëm i shpejtë dhe i parregullt i zemrës që mund të çojë në mpiksje gjaku, goditje në tru dhe dështim të zemrës.

Arrhythmia Symptoms:

 • Shtrëngim në gjoks
 • Ritmi i shpejtë ose i ngadaltë i zemrës
 • Çrregullimi i balansit të trupit dhe marramendje
 • Frymëmarrje e shkurtuar (dyspnea)
 • Djersitje

Disa njerëz me aritmi nuk përjetojnë asnjë simptomë. Në fakt, nuk është e pazakontë që gjendja të zbulohet gjatë një fizike rutinë.

Endokarditi është një inflamacion kërcënues për jetën e rreshtimit të brendshëm të dhomave dhe valvulave të zemrës. Ky rreshtim quhet endokardium.

Ендокардитисот обично е предизвикан од инфекција. Бактерии, габи или други бактерии влегуваат во крвотокот и се закачуваат на оштетените области во срцето. Работи кои предизвикуваат поголема веројатност да добиете ендокардитис се вештачки срцеви залистоци, оштетени срцеви залистоци или други срцеви мани.

Pa trajtim të shpejtë, endokarditi mund të dëmtojë ose shkatërrojë valvulat e zemrës. Trajtimet për endokarditin përfshijnë medikamente dhe kirurgji.

Amiloidoza është një sëmundje e rrallë dobësuese e organeve që shkakton trashjen dhe përfundimisht humbjen e funksionit të organeve dhe indeve, duke përfshirë zemrën, veshkat, lëkurën, stomakun, zorrët e mëdha dhe të holla, nervat dhe mëlçinë.

Shenjat që duhet të merrni ndihmë për amiloidozën

Simptomat e amiloidozës varen nga zona e trupit tuaj të prekur. Simptomat mund të përfshijnë sa vijon:

 • Vështirësi në frymëmarrje (dispnea)
 • Tolerancë e ulët ndaj ushtrimeve
 • Aritmitë
 • Hipotensioni (presioni i ulët i gjakut anormalisht).
 • Lodhja
 • Rrahje të parregullta të zemrës
 • Ndryshimet e lëkurës, të tilla si mavijosje e lehtë
 • Ënjtje e krahëve, këmbëve dhe gjuhës
 • Humbja e peshës

Një aneurizëm i aortës është një seksion i fryrë në aortë, arteria kryesore që çon gjakun nga zemra juaj në gjoks dhe bark. Një aneurizëm që rritet shumë mund të shpërthejë dhe të shkaktojë gjakderdhje. Një këputje e aneurizmës së aortës mund të jetë kërcënuese për jetën.

Llojet e aneurizmës së aortës:

Aneurizmat e aortës torakale ndodhin në gjoks dhe zakonisht shkaktohen nga presioni i lartë i gjakut. Simptomat përfshijnë dhimbje në gjoks ose në pjesën e sipërme të shpinës, vështirësi në frymëmarrje dhe probleme me gëlltitjen.

Aneurizmat e aortës abdominale ndodhin në bark dhe zakonisht shkaktohen nga një grumbullim i pllakave në arterie (ateroskleroza). Simptomat përfshijnë dhimbje në shpinë, mollaqe, ijë ose këmbë.

Burrat që kanë pirë duhan dhe njerëzit me një histori familjare të aneurizmave janë në rrezik më të madh për të zhvilluar një të tillë.

Aneurizmat mund të zhvillohen përpara se të shkaktojnë simptoma, ndaj rekomandohen depistime për personat nga mosha 65 deri në 75 vjeç.

Fibrilacioni atrial, aritmia më e zakonshme, është një gjendje serioze që shkakton një rrahje zemre të parregullt dhe shpesh të shpejtë. Kjo e bën zemrën të pompojë gjakun në mënyrë më pak efektive, mund të dobësojë zemrën dhe potencialisht të çojë në goditje në tru ose dështim të zemrës.

Fibrilacioni atrial mund të shkaktohet nga një sërë faktorësh, duke përfshirë presionin e lartë të gjakut, sëmundjen e arterieve koronare dhe sëmundjen valvulare të zemrës.

Simptomat e fibrilacionit atrial:

Simptomat e fibrilacionit atrial mund të përfshijnë si më poshtë:

 • Palpitacionet (një rrahje zemre dukshëm e shpejtë, e fortë ose e çrregullt për shkak të agjitacionit, sforcimit ose sëmundjes.)
 • Frymëmarrje e shkurtuar (dyspnea)
 • Lodhje
 • Çrregullimi i balansit të trupit dhe marramendje
 • Të fikët

Disa zhurma në zemër janë të padëmshme (të pafajshme). Një zhurmë e pafajshme e zemrës nuk është shenjë e sëmundjes së zemrës dhe nuk ka nevojë për trajtim. Zhurmërat e tjera të zemrës mund të jenë shenjë e një gjendjeje serioze të zemrës. Nevojiten analiza për të kontrolluar zemrën dhe valvulat e zemrës. Trajtimi i zhurmës së zemrës varet nga shkaku.

 

Simptomat:

 • Zhurmimet e padëmshme (të pafajshme) të zemrës zakonisht nuk shkaktojnë simptoma të tjera.
 • Simptomat e zhurmës shqetësuese të zemrës varen nga shkaku. Simptomat e zhurmës së zemrës mund të përfshijnë:
 • Thonjtë ose buzët blu ose gri
 • Dhimbje gjoksi
 • Kollë që nuk largohet
 • Marramendje.
 • Mëlçia e fryrë
 • Swollen neck veins
 • Të fikët
 • Djersitje e madhe me pak ose aspak aktivitet
 • Tek foshnjat, oreksi i dobët dhe mungesa e rritjes
 • Frymëmarrje e shkurtër
 • Ënjtje ose shtim i papritur në peshë

Pericarditis is swelling and irritation of the thin, saclike tissue surrounding the heart (pericardium). Pericarditis often causes sharp chest pain. The chest pain occurs when the irritated layers of the pericardium rub against each other.

 

Simptomat:

 

Dhimbja e gjoksit është simptoma më e zakonshme e perikarditit. Zakonisht ndihet i mprehtë ose therës. Megjithatë, disa njerëz kanë dhimbje gjoksi të shurdhër ose të ngjashme me presionin.

 

Dhimbja e perikarditit zakonisht shfaqet prapa gjoksit ose në anën e majtë të gjoksit. Dhimbja mund të:

 

 • Përhapeni në shpatullën dhe qafën e majtë
 • Përkeqësoheni kur kolliteni, shtriheni ose merrni frymë thellë
 • Përmirësoheni kur uleni ose përkuleni përpara
Play Video

Cakto Konsulltim