Çfarë do të thotë HPV? Kush mund të infektohet me këtë virus dhe si? Si vërtetohet?

Human papillomavirus (HPV) është një infeksion seksualisht i transmetueshëm që transmetohet përmes marrëdhënieve seksuale me njerëz seksualisht aktivë. Ka më shumë se 150 lloje, një e treta e të cilave shkaktojnë infeksione gjenitale. HPV më së shpeshti shkakton kancerin e qafës së mitrës tek gratë, por gjithashtu mund të shkaktojë kancer të gojës, fytit, anusit dhe te meshkujt kancerin e penisit. Ka disa metoda për zbulimin, gjenotipizimin dhe përcaktimin sasior të llojeve të HPV-së, të cilët nga ana e tyre mund t'i përkasin një grupi të llojeve me rrezik të ulët dhe të lartë që shkaktojnë lytha - komedioma ose kancer. Virusi hyn në qelizë dhe bën displazi epiteliale pa simptoma të dukshme dhe mund të zbulohet me Pap test, kolposkopi me biopsi dhe ekzaminim patohistologjik të materialit të marrë. Diagnoza e hershme nënkupton zbulim të hershëm dhe mundësi të mëdha për shërim. Vaksina HPV gjithashtu ndihmon në parandalimin e kancerit të qafës së mitrës. Kontrollet e rregullta me gjinekologun tuaj janë shumë të rëndësishme sepse çdo ndryshim do të zbulohet me kohë dhe do të trajtohet siç duhet.

SHPËRNDAJE ME MIQ