Kanceri Ovarian: simptomat, shenjat, shkaqet dhe trajtimi

Kanceri i vezoreve është një rritje jonormale e qelizave që formohen në to. Qelizat shumohen me shpejtësi dhe mund të depërtojnë dhe shkatërrojnë indet e shëndetshme. Sistemi riprodhues i femrës përmban dy vezore, një në secilën anë të mitrës. Vezoret – secila me madhësinë e një bajameje – prodhojnë vezë, si dhe hormonet estrogjen dhe progesterone. Trajtimi për kanceri ovarian  zakonisht përfshin kirurgji dhe kemoterapi. Kur kanceri ovarian zhvillohet për herë të parë, ai mund të jetë asimptomatik, që do të thotë se mund të mos shkaktojë ndonjë simptomë të dukshme. Kur shfaqen simptomat e kancerit ovarian, ato zakonisht i atribuohen kushteve të tjera, më të zakonshme.

Shenjat dhe simptomat e kanceri ovarian mund të përfshijë:

Fryrje ose ënjtje të barkut
Ndiheni të ngopur shpejt kur han
Humbja e peshës
Siklet në zonën e legenit
Lodhja
Dhimbje shpine
Ndryshimet në zakonet e zorrëve, të tilla si kapsllëku
Frequent need to urinate

Arsyet

Mjekët e dinë se kanceri ovarian fillon kur qelizat brenda ose pranë vezoreve zhvillojnë ndryshime (mutacione) në ADN-në e tyre. ADN-ja e qelizës përmban udhëzime që i tregojnë qelizës se çfarë të bëjë. Ndryshimet u thonë qelizave të rriten dhe të shumohen me shpejtësi, duke krijuar një masë (tumor) qelizash kanceroze. Qelizat e kancerit vazhdojnë të jetojnë kur qelizat e shëndetshme vdesin. Ata mund të pushtojnë indet e afërta dhe të shkëputen nga tumori fillestar për t'u përhapur (metastazuar) në pjesë të tjera të trupit.

Ooforektomia profilaktike: Parandalimi i kancerit duke hequr vezoret tuaja në mënyrë kirurgjikale

Nuk ka asnjë mënyrë të sigurt për të parandaluar kancerin ovarian. Por ka mënyra për të reduktuar rrezikun:

Merrni parasysh marrjen e pilulave të kontrollit të lindjes. Pyesni mjekun tuaj nëse pilulat e kontrollit të lindjes (kontraceptivët oralë) janë të përshtatshme për ju. Marrja e pilulave kontraceptive redukton rrezikun e kancerit të vezoreve. Por këto barna kanë rreziqe, kështu që diskutoni nëse përfitimet i tejkalojnë ato rreziqe bazuar në situatën tuaj.
Diskutoni faktorët tuaj të rrezikut me mjekun tuaj ose nëse keni një histori familjare të kancerit të gjirit dhe vezoreve. Ai ose ajo mund të përcaktojë se çfarë mund të nënkuptojë kjo për rrezikun tuaj të kancerit. Ju mund të referoheni te një këshilltar gjenetik i cili mund t'ju ndihmojë të vendosni nëse testimi gjenetik mund të jetë i duhuri për ju. Nëse zbulohet se keni një ndryshim të gjeneve që rrit rrezikun e kancerit të vezoreve, mund të merrni në konsideratë operacionin për heqjen e vezoreve për të parandaluar kancerin.

Llojet e Trajtimit

Trajtimi për kancerin ovarian zakonisht përfshin një kombinim të kirurgjisë dhe kimioterapisë.

  • Kirurgjia: Mjekët heqin indin e kancerit në një operacion.
  • kemoterapi: Përdorimi i barnave speciale për të zvogëluar ose vrarë kancerin. Ilaçet mund të jenë pilula që merrni ose ilaçe të dhëna në venat tuaja, ose ndonjëherë të dyja.

Trajtime të ndryshme mund të ofrohen nga mjekë të ndryshëm në ekipin tuaj mjekësor.

  • Onkologë gjinekologë janë mjekë që janë trajnuar për të trajtuar kanceret e sistemit riprodhues të një gruaje. Bëjnë operacion dhe japin kimioterapi (ilaçe).
  • Kirurgët janë mjekë që kryejnë operacione.
  • Onkologë mjekësorë се лекари кои го лекуваат ракот со лекови (хемотерапија).

Cili trajtim është i duhuri për mua?

Zgjedhja e trajtimit që është e duhura për ju mund të jetë e vështirë. Bisedoni me mjekun tuaj të kancerit për opsionet e trajtimit të disponueshme për llojin dhe fazën tuaj të kancerit. Mjeku juaj mund të shpjegojë rreziqet dhe përfitimet e çdo trajtimi dhe efektet e tyre anësore. Efektet anësore janë mënyra se si trupi juaj reagon ndaj ilaçeve ose trajtimeve të tjera.

SHPËRNDAJE ME MIQ