Уста и заби: Како да го одржувате здравјето на усната празнина?

Грижата за устата и забите во текот на целиот живот може да помогне да се спречат проблемите додека стареете. Да се ​​грижите за забите значи четкање секој ден и редовна посета на стоматологот.

Доенчиња и деца

Првите заби се веќе скоро целосно формирани уште при раѓање. На почетокот, овие заби се „кријат“ под непцата. Овие заби се важни, затоа што откако никнат, му овозможуваат на вашето бебе да џвака храна и да зборува. Првиот комплет заби на бебето го задржува и просторот каде на крајот ќе бидат трајни заби. Тие им помагаат на постојаните заби да растат правилно.

Можете да се грижите за забите на вашето дете следејќи ги следниве предлози:

 • Исчистете ги забите на вашето бебе секој ден, користете детска четка за заби.
 • Деца под 2 години не треба да користат паста за заби. Наместо тоа, користете вода за четкање на забите на вашето дете.
 • Не дозволувајте вашето бебе да спие со шише. Ова може да остави млеко или сок на забите, што би ги оштетило детските заби.
 • Охрабрете ги постарите деца да јадат грицки со малку шеќер, како овошје, сирење и зеленчук. Избегнувајте да му дадете на вашето дете леплива бонбона.
 • Научете ги децата како правилно да ги четкаат забите.
 • Редовно однесувајте ги вашите деца кај стоматолог. Се препорачува децата да го посетуваат својот стоматолог почнувајќи од 1 година.

Возрасни

Продолжувањето добра нега на уста и заби како возрасен може да ви помогне да избегнете губење на забите, болни непца или други проблеми. Ако имате проблеми со забите или сте загрижени во врска со устата, веднаш посетете го вашиот лекар или стоматолог.

Еве неколку корисни работи што можете да ги направите:

 • Четкајте ги забите барем два пати на ден.
 • Не пушете или џвакајте тутун.
 • Прашајте го вашиот лекар дали вашите лекови имаат несакани ефекти што можат да ги оштетат забите. (На пример, некои лекови може да предизвикаат да имате сува уста.)
 • Внимавајте на рани што не заздравуваат, иритираат непцата или други промени.
 • Посетете го вашиот стоматолог на секои 6 месеци за редовни прегледи и чистење.

Кога да се посети стоматолог

Ако имате болка во устата или забот, не го игнорирајте. Посетете лекар или стоматолог. Колку подолго чекате, толку полошо би можело да биде за вас. Исто така, треба да го посетувате вашиот стоматолог двапати годишно за да ви ги исчисти забите.

Доктори

СПОДЕЛИ СО ПРИЈАТЕЛИ